Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ για ένα καλοκαίρι "καυτό"... αλλά όχι "πύρινο"!

Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας +yannidakis
Το "καλοκαίρι" πολλές φορές προσδιορίζεται από το επίθετο "καυτό", λόγω των θερμοκρασιών του και των (συνήθως) εντόνων δραστηριοτήτων που το συνοδεύουν. Και καλώς προσδιορίζεται έτσι, αυτή είναι η φύση του. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν από το "καυτό" διολισθαίνουμε στο "πύρινο". Όταν πριν καλά καλά μπει Ιούλιος ο απολογισμός των πυρκαγιών περιλαμβάνει ήδη Ρόδο, Κύπρο, Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία, περιοχές της Αττικής και δύο νεκρούς πυροσβέστες, τότε ναι, μπορούμε να πούμε και επίσημα ότι μπήκαμε με το αριστερό στο καλοκαίρι.
φωτιά, πυροσβέστες
Πολλά ακούγονται για το πως και γιατί έχουμε κάθε χρόνο τέτοια φαινόμενα σε τόσο μεγάλη έκταση. Ας μείνουμε όμως σήμερα μακριά από τέτοιες θεωρίες, μέχρι να έχουμε απτά στοιχεία στα χέρια μας. Το θέμα μας σήμερα είναι το εξής: "εγώ, σαν απλός πολίτης, τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τις ομορφιές της πατρίδας μου, το περιβάλλον τις περιουσίες των συμπολιτών μου αλλά και τους ίδιους τους συμπολίτες μου από αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο;"

Γνωρίζω πόσο μεγάλη αγάπη είναι το τσιγάρο για τους καπνιστές, όπως και πόση χαρά τους δίνει να το συνδυάζουν με ένα ταξιδάκι στη φύση. Όμως όταν τελειώσει το τσιγάρο, ας έχουμε τη στοιχειώδη σωφροσύνη να το σβήσουμε στο τασάκι του αυτοκινήτου ή οπουδήποτε αλλού και να μην το πετάξουμε στο δρόμο (και φυσικά αυτό ισχύει και για τα σκουπίδια μας) - όσο γραφικό και να σας ακούγεται, υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν ακόμη. Όπως υπάρχουν κι άνθρωποι οι οποίοι ζουν στην ύπαιθρο και αποφασίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να ξεφορτωθούν τα ξερά φύλλα τους είναι... να τα κάψουν! Όλοι το έχουμε δει να συμβαίνει. Την επόμενη φορά, ας μιλήσουμε.

κύπρος,
Επιπλέον, μπορούμε να προετοιμάσουμε το χώρο μας πριν τη θερινή σεζόν, είτε καθαρίζοντας την αυλή μας από φύλλα και τυχόν σκουπίδια, είτε εξοπλίζοντας το νοικοκυριό μας με έναν πυροσβεστήρα και μεγάλου μήκους λάστιχα (αν φυσικά διαθέτουμε αυλή). Αν υποπέσει στην αντίληψή μας η παραμικρή εστία, δεδομένο είναι πως απευθυνόμαστε στην πυροσβεστική και καλούμε το 199.

Σε μία χώρα που έχει υποφέρει τόσο πολύ από τις άγριες διαθέσεις της ανεξέλεγκτης φωτιάς, οφείλουμε όλοι να είμαστε διαρκώς ενημερωμένοι για το ζήτημα και πάντα σε ετοιμότητα για την αντιμετώπισή του. +Κωνσταντίνα Πορφυρού

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το