Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ~ αυτοκριτική και αυτογνωσία

κείμενα προβληματισμού, από τα πιο εκλεκτά ιστολόγια της Ελλάδας

απόΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Ένα μάθημα ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ούτε εχθρό ούτε φίλο. Μα σίγουρα μάς
ωφελεί, ώστε να έρθουμε σε επαφή με την ουσία της ύπαρξής μας. Κι αν κάποιοι ακόμα δεν έχουν γνωριστεί μαζί της… ιδού η πρώτη φορά. Ποια είναι η "Κυρία"; Είναι η γνώση απ' τον ίδιο τον άνθρωπο των σωματικών, πνευματικών, ψυχικών ικανοτήτων που έχει, ώστε ανάλογα μ' αυτές να ρυθμίζει την σκέψη, την συμπεριφορά του και τις πράξεις του. Είναι δηλαδή η ανώτερη μορφή ΓΝΩΣΗΣ.
     Ο άνθρωπος για να ανταπεξέλθει επιτυχώς στις δεσμεύσεις του, πρέπει να έχει ανεπτυγμένη ΑΙΣΘΗΣΗ και ΜΝΗΜΗ, ώστε να αυξηθεί η ΑΝΤΙΛΗΨΗ, που δημιουργεί το σωστό ΚΡΙΤΗΡΙΟ για τις εκτιμήσεις σε πρόσωπα. Η γνωριμία όμως μαζί της προϋποθέτει υψηλό πνευματικό επίπεδο, για να τοποθετήσει κανείς τον εαυτό του πρώτα στην θέση του κρινόμενου και μετά του ΚΡΙΤΗ. Μα δεν είναι εφικτό από όσους  "οχυρώνονται" σε ΙΔΕΕΣ και σε πράξεις απερίσκεπτα, χωρίς να τις ελέγχουν. Πρέπει πρώτα να ασκούν κριτική στον εαυτό τους και μέσα απ' αυτόν και στις πράξεις τους μέσω της ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ.
     ΑΝΤΙΛΗΨΗ είναι η πολλαπλή ενέργεια με την οποία η συνείδηση επεξεργάζεται τα δεδομένα των αισθήσεων. Τα συναρμολογεί, τα συμπληρώνει με παραστάσεις, τα διευκρινίζει κι αναφέρει τις εντυπώσεις της στη νόηση. Μέσα απ’ την τόσο σημαντική αντιληπτική διαδικασία αναγνωρίζεται, αξιολογείται, ελέγχεται κι επομένως προσαρμόζεται και η συμπεριφορά. Χωρίς όμως αναπτυγμένη Αντίληψη, το άτομο δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σωστά, με αρνητικές συνέπειες στη ζωή του. Τότε - δυστυχώς - αναγνωρίζει την ΑΞΙΑ ΤΗΣ.
     ΚΡΙΤΙΚΗ είναι η διανοητική λειτουργία, που εντοπίζει τα κακώς κείμενα. Είναι δηλαδή η ικανότητα του ανθρώπου να εξετάζει το βάθος (υποδομή) γεγονότων, ενεργειών και να διαμορφώνει σωστή, ολοκληρωμένη και αντικειμενική εικόνα.  Η θετική κριτική με αντικειμενικό πνεύμα, αποβλέπει στην ανεύρεση και στηλίτευση των κακώς κειμένων. Η αρνητική (κακόπιστη) γίνεται κακοπροαίρετα με στόχο να συκοφαντήσει, να πλήξει, γιατί ακριβώς επιτρέπει να παρεμβάλλονται τα στοιχεία εμπάθειας, κατωτερότητας ή ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ.
     Με Αυτοεκτίμηση θα είχαμε αποκτήσει σωστή ΓΝΩΣΗ για την ένδοξη καταγωγή μας και δεν θα επιτρέπαμε στους εχθρούς μας, να μας υποτιμούν. Θα υπερασπιζόμασταν με σθένος την  πατρίδα μας και τις Πνευματικές και Ηθικές αξίες μας, που συνθέτουν την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μας. Και με τους πατριωτικούς Αγώνες μας κατά των διεφθαρμένων κυβερνήσεων, θα έπρεπε να έχουμε αποκτήσει πείρα και να έχουμε γίνει πιο ΣΟΦΟΙ.
     Αν είχαμε πάρει μαθήματα απ' τα παθήματά μας, θα ήταν τα πιο δυνατά όπλα μας, για ΑΝΤΙ-ΣΤΑΣΗ. Θα είχαμε απαλλαγεί απ' τα μίση και τα πάθη, που μας "φύτεψαν" μετά την Απελευθέρωση οι ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ! Αυτές που κακώς τις πιστεύαμε φιλικές προς την πατρίδα μας. Αυτές που κατάφεραν να μας διαχωρίσουν σε ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ, ΔΕΞΙΟΥΣ κι ό,τι άλλο πολιτικό μίασμα εφεύραν, για να μας διαιρέσουν και να μας κυβερνούν, με το ύπουλο "Διαίρει και βασίλευε".
     Οι εμπνευστές του είναι άριστοι χρήστες αυτής της διαχρονικής τεχνικής. Όπου το επέβαλλαν προκάλεσαν το μαρτύριο της αλληλοσφαγής των λαών. Με αίμα κατακτήθηκαν τα πλούτη των πιο δυνατών. Με αίμα κερδήθηκαν και τα δικαιώματα των πολιτών. Με αίμα ορίστηκαν τα σύνορα στις πατρίδες του κόσμου. Με αίμα ορίστηκαν και τα όρια ανάμεσα σε ανθρώπους. Κι εμείς είμαστε υπόλογοι που τους επιτρέψαμε να μας χειραγωγούν με την πιο αιματηρή ΕΦΕΥΡΕΣΗ!
     Τώρα είναι ο καιρός για να απορρίψουμε όλες τις πολιτικές ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ. Σήμερα που μας πολεμούν με τα νέα «αόρατα όπλα» τους, δεν πρέπει να πέσουμε πάλι στην παγίδα τους. Να μην μας διακατέχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Να μην αιωρείται στον αέρα ίχνος υποψίας για εμφύλια έκρηξη μεταξύ μας. Πρέπει να διατηρούμε αγωνιστικό και ακμαίο το ηθικό μας, ώσπου να ανακτήσουμε την ΕΔΑΦΙΚΗ ΜΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.
     Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι, ο καθένας για τον εαυτό του, να συναισθανθεί όχι μόνο την ευθύνη απέναντι του εαυτού του, αλλά και της κατοχικής πατρίδας του. Πρέπει να κάνει την Αυτοκριτική του και με Αυτογνωσία να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να ανοίξει τους ορίζοντές του, για να αντιληφθεί τον κίνδυνο, που απειλεί την Ελλάδα μας, τον Ελληνικό λαό και όλο το ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το