Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ BATMAN ~ ο ανεξέλεγχτος ήρωας { batman v superman { killing joke

ο ελληνικός διαδικτυακός χώρος της "επιστήμης" του Batman

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ

Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ
Ο Σκοτεινός Ιππότης έκανε την εμφάνιση του κάπου τον Μάιο του 1939, σε μία εποχή που την λέμε και "χρυσή εποχή" των comics και υπάρχει μεγάλη ιστορία σε αυτό που σχετίζεται με τον πόλεμο, τις ήττες των ΗΠΑ από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ και την ανάγκη για ανεβασμένο ηθικό στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κλπ.

Κάθε ήρωας που "ξεφύτρωνε" εκείνα τα χρόνια "έπιανε" δηλαδή γινόταν αγαπητός. Δεν είναι τυχαίο πως το τσιράκι της κυβέρνησης ήταν ο Superman και ξαφνικά ήταν πάντοτε ο αγαπημένος ήρωας όλων!

Ο Batman μπορεί να ήταν πολύ διάσημος και αγαπητός, όμως κανείς δεν θα προέβλεπε την αγάπη του κόσμου αν δεν έβγαινε στις σκοτεινές αίθουσες το 1989. Μάλιστα δεν πρόκειται να τον βλέπουμε στον κινηματογράφο αν ο David Uslan δεν είχε το χρήμα και την πειθώ να κάνει πράξη το παιδικό του όνειρο.

Πολύ ευχαρίστως να επιστρέψουμε στο θέμα "κινηματογράφος" για τον Batman, όμως σήμερα θέλω να θίξω απλά και μόνο ένα πράγμα. Ο Batman βρίσκεται πάντα στα όρια της κινηματογραφικής καταλληλότητας και αυτό γιατί κανονικά ο χαρακτήρας του, οι "κακοί" του αλλά και το περιβάλλον του είναι εντελώς ακατάλληλο για τον στόχο που οι κινηματογραφιστές (παραγωγοί) θέλουν να φτάσουν για να βγάλουν λεφτά: δηλαδή τα παιδιά με τους γονείς τους.

Έτσι, το 1989 ο κόσμος ενθουσιάστηκε με το Gothic στυλ του Tim Burton, όταν όμως το 1992 ο σκηνοθέτης επέστρεψε με το ίδιο στυλ κατά έναν τόνο πιο σκοτεινό και κατά την γνώμη μου όχι επειδή το ήθελε, αλλά επειδή φυσικά ο ήρωας τον οδήγησε έτσι, η παραγωγή έκρινε ακατάλληλο τον Burton για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την τριλογία του και αναζήτησε κάτι πιο... φωτεινό.

Το αποτέλεσμα ήταν τα κινηματογραφικά εκτρώματα των Batman Forever και Batman & Robin που φυσικά ήταν καταδικασμένα να αποτύχουν επειδή πολύ απλά, αυτός δεν είναι ο Batman.

Λίγο αργότερα ήρθε η τριλογία του Nolan που έδωσε εκ νέου ορισμό για το τι σημαίνει ποιοτική ταινία χάρτινων χαρακτήρων. Οι ταινίες του Nolan βασίστηκαν στον ρεαλισμό. Γι' αυτό και πέτυχαν. Ακόμα κι αν υπήρχαν φωνές του περάσματος αυτού του... ορίου, δεν κατάφεραν να επικρατήσουν ακριβώς επειδή ο ρεαλισμός επικράτησε.

Φτάνουμε στην τελευταία μεταφορά του ήρωα στον κινηματογράφο με το Batman v Superman. Η ταινία είχε και σεναριακά και σκηνοθετικά ζητήματα, οπότε ότι κι αν είπαμε εμείς οι λάτρεις του ήρωα, οι κριτικοί φρόντισαν να την καταδικάσουν. Όλα αυτά μέχρι που πριν λίγες μέρες βγήκε η ταινία σε ψηφιακά μέσα προς αγορά με την πλήρη έκδοσή της που περιείχε μίση ώρα ακόμα ταινίας! Μισή ώρα στην οποία όλοι συμφώνησαν πως περιείχε σχεδόν όλες τις λύσεις στα προβλήματα της ταινίας. Γιατί κόπηκε η μισή ώρα; Γιατί πολύ απλά αν την άφηναν η ταινία δεν θα ήταν κατάλληλη για κοινό κάτω των 13 ετών και τα ταμεία δε θα γέμιζαν σπάζοντας το ένας ρεκόρ προσέλευσης μετά το άλλο.

Που καταλήγουμε; Ένας Batman δεν χωράει στις κινηματογραφικές αίθουσες ή χωράει με τις αντίστοιχες εκπτώσεις; Την απάντηση μας την έδωσε ο Nolan που ικανοποίησε τους λάτρεις του ήρωα, τους φίλους του κινηματογράφου, αλλά και τους κριτικούς που του έδωσαν και υποψηφιότητες στα Oscar αλλά και αγαλματάκια.

Ο Burton δεν τα κατάφερε, το ίδιο και ο Snyder. Όμως δεν φταίνε αυτοί. Ο Batman είναι ένας χαρακτήρας που δεν μπορείς να τον κάνεις ότι θέλεις. Δεν είναι στο χέρι σου να τον μεταλλάξεις. Ο spiderman μπορεί να γίνει χιουμορίστας, παιδάκι, νεαρός, ερωτίλος ή εκδικητής με μπράτσα. Ο ironman από μεθυσμένος μεγιστάνας, μπορεί να γίνει ένα ψώνιο που ξεφεύγει από τις εκατόμβες της μέσης ανατολής. Ο κάθε σκηνοθέτης και ο κάθε σεναριογράφος δίνουν τον τόνο και την ιστορία που θέλουν στο κοινό, αρκεί αυτό να είναι ευχαριστημένο. Ποτέ όμως αυτό δεν ισχύει για τον Σκοτεινό Ιππότη. +Yanni Spiridakis 

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

BATMAN v SUPERMAN
Προσωπικά δεν έχω προλάβει να δω ολόκληρη την ταινία μαζί με τις κομμένες σκηνές, όμως επ' αυτού ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο facebook και στο φιλικό "Batfamily ி Heroes & Villains ி Greece". Ας το δούμε...


THE LEGO BATMAN MOVIE
Μπορεί η ταινία να είναι προγραμματισμένη για τις 10 Φεβρουαρίου του 2017 ωστόσο ήδη αρχίζουμε και μαθαίνουμε πως θα πρόκειται για 1,5 ώρα από συσχετίσεις με την κινηματογραφική "Batman v Superman" ταινία.

BATMAN: THE KILLING JOKE
Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία και περιμένω με αγωνία την πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων που θα γίνει στις 26 Ιουλίου και μπορείτε να παραγγείλετε ήδη από εδώ. Τότε, θα δούμε μία σκηνή σαν αυτή...

ΑΛΛΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΜΟΔΑ ΑΛΑ SUICIDE SQUAD
Είναι τόσα αυτά που έχουν φτιάξει για αυτήν την ταινία, που μερικά ρούχα δεν θα μου έκαναν εντύπωση. Όποιος λοιπόν θέλει να μοιάσει στον Joker, την Harley και τους λοιπούς αντι-ήρωες δεν έχει παρά να επισκεφτεί στις 22 του μήνα την Hot Topic

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ (COMICS)

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ
Βρείτε εδώ εικονογραφημένες ιστορίες με τον Batman και τους άλλους χαρακτήρες του θρύλου και ακολουθήστε τις μήνα προς μήνα.

DC THE NEW 52
Οι τελευταίες σειρές όλων των εικονογραφημένων του Batman και των υπολοίπων χαρακτήρων του θρύλου.

DC UNIVERSE
Διάφορες δευτερεύουσες ιστορίες με τον θρύλο του Batman και τους συμμάχους του

TOP RATED
Βρείτε εδώ τις πιο πολυδιαβασμένες ιστορίες, τα κλασικά εικονογραφημένα καθώς & τα καλύτερα σύγχρονα από τις περιπέτειες του Batman και των άλλων χαρακτήρων του θρύλου.

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το