Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ η νέα διαφήμιση calvin klein δεν είναι πορνογραφική, είναι δημοκρατική (φωτο)

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Αν είσαι άντρας σαν εμένα, τότε σίγουρα θα έχει συμβεί να εστιάσεις το βλέμμα σου στο άνοιγμα του κοντού φορέματος μιας κοπέλας αναζητώντας τον θησαυρό που κρύβει μέσα της! Αν πάλι είσαι γυναίκα, θα είχε ενδιαφέρον να σχολιάσεις το πως αισθάνεσαι όταν η κοντή σου φούστα τραβιέται κατά λάθος λίγο περισσότερο αφήνοντας σε εκτεθειμένη και ερώτηση bonus: αν το έχεις κάνει ποτέ επίτηδες...

Μέσα στο θέμα (μου) βρίσκεται η νέα διαφημιστική καμπάνια των εσωρούχων της Calvin Klein  στην οποία μεταξύ άλλων υπάρχει η φωτογραφία αυτή:
Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου; Δεν θα μπω στην διαδικασία να την κρίνω, απλά θα μεταφέρω πως κάποιοι μίλησαν για φωτογραφία που τείνει προς το πορνό, άλλοι για εκμετάλλευση των γυναικών, του γυναικείου σώματος, για χειρισμό των γυναικών σαν προϊόν, άλλοι έγραψαν πως η κοπέλα δείχνει μικρή κι άρα ενθαρρύνει τους παιδεραστές. Άλλοι πάλι ανέφεραν πως είναι ωραία, πετυχημένη κλπ. Για τους τύπους να γράψω πως βρήκα πως το μοντέλο karate katia (ή όπως είναι το κανονικό της όνομα) είναι 23 χρονών.

Σειρά μου τώρα. Εγώ θα ήθελα να ξεχωρίσω την καμπάνια αυτή σε δύο μέρη.

Το πρώτο αφορά την φωτογραφία αυτή που ισοφαρίζει την πρώτη μου και εισαγωγική παράγραφο. Η κοπέλα ανοίγει τα πόδια της... ουπς! για να δούμε το εσώρουχο τελικά. Παρά την ασυνήθιστη οπτική γωνία, δεν δείχνει τίποτα περισσότερο απ' ότι μια τυχαία μέση διαφήμιση εσωρούχων, όπου κοπέλες φορούν μόνο τα εσώρουχα τους και τα επιδεικνύουν (για τον σκοπό της διαφήμισης) από μια πιο όρθια οπτική της κάμερας. Ξαφνικά δηλαδή, δεν είναι ότι η κοπέλα μας δείχνει το εσώρουχό της, αλλά το ότι η κάμερα βρέθηκε κάτω απ' τα ανοιχτά της πόδια. Ακόμα κι έτσι, δεν δείχνει απολύτως τίποτα παραπάνω από αυτό που βλέπουμε παντού στις τηλεοράσεις, το διαδίκτυο και τα περιοδικά. Αν διαφωνείτε, είστε τυφλοί.

Το δεύτερο και για μένα πιο σημαντικό, είναι το κείμενο που αναγράφεται πάνω στην φωτογραφική διαφήμιση. flash in #mycalvins αναφέρει και αποτελεί σαφέστατη παρότρυνση στο κοινό της διαφήμισης αυτής να κάνει ακριβώς ότι αναφέρει αυτή η... πρόταση, δηλαδή να δείξουν στιγμιαία (flash) το δικό τους εσώρουχο (mycalvins) και προφανώς υπό το αντίστοιχο hashtag να κοινοποιήσουν την φωτογραφία αυτή στα κοινωνικά τους δίκτυα. Με άλλα λόγια απευθύνουν ένα δημόσιο κάλεσμα στον κόσμο να δείχνει δημόσια τα εσώρουχα του, όπως το μοντέλο στην διαφήμιση, ας πούμε. Ακολουθώντας το hashtag στο twitter παρατήρησα πως οι περισσότεροι χρήστες το χρησιμοποιούν για να αποδοκιμάσουν την παρότρυνση αυτή (γελάω ακόμα με το tweet "I pooped in #mycalvins" όμως αρκετοί είναι αυτή που ακολουθούν αυτήν την τάση (trend) και δείχνουν όντως τα εσώρουχα τους.

Ε... και; Γιατί αυτό είναι απαγορευτικό; Αν μιλάμε για ενήλικες -άντρες και γυναίκες- γιατί θα πρέπει να μας αφορά το αν θέλουν να δείξουν τα εσώρουχα τους, τα ρούχα τους ή τα μπούτια τους; Μ' αρέσει να βλέπω καλλίγραμμες κοπέλες, ωραίους κοιλιακούς από άντρες (οκ, αυτό παραδέχομαι πως το έγραψα για να το παίξω ισότιμος αρθρογράφος) και αδιαφορώ δημοκρατικά αν βλέπω κάποιον να κάνει το ίδιο που δεν μου αρέσει το σώμα του/της.

Κλείνω γράφοντας πως η Calvin Klein κέρδισε. Ακόμα κι αν για κάποιο λόγο, σε κάποια χώρα της απαγόρευαν την διαφήμιση αυτή, ο ντόρος αυτός λειτούργησε υπέρ της. Ο στόχος σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη αφού δεκάδες νέοι θα αυτοφωτογραφίζονται αφού αγοράσουν έναν CK εσώρουχο και θα το δημοσιεύουν με περισσή περηφάνια. Όσο για μένα; Καλωσορίζω τη νέα αυτή τάση για τους ευνόητους λόγους της εισαγωγικής μου παραγράφου! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

2 σχόλια:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το