Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

προώθηση δευτέρας ~ ελλάδα : η χώρα των κάφρων !!

κείμενα προβληματισμού, από τα πιο εκλεκτά ιστολόγια της Ελλάδας

από: ακτιβιστής

Μας ενόχλησε που πριν λίγους μήνες οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Παλμύρας στη Συρία και υποκριτικά εκφράσαμε τον αποτροπιασμό μας.
Τώρα που οι τζιχαντιστές της διπλανής πόρτας εφαρμόζουν την ίδια τακτική στις πόλεις μας, δεν μιλάμε ;
Πριν λίγους μήνες, για πολλοστή φορά, οι "γνωστοί - άγνωστοι" είχαν βεβηλώσει το μαρμάρινο ανάγλυφο "Πύρρος και Δωδώνη", του Πάρη Πρέκα, που κοσμεί την πρόσοψη της Τράπεζας της Ελλάδος στα Ιωάννινα.
Τώρα οι ίδιοι κάφροι κατέστρεψαν το μαρμάρινο άγαλμα "Βόρειος Ηπειρος", που βρίσκεται, από το 1953, στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, δίπλα στο Πολυτεχνείο, στην Αθήνα.
Το άγαλμα, έργο του γλύπτη Κώστα Σεφερλή, αναπαριστά μία γυναίκα με δεμένα πισθάγκωνα τα χέρια, ενώ ανασηκώνει το κεφάλι της και συμβολίζει την αντίσταση της Β. Ηπείρου, αφού η κίνηση είναι έντονη στο έργο και αποτυπώνει την αντίσταση της αλυσοδεμένης αλύτρωτης γης της Βορείου Ηπείρου.
Το έργο δωρήθηκε από τον γλύπτη, στο Δήμο Αθηναίων το 1951 και τα επίσημα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1953. Από τότε κοσμούσε έναν από τους πλέον εμβληματικούς πεζόδρομους της Αθήνας, ανάμεσα στα υπέροχα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Μάλιστα, το γλυπτό υπήρξε αφορμή για να γράψει η ποιήτρια Κική Δημουλά το ποίημα "Σημείο Αναγνωρίσεως".

Βέβαια το έργο δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στόχος βανδαλισμού καθώς και κατά το παρελθόν, είχε καλυφθεί με χρωματιστό grafitti από τους "γνωστούς" βάνδαλους της Αθήνας.
Oμως ο Δήμος της Αθήνας το είχε επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση με μεγάλη επιτυχία (και φυσικά με μεγάλο κόστος)
Δυστυχώς αυτή τη φορά το γλυπτό ακρωτηριάστηκε και τα κομμάτια του διασκορπίστηκαν !!!


Γι'αυτό επιμένω πως η χώρα αυτή δεν έχει μέλλον, αφού η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κυρίως κρίση πολιτισμική, πνευματική και ηθική και όλα αυτά συνθέτουν την παρακμή μιας χώρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το