Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ η ταπείνωση είναι η εμπειρία ταμπού που δεν θα αποφύγεις ποτέ

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Υπάρχουν στιγμές στην ζωή κάθε ανθρώπου στις οποίες όποιος κι αν είναι, ότι κι αν κάνει ταπεινώνεται. Ή ακόμα χειρότερα... αυτοταπεινώνεται. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό όσο κι αν φαίνεται παράξενο για κάποιους. Κάποιοι το λένε θεϊκή παρέμβαση, άλλοι "έτσι είναι η ζωή", εγώ κλίνω προς το πρώτο*, αλλά αυτό σίγουρα δε σας ενδιαφέρει.

Αυτές οι στιγμές είναι κρίσιμες. Σε εκείνη την ψυχολογικά έντονη δοκιμασία έχει μεγάλη σημασία  το τι είδους διαχείριση θα κάνει κανείς. Κάποιοι αντιδρούν με θυμό, κάποιοι κλείνονται στον εαυτό τους, οι περισσότεροι πάντως απλά διακατέχονται από αρνητική επίδραση έως ότου περάσει αυτή η... δοκιμασία.

ΛΑΘΟΣ

Η ταπείνωση είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που ένας άνθρωπος μπορεί να λάβει. Είμαι πολύ κοντά στο να γράψω το σημαντικότερο, αλλά δε θέλω να γίνω απόλυτος απλά και μόνο λόγω της ψυχολογίας μου την στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις. Αν μάλιστα καταφέρει να την εκμεταλλευτεί προς όφελός του, τότε βελτιώνεται σαν άνθρωπος. Μαθαίνει από ένα ενδεχόμενο λάθος, από μία άβολη στιγμή, από ένα ξέσπασμα που δεν έπρεπε να κάνει από μία ατυχής έκβαση σε κάποια περίσταση.

Μάλιστα σκέφτομαι να αυτοταπεινωθώ μπροστά σας, αυτή τη στιγμή:
  • Δεν ξεχνάω στο δημοτικό, που κατουρήθηκα πάνω μου την ώρα του μαθήματος, επειδή ντρεπόμουν να σηκώσω το χέρι για να πάω στην τουαλέτα. Μπορεί η τάξη να είχε πλημμυρίσει... αλλά η ταπείνωση ήρθε όταν το παντελόνι μου ήταν ολόβρεχτο και ήμουν αναγκασμένος να διασχίσω την αυλή του σχολείου όταν σχόλασα. Έμαθα!
  • Δεν ξεχνάω την Ειρήνη στο Γυμνάσιο. Ερωτευμένος μαζί της, την φλέρταρα, με φλέρταρε και για κάποιο λόγο ήμουν σίγουρος ότι θα είμαστε μαζί. Το μόνο που κατάφερα ήταν να γίνω τόσο εκνευριστικά επίμονος, που στο τέλος μου έκοψε και το καλημέρα. Έμαθα!
  • Δεν ξεχνάω τα αμέτρητα σκονάκια που έκανα με κάθε τρόπο προκειμένου να περνάω τις τάξεις ή τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο. Τι ντροπή όταν ένας καθηγητής με άλλαξε θρανίο (το οποίο ήταν γραμμένο το μισό βιβλίο). Ως επαγγελματίας αργότερα, κατάλαβα πως εγώ πρέπει να πρωτοπορώ και εγώ να καθορίζω με τον κόπο και την αξία μου την αποδοτικότητά μου. Έμαθα!
  • Δεν ξεχνάω τις φορές που φανατιζόμουν για την ομάδα μου, στην οδήγηση, σε οτιδήποτε, νομίζοντας ότι με τις φωνές και την ένταση μπορώ να αλλάξω τον κόσμο. Μία φορά είδα ότι δεν με έπαιρνε, ότι μπορούσε να κινδυνέψει ακόμα και η ζωή μου. Έμαθα!
  • Δεν ξεχνάω τις φορές που ξέσπασα άδικα σε αγαπημένα μου πρόσωπα για ασήμαντο λόγο, όταν απλά κουβαλούσα άλλα και από αλλού. Σε στιγμές ηρεμίας αντιλήφθηκα πως πρέπει να καταπιέζω τον εαυτό μου να καταπίνει αυτά τα ξεσπάσματα. Χρειάστηκε να ταπεινωθώ και να ζητήσω συγγνώμη. Έμαθα!
Είναι πολύ πιθανό να είναι κι άλλα που τώρα δεν μπορώ να σκεφτώ. Σημασία έχει όμως αυτή η μικρή στιγμή που σκύβεις το κεφάλι, όποιος κι αν είσαι
Αυτήν την στιγμή της ταπείνωσης μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμου ή απλά στους οικείους σου, μπροστά σε μία ομάδα ξένων ή απλά στον εαυτό σου, είναι η χειρότερη στην ζωή σου αλλά και η πιο ωφέλιμη αν εσύ καταφέρεις να την μετατρέψεις έτσι.

Δεν είμαι φιλόσοφος ή παντογνώστης, δεν είμαι καν ο ταπεινός άνθρωπος που θα είχε το δικαίωμα να γράψει αυτό το άρθρο. Είμαι ένας από εσάς. Ο τυπικός έλληνας μαλάκας που κυκλοφορεί στους δρόμους και που απλά τυχαίνει να δουλεύει πάνω από δώδεκα ώρες την ημέρα τιθασεύοντας έτσι τα πάθη του λίγο πιο "εύκολα" από εσάς. +Yanni Spiridakis 


* αν βάλεις στο google search εικόνες, την λέξη "ταπείνωση" το 90% των αποτελεσμάτων της πρώτης σελίδας αναφέρονται στον χριστιανισμό. Τυχαίο;


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το