Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ bitcoin, block chain: ένα όπλο στα χέρια μερικών!

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Αυτό τον μήνα, επανερχόμαστε στην «ψηφιακή νομισματική» μονάδα, Bitcoin και μάλιστα επικεντρωνόμαστε στην τεχνολογία που όχι μόνο καθιστά δυνατές τις συναλλαγές αλλά κρατάει και έλεγχο όλων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται, παγκοσμίως! Μιλάμε για την βάση δεδομένων που στηρίζεται το Bitcoin, το block chain. Δεν θα επικεντρωθούμε στην τεχνολογία όμως. Θα δούμε πώς μια καινοτομία μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες σε τομείς/βιομηχανίες που ούτε μπορούμε να φανταστούμε.




Η τεχνολογία του block chain αναπτύχθηκε το 2008 και εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 2009 και είναι, ουσιαστικά, το ηλεκτρονικό λογιστικό φύλλο του Bitcoin. Όλες οι συναλλαγές, εγκρίνονται και πραγματοποιούνται κάνοντας χρήση της βάσης δεδομένων block chain. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η τεχνολογία αυτή τράβηξε την προσοχή εταιριών, τραπεζών και άλλων πολλών. Πέρα από αυτούς που έψαξαν πώς μπορούν να βελτιώσουν το Bitcoin και πώς να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία ώστε να το κάνουν πιο ελκυστικό στον τελικό χρήστη, υπάρχουν και αυτοί που σκέφτηκαν ότι μπορούν να εφαρμόσουν την τεχνολογία κάπου αλλού.

Η Custos Media Technologies είναι μια από αυτές τις εταιρίες. Ιδρύθηκε το 2015 και χρησιμοποιεί το block chain για να προστατεύσει ψηφιακά αρχεία από την πειρατεία. Η ψηφιακή πειρατεία είναι μια τεράστια αγορά που κοστίζει, στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο, 500 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο. Οι ιστοσελίδες διακίνησης πειρατικού περιεχομένου δέχθηκαν 141 δισεκατομμύρια επισκέπτες το 2015! Άρα, όποιος καταφέρει να βρει τρόπο να σταματήσει ή να περιορίσει το φαινόμενο είναι εγγυημένο ότι θα βγάλει πολλά χρήματα! Οι ιδρυτές της Νότιο-Αφρικανικής αυτής εταιρίας κρύβουν ένα bitcoin σε κάθε ψηφιακό αρχείο το οποίο «κλειδώνουν» με το λογισμικό τους. Ο παραλήπτης του ψηφιακού αρχείου είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει την ακεραιότητα του νομίσματος αυτού (σχετική παράγραφος θα υπάρχει στους όρους χρήσης που κανείς από εμάς δεν διαβάζει!). Αν το αρχείο αυτό διακινηθεί με σκοπό την πειρατεία τότε οποιοσδήποτε από τους παραλήπτες μπορεί να κρατήσει το bitcoin. Με το που θα γίνει αυτό όμως, η εταιρία μπορεί να χρησιμοποιήσει την δική της έκδοση του block chain και να βρει αμέσως ποιος ήταν ο αρχικός παραλήπτης του αρχείου και άρα αυτός που ξεκίνησε την διακίνηση. Ουσιαστικά, τοποθετεί μια αμοιβή στο αρχείο (να θυμίσουμε ότι 1 bitcoin είναι 583 ευρώ!) και επιτρέπει στον οποιοδήποτε να γίνει ένας ψηφιακός «κυνηγός κεφαλών» και να καταδώσει τον «κλέφτη»! Η λογική πίσω από την εφαρμογή αυτή είναι δαιμονική και ξηλώνει το κακό από την ρίζα αφού στοχεύει κατευθείαν στην πηγή της πειρατείας. Αν και η τεχνολογία αυτή είναι σε πειραματικό στάδιο ακόμα, η Custos Media Technologies έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με μια Βρετανική εταιρία διακίνησης ηλεκτρονικών βιβλίων.



Η επόμενοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την καινοτομία αυτή, είναι οι τραπεζίτες. Οι τράπεζες αρχικά σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να υιοθετήσουν την μονάδα bitcoin και να επιτρέψουν στους πελάτες τους να διατηρούν καταθέσεις στο νόμισμα αυτό. Οι αλλαγές που απαιτούνται όμως στην υποδομή προκειμένου κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί είναι αρκετές και έτσι έστρεψαν την προσοχή τους αλλού – στο block chain!

Το block chain είναι μια βάση δεδομένων, κρυπτογραφημένη, που επιτρέπει σε πολλά άτομα να κάνουν εγγραφές σε αυτή, ταυτόχρονα. Παράλληλα, διατηρεί ένα ατελείωτο αρχείο όλων των συναλλαγών που έχουν γίνει και ακόμα πιο σημαντικό – καταγράφει την ακριβή ώρα που έγινε μια συναλλαγή. Οι τράπεζες, λοιπόν, θέλουν να υιοθετήσουν αυτή τη βάση δεδομένων και να την χρησιμοποιήσουν ώστε να εκτελούν συναλλαγές σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις μονάδες, εύκολα, γρήγορα, σε πραγματικό χρόνο και το πιο σημαντικό, αξιόπιστα. Η τράπεζα της Αγγλίας και η αντίστοιχη της Κίνας είναι πρωτεργάτες σε αυτό και προσπαθούν να ξεκινήσουν μια συζήτηση όπου θα συμμετάσχουν όλες οι μεγάλες, παγκόσμιες, τράπεζες με απώτερο σκοπό να συμφωνήσουν στην μορφή που θα έχει το τραπεζικό block chain. Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα, κοινό, “λογιστικό φύλλο” (block chain) το οποίο θα μοιραστούν μεταξύ τους. Αν κάθε μια πάει και ξεκινήσει το δικό της, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα που έχουν σήμερα.



Αυτό όμως που αξίζει να παρατηρήσει κανείς είναι το πως οι καινοτομίες και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξελιχθούν και να μεταλλαχθούν και να βρουν πρακτική εφαρμογή σε κλάδους που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ανήκουν. Στο παράδειγμα του bitcoin, οι εφευρέτες και υποστηρικτές του, το δημιούργησαν προκειμένου να γκρεμίσουν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Και αυτή τη στιγμή βλέπουμε το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να προσπαθεί να υιοθετήσει αυτή την τεχνολογία ώστε να δυναμώσει ακόμα περισσότερο!


Ολοκληρώνουμε το κείμενο του μήνα μας με μια τελευταία είδηση από τον κόσμο του bitcoin. Στις Η.Π.Α, σε μια δικαστική υπόθεση όπου η J.P. Morgan έχει καταθέσει μηνύσεις εναντίων hackers που επιτέθηκαν και υπέκλεψαν κεφάλαια, η Ομοσπονδιακή Δικαστής απεφάνθη ότι το bitcoin πληρεί όλες τις προϋποθέσεις μιας νομισματικής μονάδας, άρα και πρέπει να μεταχειριστεί σαν χρηματική μονάδα. Πολύ κακά νέα λοιπόν για τους κατηγορούμενους οι οποίοι πλέον θα δικαστούν με πιο σοβαρές κατηγορίες. Πολύ καλά νέα όμως για την κοινότητα του bitcoin αφού πλέον αυτό αποτελεί δεδικασμένο και άρα και μια μεγάλη νίκη στην προσπάθειά τους να καθιερώσουν το bitcoin σαν μια ακόμα νομισματική μονάδα. +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το