Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

προώθηση παρασκευής ~ στο ίδιο έργο θεατές και φέτος

κείμενα προβληματισμού, από τα πιο εκλεκτά ιστολόγια της Ελλάδας

από: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σε καμιά προηγμένη χώρα δεν συμβαίνει αυτό που ζει η Ελλάδα κάθε χρόνο με τις φορολογικές δηλώσεις. Το... ετήσιο έθιμο της καθυστέρησης της υποβολής των δηλώσεων, δηλαδή της βασικής υποχρέωσης των πολιτών προς την εφορία, συνεχίζεται και φέτος. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3,7 εκατ. δηλώσεις, μόλις το 61% του συνόλου κι ενώ η προθεσμία λήγει σε 8 ημέρες. Πρέπει δηλαδή μέχρι το τέλος του μήνα να κατατεθούν στο Taxis άλλες 3 εκατ. δηλώσεις, κάτι προφανώς αδύνατον χωρίς τη συνηθισμένη παράταση που δίνεται.
Κι όμως, τα φυσικά πρόσωπα είχαν 85 ημέρες, δηλαδή σχεδόν τρεις μήνες για να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Αυτό και μόνο δείχνει την παντελή έλλειψη φορολογικής συνείδησης ενός λαού που από την ώρα που ανοίγει το σύστημα ξέρει ότι θα δοθεί παράταση, δηλαδή θα επιβραβευτούν όσοι τηρούν πιστά το νεοελληνικό «δόγμα» του «δεν βαριέσαι, θα γίνει την τελευταία στιγμή».
Ασφαλώς και δεν είναι μόνον ο «ωχαδερφισμός» και η αναβλητικότητα των Ελλήνων για την κατάσταση αυτή. Και η πολιτεία έχει τις ευθύνες της, καθώς ουκ ολίγες φορές (και φέτος βεβαίως) καθυστέρησε να ανοίξει το σύστημα ή να έχει ολοκληρώσει βασικές ρυθμίσεις στο Taxis. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί δικαιολογία για το γεγονός ότι ακόμη μια χρονιά κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός.
Μπορεί κανείς να δικαιολογήσει την οργή του κόσμου για τους συνεχείς φόρους. Μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα λόγω της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας μεγάλης μερίδας των φορολογουμένων. Σίγουρα η χώρα δεν περνά τις καλύτερες ημέρες της.
Ομως, οι συνεχείς καθυστερήσεις, οι παρατάσεις, το μπάχαλο στο Taxis δημιουργούν ένα επικίνδυνο ντόμινο στην οικονομία. Οι φόροι δεν εισπράττονται στην ώρα τους ή ποτέ, οι επιστροφές καθυστερούν, ο προϋπολογισμός πέφτει έξω και οι κυβερνώντες... ζητούν κι άλλους φόρους από τους ίδιους. Ενας φαύλος κύκλος που επιδεινώνει την ήδη κακή κατάσταση της οικονομίας. Κάποτε, λοιπόν, πρέπει να πάψουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το