Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ ξεκίνα απ' την αρχή σε έναν άλλο πλανήτη

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Εγώ παίρνω εξ ορισμού πως λίγο-πολύ οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την εδώ ζωή μας. Κάποιοι θέλαμε έναν καλύτερο, πιο οργανωμένο και νομοταγή κόσμο για να ζούμε και άλλοι θέλανε έναν πιο ελεύθερο για να... κάνουν ότι θέλουν! Κάποιοι έχουν ευχηθεί να μην υπήρχαν πια σε αυτόν τον κόσμο και άλλοι ονειροπολούν για το πως θα μπορούσαν να τον αλλάξουν. Λίγο-πολύ όλοι θα θέλαμε να ξεκινήσουμε απ' την αρχή.

Και ίσως να μπορούμε. Απλά όχι στην Γη! Ο διάσημος ιδρυτής της SpaceX, Elon Musk έχει το σχέδιο έτοιμο. Ο δισεκατομμυριούχος τόνισε πως ο Άρης προσφέρει στους ανθρώπους μία “διέξοδο” από τον υπερπληθυσμό των 7 δισεκατομμυρίων της Γης, ενώ θα προστατεύσει το είδος μας από πιθανά συμβάντα που μπορεί να καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Έχει ήδη φανταστεί τα διαστημόπλοια, με χωρητικότητα 100 και πλέον επιβατών, τα οποία θα κάνουν το ταξίδι Γη-Άρης πραγματικότητα με τιμή εισιτηρίου 200.000 δολάρια έκαστο.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα μιας ολόκληρης ζωής: Θα ρίσκαρες την ζωή σου αφήνοντας πίσω για πάντα ότι υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο και να πήγαινες σε ένα αύριο με περιορισμένες πιθανότητες το οποίο όμως θα έφτιαχνες εσύ από την αρχή; Επειδή ουσιαστικά ο προβληματισμός είναι αυτός, πριν γράψω το κείμενο συζήτησα με μερικούς διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους. Κατέληξα πως όταν έχεις ξεκινήσει μία οικογένεια και όταν από εσένα εξαρτώνται πολλοί, τότε μάλλον τα πράγματα είναι αδύνατα. Αντίθετα, από τους ανθρώπους χωρίς παιδιά και ισχυρές εξαρτήσεις οι απόψεις ήταν διφορούμενες. Πολλοί συνέχισαν να πιστεύουν πως αξίζει να παλέψουν σε τούτο τον μάταιο κόσμο, ενώ οι τελικά οι υπόλοιποι βρήκαν ελκυστική την ιδέα του νέου αυτού ξεκινήματος.

Επειδή όμως στον Άρη δεν πας μόνος σου, αλλά μαζί σου θα φτιάξουν την νέα... αποικία πολλά άτομα ακόμα, τίθεται ένας νέος εξίσου σημαντικός προβληματισμός που δεν αφορά μόνο εσένα αλλά και τους ιθύνοντες του όλου σχεδίου εξ αρχής. Ποια άτομα επιλέγει κανείς για να στείλει στο ξεκίνημα ενός νέου ανθρώπινου πολιτισμού;
Έτσι σκέφτηκα εγώ:

  • Επιστήμονες και μαθηματικούς και ιατρούς που αφενός θα μπορούν να συνεχίσουν το επιστημονικό έργο και αφετέρου θα μπορούν να εφαρμόσουν τις σύγχρονες πρακτικής της ιατρικής.
  • Καλλιτέχνες οι οποίοι θα μπορούν να παράξουν λόγο, μουσική, ζωγραφική κλπ.
  • Διαχειριστές. Μπορεί να ακούγεται αόριστο, όμως εκεί πάνω, όλα θα είναι μετρημένα και καμία σπατάλη δε θα είναι αποδεκτή. Τρόφιμα, οξυγόνο, πρώτες ύλες. Τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει κάποιου είδους παραγωγή και ο πληθυσμός να αυξηθεί και να αναπαραχθεί ώστε να αρχίσει να συναλλάσσεται, θα χρειάζεται να γίνεται πολύ αυστηρός έλεγχος και διαχείριση των υλών.
  • Ηλεκτρονικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες κλπ. Γιατί η τεχνολογία θα παίξει βασικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί καθώς και στην εξέλιξή τους.
  • Άντρες και Γυναίκες, γιατί... προφανώς!
  • Λευκοί, έγχρωμοι, μελαψοί, ασιάτες κλπ. Γιατί το χρώμα είναι το ίδιο όμορφο με τα άλλα μέρη του σώματος ή του χαρακτήρα.
  • Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Βουδιστές, Ινδουιστές κλπ. Γιατί η θρησκεία πρέπει να διαδοθεί και αν όχι, τότε μην ανησυχείτε, θα εκλείψει από μονή της...
Και κάπως έτσι φτιάχνεις ένα πρώτο μείγμα ενός νέου πολιτισμού... Την ίδια ώρα περισσότερες εταιρείες αδειοδοτούνται προκειμένου να πραγματοποιήσουν επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα επενδύοντας εκατομμύρια σε κάτι το οποίο ίσως γίνει τάση τα επόμενα χρόνια. Εσύ; Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις απ' την αρχή; +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το