Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ~ (23/5 - 29/5) εάλω η Πόλις...


23/5/2006, Ένδοξος θάνατος του σμηναγού Κ. Ηλιάκη
Θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο στον εναέριο χώρο της Καρπάθου και προσπάθεια αναχαίτησης τουρκικού αεροσκάφους οδήγησαν σε κατάπτωση το αεροσκάφος του σμηναγού Ηλιάκη. Έτσι τουλάχιστον αναφέρει η επίσημη εκδοχή. Οι υποψίες για κατάρριψη από τους Τούρκους ακόμη δεν έχουν σβήσει.

24/5/1998, "Χρυσός Φοίνικας" στον Θ. Αγγελόπουλο
Για πρώτη φορά ο "Χρυσός Φοίνικας" σε ελληνικά χέρια, για την ταινία "Μία αιωνιότητα και μία μέρα" με πρωταγωνιστή τον Μπρούνο Γκαντζ.

25/5/1932, Ο "Γκούφι" για πρώτη φορά στις οθόνες.
Το ιστορικό καρτούν της ντίσνεϋ με τους εκατομμύρια φίλους ανά τον κόσμο κάνει το ντεμπούτο του.

26/5/1770, Αποτυχία των "Ορλωφικών"
Το (προεπαναστατικό) κίνημα που ξεσήκωσαν οι Ρώσοι στην Ελλάδα, ως αντιπερισπασμό για τις δικές τους διενέξεις με τους Οθωμανούς ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Οι συνθήκες για την επανάσταση δεν είχαν ακόμη ωριμάσει.

27/5/1840, Πεθαίνει ο Ν. Παγκανίνι
Άριστος βιρτουόζος στο βιολί αλλά και άσωτος, σε σημείο που η εκκλησία απαγόρεψε να ταφεί σε καθαγιασμένα χώματα. Παρέμεινε για μήνες στο ψυγείο και εν τέλει θάφτηκε από τους θαυμαστές του.

28/5/585 π.Χ, Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει την πρώτη έκλειψη Ηλίου
Του ανήκει σίγουρα μία θέση στο Πάνθεο των σημαντικότερων προσώπων της αρχαιότητας. Το παραπάνω επιβεβαιώνει όχι μόνο το μεγαλείο της σκέψης του, αλλά και της αρχαίας ελληνικής σκέψης γενικότερα.

29/5/1453, Εάλω η Πόλις
Οι Οθωμανοί, με τον Μωάμεθ τον Β' για μαέστρο μπαίνουν στην Κωνσταντινούπολη, την καταλαμβάνουν και καταλύουν οριστικά τη μακραίωνη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Το "τραύμα της Άλωσης" συνοδεύει μέχρι τις μέρες μας τον Ελληνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το