Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΣΠΙΘΕΣ ΑΙΣΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΙΟΥ ~ ύπνος, ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογνωσία

σε μία κοινωνία κατήφειας & παρακμής, βρίσκουμε τα εφόδια να αισιοδοξούμε

Καλησπέρα στους φίλους του +yannidakis και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες! 

Ξυπνήστε! Ώρα για ύπνο..! Ύπνο σε πολλές μορφές… φιλοσοφικό, εικαστικό, κινηματογραφικό…Όλα αυτά θα συμβούν στο Hypnos project που έχει ήδη ξεκινήσει από τις 18 Μαρτίου και συνεχίζει να μας λύνει όλες τις απορίες περί ύπνου, αλλά και να μας δημιουργεί νέες, βάζοντάς μας σε ένα λαβύρινθο εσωτερικής ενδοσκόπησης, ελπίζοντας να βρούμε τη διέξοδο ή έστω το νήμα που οδηγεί σε αυτήν. Το Hypnos project θα βρίσκεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση μέχρι τις 19 Ιουνίου.

Και ο προβληματισμός είναι ο εξής: γιατί δημιουργείται η ανάγκη να ερευνήσουμε ένα θέμα σαν τον ύπνο;
Στην καθημερινότητά μας, χρησιμοποιούμε συχνά φράσεις που σχετίζονται με τον ύπνο, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά. Αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, το αναφέρουμε σχεδόν συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα, είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούμε και να είμαστε αποδοτικοί. Αντιθέτως, όταν έχει προηγηθεί ένα καλός ύπνος, γεμίζουμε ενέργεια και όλες οι υποχρεώσεις μοιάζουν ευκολότερες στο  να διευθετηθούν. Από την άλλη, πόσο συχνά δεν λέμε σε κάποιον που «βρίσκεται… αλλού»: «Κοιμάσαι όρθιος!» ή «Ξύπνα, επιτέλους!» ή, το πιο γλυκό... «Τι ονειρεύεσαι;».
Όμως τι σημαίνει κοιμάμαι καλά ή δεν κοιμάμαι καλά; Και η σύνδεση των φράσεων «είσαι αλλού» «πάλι κοιμάσαι» κ.ο.κ, παραπέμπουν στο ότι ο ύπνος είναι μία κατάσταση που μας μεταφέρει σε έναν άλλον κόσμο; Και αν ναι, τότε συνδέεται και με το μεταφυσικό κομμάτι της ύπαρξής μας; Ας κάνουμε, λοιπόν, μία απόπειρα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον «Μορφέα», στην αγκαλιά του οποίου αφιερώνουμε τουλάχιστον το ένα τρίτο από τη ζωή μας και σπάνια μας απασχολεί.
Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ο άνθρωπος σπαταλάει χρόνο από τη ζωή του προσπαθώντας να κατανοήσει τον εαυτό του. Ποιος είναι; Τι θέλει από τη ζωή; Ποια είναι τα όνειρά του; Ασχολείται δηλαδή με τη συνειδητή κατάστασή του. Όμως, όλες οι προσπάθειες αυτές μένουν τελικά άκαρπες, όταν η αυτογνωσία παραμένει μόνο στο συνειδητό κομμάτι, χωρίς να επεκτείνεται στο ασυνείδητο. Γιατί, πόσο καλά υποτίθεται ότι γνωρίζουμε τον εαυτό μας όταν από την ένταση της καθημερινής ζωής περνάμε στην αδράνεια του ύπνου; Και, μιλάμε όντως για αδράνεια ή, μήπως, για την ενεργοποίηση ενός «άλλου» μας εαυτού;
Ο εγκυκλοπαιδικός ορισμός αναφέρεται στον ύπνο ως «μια φυσιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση της αντίληψης και περιορισμένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον» και θα τολμήσω να διαφοροποιηθώ, εν μέρει, και να προσθέσω ότι: Ναι, όταν κοιμόμαστε το ένα κομμάτι του εαυτού μας μπαίνει σε «καταστολή», όμως, το άλλο κομμάτι μας, το απόκρυφο, αυτός ο άγνωστος σε εμάς εαυτός μας, «ξυπνάει» και μας καλεί σε ένα ταξίδι περιπλάνησης και ανακάλυψης των ενδόμυχων και μη συνειδητών σκέψεών μας. Πρόκειται για ένα κρυφό κομμάτι μας, σκοτεινό, μυστηριώδες και μυστήριο. Ένα κομμάτι πολύ δικό μας, πολύ προσωπικό, που το κρατάμε μακριά από τα μεγάλα φώτα της ζωής μας. Είναι μόνο για εμάς, από εμάς, χωρίς πάντα να το αντιλαμβανόμαστε. Είναι ένα άλλο πρόσωπό μας που είτε δε θέλουμε να πολυασχοληθούμε μαζί του, είτε δεν το γνωρίζουμε καλά… Το απροσδόκητο εισβάλλει, τόσο βίαια κάποιες φορές, τόσο γλυκά και «ονειρεμένα» κάποιες άλλες, που μας προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα έως και συμπτώματα στα οποία οφείλουμε να δώσουμε βάση. Όχι μόνο για να γνωρίζουμε αυτόν τον περιβόητο «άλλο», αλλά επίσης, γιατί το ασυνείδητο, καταφέρνει να επηρεάσει, ακόμα και να καθορίσει ή έστω διαμορφώσει, το συνειδητό. Οι εφιάλτες που μας στοιχειώνουν στον ύπνο μας, μας στοιχειώνουν και στην καθημερινότητά μας. Προσπαθούμε να τους σκεπάζουμε, να μην τους επιτρέπουμε να μας «παρενοχλούν» και να αλλάζουν το τόσο προκαθορισμένο πρόγραμμα της ζωής μας.

Και ναι, υπάρχει αυτή η αντίθεση ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο. Το συνειδητό μπορείς να το πλάσεις όπως θέλεις εσύ. Το ασυνείδητο είναι κάθε φορά μία έκπληξη… είτε δυσάρεστη είτε ευχάριστη, θα καθορίσει όμως την ροή της ρουτίνας μας. Για εμένα προσωπικά, είναι όντως κάτι μη αναμενόμενο. Κάθε φορά που θα σηκωθώ από το κρεβάτι την επόμενη μέρα δεν ξέρω, ποιος εαυτός μου θα ξυπνήσει. Ο γεμάτος ενέργεια, ο ζωηρός, ο χαρούμενος ή ο εξαντλημένος, ο υποτονικός, ο καταθλιπτικός; Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του ύπνου μου. Κοιμήθηκα βαθειά ή ελαφριά; Πόσες φορές ξύπνησα μέσα στη νύχτα και για ποιους λόγους; Είδα όνειρα και τι είδους όνειρα; Από αυτά που με ταξιδεύουν σε μαγικά μέρη του μυαλού ή στους εφιάλτες που με καταδιώκουν;
Η σχέση του συνειδητού με το ασυνείδητο, η σχέση του ύπνου με τον… ξύπνιο, είναι ένας φαύλος κύκλος. Είναι δύο μέρη που συνθέτουν το ίδιο προσώπο. Το ένα διαμορφώνει το άλλο σε ένα βαθμό, ή το αλληλοσυμπληρώνει, αφού κρυφές σκέψεις αναδύονται στο παράλληλο σύμπαν του τόσο ευάλωτου σώματός μας…

Πάντα πίστευα ότι ο τρόπος που κοιμάται κανείς, οι συνήθειές του κατά τη διάρκεια του ύπνου, δείχνουν πολλά στοιχεία της προσωπικότητάς του. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να κατανοήσουμε ποια στοιχεία προδίδει για εμάς τους ίδιους, ώστε με αυτόν τον τρόπο να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογνωσία μας. Άλλωστε, ο ύπνος και ό,τι σχετίζεται με αυτόν έχει όχι μόνο προσωπικό ενδιαφέρον, αλλά και πολυεπίπεδο, αφού, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να εκφραστεί φιλοσοφικά, λογοτεχνικά, εικαστικά. Δεν γνωρίζω αν το Hypnos Project είναι αρκετό ώστε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν, είμαι σίγουρη, όμως, πως έχει λόγο ύπαρξης. 
Ναι, ο ύπνος είναι όμορφο πράγμα, αλλά παράλληλα, είναι και ένα πεδίο εξερεύνησης!Ένα βήμα προς το ασυνείδητο, θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο συνειδητό. Και φυσικά, η προσπάθεια για αυτογνωσία συνεχίζεται…+Elina Ioannou 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το