Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ μία αναδρομή στο... μπεν-μιξ για καλές ελεύθερες διακοπές

Καληνωρίσματα από το +yannidakis



Κάποιοι τυχεροί θα έχουν κάνει ήδη τα πρώτα τους μπάνια, κάποιοι άλλοι, ίσως, θα περιμένουν ακόμα για την καλοκαιρινή τους άδεια. Σε κάθε περίπτωση, ο 2ος μήνας του καλοκαιριού μόλις μπήκε! Ήλιος, Θάλασσα, διακοπές είναι τα trends των ημερών. Σε αυτό το πνεύμα κινηθήκαμε λοιπόν σε τούτο το άκρως καλοκαιρινό άρθρο, ταξιδεύοντας, παράλληλα, πίσω στο χρόνο και κρίνοντας από απόσταση τα "σημεία των τότε καιρών"...

Πόσο δεδομένο είναι για εμάς σήμερα να πηγαίνουμε χαλαρά στην παραλία με την παρέα μας και να καθόμαστε δίπλα σε άλλες παρέες αγοριών και κοριτσιών;! Κι όμως, δεν ήταν πάντα έτσι. Στην κλασική ταινία «Η θεία από το Σικάγο» μνημονεύεται αυτή η αλλαγή, η αλλαγή που οδήγησε στα λεγόμενα «μπέν-μιξ».

Ως το 1924 απαγορεύονταν τα μεικτά θαλάσσια λουτρά! Ως τότε πήγαινε η εκάστοτε οικογένεια στην παραλία και χωρίζονταν οι θηλυκοί από τους αρσενικούς! Μάλιστα, υπήρχε και φράκτης από συρματόπλεγμα! Ακόμα, υπήρχαν παρατηρητήρια και αστυνομικοί σε περιπολία! (άκουσον-άκουσον αστυνομικοί αντί για ναυαγοσώστες!) 

Προσπαθώντας, λοιπόν, να λύσω την απορία μου γιατί να υπάρχει αστυνόμευση;! Ανακάλυψα τόσο τους λόγους όσο και από πού προήλθε η λέξη «μπανιστήρι»! Λοιπόν, οι άνδρες της εποχής εκείνης με διάφορους τρόπους και μέσα (π.χ. ανοίγονταν με βάρκες στη θάλασσα, σκαρφάλωναν σε δέντρα  κ.λπ.) προσπαθούσαν να πλησιάσουν στην πλευρά των γυναικών και να τις δουν «να λούονται στα δροσερά νερά της θάλασσας»! Εε, μπάνιο – μπανιστήρι – μπανίζω κ.λπ. 

Ώσπου μια μέρα… μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού… εκεί στα 1924, οι νέοι της εποχής δημιούργησαν ένα μικρό κίνημα και «μπούκαραν» στο τμήμα της πλαζ που ήταν για τις γυναίκες! Έκτοτε, καθιερώθηκαν τα κοινά / μεικτά λουτρά! Βέβαια, μη νομίζετε… απλώς η αστυνόμευση σταμάτησε και τα ακραία μέτρα! (Μα συρματόπλεγμα στην πλαζ! Αυτό θα ήθελα να είμαι από μια μεριά να το δω πως το στήνανε!). Από εκείνη τη μέρα, λοιπόν, ως και τη δεκαετία του 1950 περίπου η οικογένεια έπαιζε το ρόλο του αστυνόμου, πήγαιναν, δηλαδή, σε ερημικές παραλίες, ειδικά αν είχαν κορίτσια της παντρειάς! Και πόσες οικογένειες να ήταν ανοικτόμυαλες πριν το 1950;! Απειροελάχιστες!

Feel free, it’s summer time!!! Καλές διακοπές σε όλους! Τα φιλιά μου! +Elena Alefantinou

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το