Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ~ (6/6-12/6) η σκληρή πλευρά της ιστορίας


6/6/1923, Συνθήκη Λοζάνης
Με τη συνθήκη αυτή λήγει τόσο η μακρά περίοδος του "Ανατολικού Ζητήματος", όσο και οι ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες της μικρασιατικής εκστρατείας. Σύνορο μεταξύ των δύο κρατών ορίζεται ο ποταμός Έβρος, η Ίμβρος και η Τένεδος περνούν στην Τουρκία ενώ ορίζεται και πολεμική αποζημίωση η οποία πρέπει να καταβληθεί από την Ελλάδα στην Τουρκία.

7/6/1942, Τελειώνει η ναυμαχία του Μιντγουέι
Εξαιρετικής σημασίας νίκη για την Αμερική ενάντια στην Ιαπωνία, η οποία μέχρι τότε προέλαυνε στον Ειρηνικό, "κολλώντας στα σχοινιά" τη μεγάλη της αντίπαλο.

8/6/1949, Εκδίδεται το "1984"
Το αριστούργημα δια χειρός Τζόρτζ Όργουελ, το οποίο μας μεταφέρει σε έναν άλλο (;) κόσμο, διοικούμενο από ένα αυταρχικό καθεστώς, στον οποίο κάθε κίνηση παρακολουθείται...

9/6/2012, Φεύγει από τη ζωή η Ζωρζ Σαρρή
Ηθοποιός αλλά και σημαντικότατη λογοτέχνης, με έργα που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και σημάδεψαν την ελληνική εφηβική λογοτεχνία.

10/6/1944, Σφαγή του Διστόμου
Σε μία από τις χειρότερες θηριωδίες που αντίκρυσε ο ελληνικός χώρος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ναζί σφαγιάζουν στο Δίστομο της Βοιωτίας 228 ανθρώπους δίχως να εξαιρούνται γυναίκες, βρέφη και γέροντες.

11/6/1184 π.Χ, Άλωση της Τροίας
Αν αληθεύουν οι υπολογισμοί του Ερατοσθένη, σπουδαίου μαθηματικού και γεωγράφου της αρχαιότητας, αυτή ήταν η ημερομηνία κατά την οποία οι Έλληνες κατέλαβαν την Τροία.

12/6/1987, Η Ελλάδα πάει τελικό
Κερδίζοντας με σκορ 81-77 την υπερδύναμη Γιουγκοσλαβία η ομάδα των Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα, περνά στον τελικό του Ευρωμπάσκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το