Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΑΪΟΥ ~ ο προσωπικός σου μεταφραστής

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν τα πάνε καλά με τις ξένες γλώσσες. Αυτός είναι και ένας λόγος που αποφεύγουν τα ταξίδια εκτός χώρας. Κι όμως, η εταιρία Waverly Labs έχει τη λύση! Η τεχνολογία της αυτόματης προφορικής μετάφρασης σύντομα θα γεφυρώσει το μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε ανθρώπους που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και λόγω ελλιπούς γλωσσομάθειας αδυνατούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Πρόκειται για απλά ακουστικά, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως «έξυπνα», αφού θα λειτουργούν ως πολύγλωσσος μεταφραστής απευθείας στα αφτιά μας, με τη συνοδεία βέβαια ενός κινητού τηλεφώνου, το οποίο θα «τρέχει» τοπικά την ειδική εφαρμογή μετάφρασης χωρίς την ανάγκη σύνδεσης με το δίκτυο, επομένως δεν θα επιβαρύνεται με χρέωση.

κινητό, ακουστικά, μετάφραση
Οι κατασκευαστές αρνούνται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, σύμφωνα την γενική περιγραφή χρήσης, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι το κινητό αποτελεί σημαντικό κόμβο, καθώς για τις ανάγκες της λειτουργίας θα στέλνει κάποιο σήμα στα ακουστικά. Για τις ανάγκες της μετάφρασης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, δηλαδή με ελάχιστη χρονική καθυστέρηση, είναι αναγκαίο να φορούν τα ακουστικά και τα δυο άτομα που συνομιλούν. Στο επόμενο στάδιο η εταιρία σκοπεύει να κατασκευάσει ένα μόνο ακουστικό, που θα είναι σε θέση να «μεταφράζει» οτιδήποτε ακούγεται στον περιβάλλοντα χώρο, πιθανόν ανεξαρτήτως γλώσσας.

Σίγουρα όμως δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, αφού για να πραγματοποιηθεί η μετάφραση θα πρέπει ο ήχος να είναι καθαρός και να μην παρεμβάλλονται ήχοι. Επίσης, επισημαίνεται από την εταιρία ότι κάθε γλώσσα έχει τις δικές της διαλέκτους ενώ η τεχνολογία των ακουστικών μπορεί να υποστηρίξει μόνο κοινές διαλέκτους. Αν τα ελαττώματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας διορθωθούν, σίγουρα θα εξυπηρετεί ικανοποιητικά το σκοπό της δημιουργίας της, ίσως όμως να χαθεί το πραγματικό νόημα της επικοινωνίας μεταξύ των αλλόγλωσσων ανθρώπων. Μιας επικοινωνίας διαφορετικής, με μικρολαθάκια και άγαρμπες χειρονομίες, που την καθιστούν πρωτόγνωρη και διασκεδαστική. +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το