Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΜΑΪΟΥ ~ woodstock

κάθε πρόσωπο ή γεγονός του παρελθόντος, κρύβει ένα μήνυμα προβληματισμού για το μέλλον

Woodstock festival
1969

Το Woodstock αποτελεί το μεγαλύτερο και γνωστότερο ροκ φεστιβάλ όλων των εποχών, και συνεχίζει να συναρπάζει μέχρι και σήμερα. Οι τέσσερις μέρες που διήρκεσε (15-18 Αυγούστου 1969) ήταν αρκετές για να περάσει το μήνυμα: ας γίνονται όλα στο όνομα της ειρήνης.

Η προσέλευση του κόσμου στο χώρο του φεστιβάλ ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. 500.000 άνθρωποι ήταν εκεί, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν χίπηδες. Μάλιστα λόγω του τεράστιου αριθμού των θεατών, πολλά συγκροτήματα δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στο χώρο του φεστιβάλ.

Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες όμως τίμησαν με την παρουσία τους το μουσικό γεγονός, όπως ο Carlos Santana, ο Jimi Hendrix, η Janis Joplin, ο Joe Cocker, οι Who, αλλά και πολλά άλλα ονόματα της τότε γνωστής μουσικής βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, σημειώθηκαν ένας θάνατος από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ένα δυστύχημα με τρακτέρ που ποδοπάτησε έναν θεατή, 2 γεννήσεις, ενώ 8 μέλλουσες μητέρες απέβαλαν. Συνολικά, ιατρική βοήθεια χρειάστηκαν πάνω από 5.000 άνθρωποι, οι 797 εκ των οποίων, λόγω υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών. Την ίδια ώρα, οι συνθήκες υγιεινής ήταν άθλιες και τα αποθέματα τροφής μηδαμινά.
Το Woodstock είχε και τα καλά του και τα κακά του. Πάνω απ' όλα όμως ήταν μια ιδιαίτερη εκδήλωση, η σημασία της οποίας μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου. Από τότε έγιναν κάποιες προσπάθειες αναβίωσης του θρυλικού εκείνου φεστιβάλ, αλλά δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση από τον κόσμο. Ίσως σήμερα να μην θέλουμε να μείνουμε στην ιστορία, ίσως να δυσκολευόμαστε να ξεβολευτούμε από τον καναπέ, ίσως να μην είμαστε πια υπέρμαχοι της ειρήνης. +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΙΣΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το