Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ ο επικινδύνος σκύλος θύμα της εγκληματικότητας του ανθρώπου

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες ορισμένων περιστατικών στα οποία εμπλέκονται σκύλοι. Ναι, δεν θα γράψω ζώα. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε σκύλους. Και χωρίς να παραθέτω τους αντίστοιχους συνδέσμους, όλοι λίγο-πολύ θυμόμαστε τις πρόσφατες περιπτώσεις σκύλων που κατακρεούργησαν μέχρι θανάτου ένα παιδάκι, το μεγαλόσωμο σκυλί που τραυμάτισε σοβαρά στο πρόσωπο το παιδάκι του ιδιοκτήτη του. Την ίδια ώρα σκυλιά κακοποιούνται, δηλητηριάζονται και απλά αφήνονται στο έλεος τους.

Τι γίνεται με τα σκυλιά ρε παιδιά; Μπορώ εύκολα να υποθέσω πως η βαθιά κρίση και η οικονομική πτώση έφερε πολύ κόσμο να παρατήσει τα κατοικίδια του, διαπράττοντας βέβαια εγκληματική αμέλεια, όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας. Για κάποιο λόγο τα σκυλιά έχουν εξαγριωθεί απέναντι στον άλλοτε σύμμαχο τους, άνθρωπο!

Εδώ πρέπει να γράψω το μοναδικό πράγμα που δεν χωρά ανατροπής. Ο σκύλος είναι ότι πιο αξιόπιστο μπορεί να υπάρξει σε αυτήν την ζωή, σε αυτόν τον κόσμο. Τον σκύλο μπορείς να το αγνοήσεις, να τον παίξεις, να τον δείρεις, να τον κακοποιήσεις ακόμα και εκείνος να περιμένει -έστω φοβισμένος- καρτερικά την στιγμή που θα του δώσεις λίγη σημασία, φαγητό ή ένα άγγιγμα.

Τότε, γιατί;

Λυπάμαι, αλλά πίσω από αυτήν την συμπεριφορά κρύβεται ο άνθρωπος. Ο τρόπος δηλαδή που ο άνθρωπος μεγαλώνει το σκυλί του. Το αφήνει να πεινάσει για να μπορεί να δαγκώνει ωμή σάρκα, το εξαγριώνει ώστε να μάθει να γίνεται επιθετικό και αφού έχει στο μυαλό του πως αποτελεί έναν τέλειο προστάτη ή βοηθό (π.χ. στο κυνήγι), το ξαμολάει από δω κι από κει, σε μέρη που προφανώς θα υπάρχουν και παιδιά και απλοί περαστικοί και απρόσεχτοι φίλοι. Και τότε, το ζώο εξακολουθεί να είναι ζώο και όσο πιο ανώτερο συναισθηματικά κι αν είναι από τον άνθρωπο, δεν παύει να ακολουθείται από τις αδυναμίες που ο άνθρωπος του δημιούργησε.

Ο σκύλος είναι εκεί για τον άνθρωπο. Χωρίς να βαριέται, χωρίς ωράρια, χωρίς γκρίνια. Μην τον αγνοήσεις, μην τον φοβηθείς. Είναι ένα υπέροχο πλάσμα που περιμένει την σημασία σου. Μόνο. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το