Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ~ (13/6-19/6) πόλεμοι που σημάδεψαν την ιστορία


13/6/1863, Βασιλιάς των Ελλήνων ο Γεώργιος Α'
Λίγους μήνες μετά την έξωση του Όθωνα, οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν να τοποθετήσουν στο θρόνο της Ελλάδας το Δανό Γεώργιο Α', δίνοντας του ως "δώρο" τα Επτάνησα.

14/6/1982, Τέλος του πολέμου στα Φώκλαντ
Η διεκδίκηση των νήσων-βρετανικών αποικιών από την Αργεντινή λήγει άδοξα, χωρίς ωστόσο καμία από τις δύο χώρες να αναθεωρεί σχετικά με την κυριότητά τους.  

15/6/1215, Μάγκνα Κάρτα
Σημείο-σταθμός στον Μεσαίωνα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, με προοδευτικές για την εποχή διατάξεις, που υπογράφηκε από τον Ιωάννη τον Ακτήμονα.

16/6/1913, Αρχίζει ο Β' Βαλκανικός πόλεμος
Έχοντας καταπολεμήσει τον "Μεγάλο Ασθενή", την Οθωμανική Αυτοκρατορία δηλαδή, στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, τα Βαλκανικά κράτη στρέφονται τώρα σε έναν αιματηρό εσωτερικό πόλεμο για το ξεκαθάρισμα της διανομής των εδαφών με τη Βουλγαρία απ' τη μία μεριά και τη Σερβία και την Ελλάδα από την άλλη.

17/6/1917, Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
Η συμμετοχή ή μη της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο δίχασε την κοινή γνώμη και προξένησε βαθιά τραύματα στη χώρα. Εν τέλει, έστω και καθυστερημένα η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στο πλευρό της -νικήτριας- Αντάντ.

18/6/1815, Μάχη του Βατερλό
Η αυλαία των Ναπολεοντίων πολέμων πέφτει με νευραλγικής σημασίας ήττα των Γάλλων από τους συνασπισμένους αντιπάλους τους, οι οποίοι επιθυμούσαν να παλινορθώσουν τα παλιά καθεστώτα.

19/6/1951,  "Φεύγει" ο Άγγελος Σικελιανός
Ο ποιητής φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών, αφήνοντας πίσω του ως παρακαταθήκη ένα σημαντικό έργο που επηρέασε τις επόμενες γενιές, βασιζόμενο στο λυρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το