Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ #bremain - #brexit σημειώσατε..;

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Ιστορική μέρα σήμερα για την Αγγλία και την Ευρώπη. Ο λαός της Αγγλίας εντελώς δημοκρατικά θα αποφασίσει αν επιθυμεί η χώρα του να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωσή ή να αποχωρήσει από αυτή μετά το 1973. Το τι θα επιλέξει όμως ο λαός της Αγγλίας πρόκειται να επηρεάσει τις ζωές όλων μας.

Όπως σε κάθε δημοψήφισμα η προπαγάνδα δίνει και παίρνει. Ξεχνάτε τι πόλεμο είχε δεχτεί ο
jo cox, bremain
έλληνας σε πρόσφατη δική του συμμετοχή σε παρόμοια κάλπη; Έτσι και στην Αγγλία, διάσημοι οικονομολόγοι, ηθοποιοί, καλλιτέχνες και αθλητές έχουν επιστρατευτεί για να δηλώσουν δημοσίως πως θέλουν η Αγγλία να μείνει στην Ευρώπη. Βολικός τρόπος για να επηρεάσεις την κοινή γνώμη ακόμα κι αν τελικά δεν έδειξε να αλλάζει γνώμη παρά μόνο μετά την δολοφονία της βουλευτή και ένθερμης υποστηρίκτριας του bremain η οποία υποτίθεται πως δολοφονήθηκε από έναν βρετανό εθνικιστή οπαδό του brexit. Δεν ξέρω αν η ευρωπαϊκή προπαγάνδα θα έφτανε στο σημείο να δολοφονήσει μία κοπέλα τριάντα δύο χρονών, όμως δε θα μου έκανε και εντύπωση... και εν προκειμένω ο στόχος δείχνει να έχει επιτευχθεί αφού οι δημοσκοπήσεις πλέον γέρνουν την πλάστιγγα στο bremain.

brexit
Δεν ξέρω αν όλα όσα ακούγονται θα ισχύσουν σε περίπτωση εξόδου της Αγγλία απ' την Ευρώπη. Δεν ξέρω, αν θα συρρικνωθεί ο ΑΕΠ, θα αυξηθεί η ανεργία, θα υποτιμηθεί  η στερλίνα και θα δυσκολευτούν οι εμπορικές και άλλες συναλλαγές της Αγγλίας με την Ευρώπη, όμως πρέπει να σημειωθεί πως η Αγγλία δεν είναι τυχαίο μέλος που μπορεί να... αποφασίσει να φύγει από την Κοινότητα. Είναι η Αγγλία, το μέλος που ποτέ δεν ήταν αμιγώς ευρωπαϊκό. Είχε πάντα το δικό του νόμισμα, είχε πάντα καλύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απ' ότι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ο δορυφόρος της πρώτης στην άλλη, ήταν η χώρα που με μαεστρία κατάφερε να μορφοποιήσει κατά τα συμφέροντά της το πόσο μέλος θα είναι. Και εμείς, τόσα χρόνια το ανεχόμασταν! Και ακόμα κι έτσι, οι άγγλοι έχουν το θράσος να μην είναι ευχαριστημένοι και να πατούν το πόδι τους στο πως και αν τελικά θα συμμετέχουν στην Ευρώπη την ίδια ώρα που από όλες τις άλλες χώρες-μέλη επικρατεί στρατιωτική πειθαρχία και αποδοχή.

Αν τελικά οι άγγλοι επιλέξουν τον δρόμο του χωρισμού, πολλά πράγματα θα είναι δύσκολα για αρκετά χρόνια. Σκέφτομαι, τους αμέτρητους έλληνες μετανάστες και φοιτητές, σκέφτομαι τις αμέτρητες πτήσεις από και προς την Αγγλία και γενικά όλες μας τις συναλλαγές σε κάθε τομέα. Όμως αυτό δε σημαίνει πως η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει. Δεν σημαίνει πως αν τελικά έρθει το brexit, θα ακολουθήσει το grexit και τέλος πάντων θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με πολλούς ακόμα να ακολουθούν και να διαλύουν το οικοδόμημα της Ευρώπης. Ένα οικοδόμημα το οποίο ήδη καταρρέει αλλά αυτό δεν σχετίζεται με καμία Αγγλία, με κανένα μεμονωμένο μέλος, παρά με συγκεκριμένες πολιτικές.

bremain, brexit, eu, england
Για να ολοκληρώσω με ένα καθαρά εκλογικό επίλογο, θα σταθώ στις εκτιμήσεις των αναλυτών που λένε πως οι νέοι και η πλειοψηφία της παραγωγικής τάξης στην Αγγλία είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη. Αυτό τα λέει όλα. Αν με ρωτήσετε (και για εδώ για την Ελλάδα) δεν θα έπρεπε η γνώμη της παραγωγικής τάξης να ισούται με αυτή των υπολοίπων. Αν η παραγωγική τάξη φτάσει σε αδιέξοδο τότε δεν θα υπάρχει ούτε Αγγλία, ούτε Ελλάδα, ούτε Γαλλία, ούτε τίποτα. Αν λοιπόν εκείνοι επιθυμούν να παραμείνουν, τότε η Αγγλία πρέπει να μείνει. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το