Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΓΕΩΓPAΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ~ το πιο καθαρό χωριό της ασίας

Γιατί τα ταξίδια δεν οδηγούν πάντοτε σε σμαραγδένιες παραλίες, ας ψάξουμε πιο βαθιά τον πλανήτη μας

καλώς ορίσατε στα ταξίδια του +yannidakis 
Μέσα στους πράσινους λόφους της Βορειοανατολικής Ινδίας στην επαρχεία Μεγκαλάγια βρίσκεται ένα μικρό χωριουδάκι πεντακοσίων κατοίκων που ονομάζεται Μόουλινόνγκ (Mawlynnong). Είναι μόλις μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τα σύνορα με το Μπαγκλαντές και η επαρχία γενικά είναι ανάμεσα στο Μπουτάν και τη Μπούρμα. Σ’ αυτή την πράσινη γωνιά της Νοτιοανατολικής Ασίας ζουν οι Κάσι (Kashi people) που διαφέρουν σχετικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Ινδίας. Το μικρό χωριό έχει αποκτήσει τον τίτλο του πιο καθαρού χωριού της Ασίας το 2003 και το 2005 ήταν το πιο καθαρό χωριό της Ινδίας.


Δυστυχώς για την Ινδία, η επαρχεία φημίζεται για τη βρωμιά και τα σκουπίδια που υπάρχουν παντού. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Μοντί έχει ξεκινήσει μια καμπάνια να προωθήσει τον καθαρισμό της υπαίθρου με στόχο το 2019 που θα γιορταστούν τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γκάντι. Στην παρουσίαση αυτής της καμπάνιας ο κύριος Μοντί ανέφερε το Μόουλινόνγκ ως παράδειγμα προς μίμηση. Το χωριό συνεχίζει μια παράδοση καθαριότητας που περνά από γενιά σε γενιά και το κάνει μοναδικό μέσα στην Ινδική επαρχεία.


Το χωριό είναι ουσιαστικά μέσα σε ένα ημιτροπικό δάσος με γάργαρα νερά και γέφυρες φτιαγμένες από φυσικές ρίζες δέντρων. Τα σπίτια είναι μικρές καλύβες με οροφές από άχυρα και τοίχους από μπαμπού αλλά καθαρά και περιποιημένα με όμορφους κήπους και πολύχρωμα λουλούδια. Όλα τα παιδιά του χωριού έχουν καθημερινά καθήκοντα να κρατούν τα δρομάκια καθαρά και να αδειάζουν τους χειροποίητους καλαθόπλεκτους κάδους απορριμάτων. Όλοι μικροί και μεγάλοι είναι περήφανοι για το καθαρό χωριό τους και συμμετέχουν στα καθήκοντα της καθαριότητας. Αυτή η παράδοση ξεκίνησε πριν από 130 χρόνια περίπου κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας χολέρας που μάστιζε την περιοχή. Μια ιεραποστολή από καλόγριες που είχαν έρθει να βοηθήσουν τους κατοίκους ανάλαβαν να καθαρίσουν τον τόπο κι έμαθαν στους ιθαγενείς τις σωστές συνθήκες ώστε οι αρρώστια να εξαλειφθεί Γι’ αυτό και σήμερα όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Μόουλινόνγκ είναι χριστιανοί και συνεχίζουν την παράδοση με μεγάλη περηφάνια.

Τα οργανικά σκουπίδια θάβονται και οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούν ως λίπασμα. Τα υπόλοιπα καίγονται σε περιοχή μακριά από το χωριό εκτός των πλαστικών που το κάψιμό τους είναι τοξικό. Γι αυτό στο χωριό υπάρχουν γλάστρες από πλαστικά κουτιά και ακόμα και κούνιες για τα παιδιά φτιαγμένες από πλαστικές σακούλες. Το φτωχικό χωριό είναι παράδειγμα προς όλο τον κόσμο πως η καθαριότητα είναι όντως μισή αρχοντιά. +Niko Spiridakis 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το