Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

προώθηση παρασκευής ~ τομές και πρωτοβουλίες

κείμενα προβληματισμού, από τα πιο εκλεκτά ιστολόγια της Ελλάδας

από: ethnos

H ψηφοφορία της επόμενης Κυριακής για το δεύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Οι 153 βουλευτές αναμένεται να στηρίξουν και τους έμμεσους φόρους και τις αποκρατικοποιήσεις και τα «κόκκινα δάνεια», όπως ακριβώς έπραξαν και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού. Το ερώτημα όμως είναι εάν αυτές οι ψηφοφορίες αρκούν για να βγει η χώρα από το τούνελ της κρίσης...
Είναι σαφές ότι η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή (επιεικής φράση) που επιβάλλεται και από αυτήν την κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά. «Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους» έλεγε ο Ξ. Ζολώτας και είχε απόλυτο δίκιο. Είναι γνωστό ότι οι πολίτες αντιδρούν είτε περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση είτε αποφεύγοντας τις... αποδείξεις και το αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα είναι το ίδιο: «Καθαρή» μείωση, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι.
Δυστυχώς, το πρόβλημα της χώρας είναι ότι εξακολουθεί να μην παράγει πλούτο. Να μη δημιουργεί θέσεις εργασίας, να μην προσελκύει επενδύσεις. Εάν αυτά συνεχίσουν να μη συμβαίνουν, πολύ σύντομα (πιθανότατα το φθινόπωρο) η χώρα θα βρίσκεται στα ίδια αδιέξοδα που ήταν και πριν από τη λήψη των νέων μέτρων.
Ο κ. Τσίπρας, με την απόλυτη στήριξη των βουλευτών του, έχει στα χέρια του την ευκαιρία να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που οδηγεί σε θάνατο την πραγματική οικονομία. Μπορεί να κάνει τομές, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει προοπτική. Ούτως ή άλλως οι αποφάσεις που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα δεν παραπέμπουν σε μια αριστερή ιδεολογία και απενοχοποιημένα πλέον μπορεί να εκπέμψει το μήνυμα στις αγορές ότι στη χώρα αλλάζει και κάτι άλλο, πέραν των φορολογικών συντελεστών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το