Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ η αποτυχία είναι (ίσως) ο δρόμος προς την επιτυχία

Περί... προβληματισμού "Ευαγγέλιον" στο +yannidakis
Κάπου διάβαζα τις προάλλες ότι, "τάχα μου δήθεν", πριν από κάθε μεγάλη επιτυχία, έρχεται πάντα κάποια αποτυχία (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων). Το κοίταζα, το ξανά-κοίταζα και καθώς προσπαθούσα να σκεφτώ αν η συγκεκριμένη φράση στέκει έστω και σε κάποιο μικρό βαθμό, άρχισα να αναλογίζομαι δικές μου εμπειρίες και να προσπαθώ να ανατρέξω σε προσωπικά περιστατικά μήπως και μπορέσω να κάνω κάποιου είδους συσχέτιση. Συμπέρασμα; Ίσως και να είναι αλήθεια.
Προτού όμως κάνετε το ίδιο και προβληματίσετε και το δικό σας μυαλό, αισθάνομαι ότι πρέπει να σας δώσω ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές έτσι ώστε να βρεθείτε το συντομότερο δυνατό στο μονοπάτι της προσωπικής αναζήτησης, χωρίς να παρεκκλίνετε από τον σημερινό προορισμό ακολουθώντας μια παράλληλη οδό που οδηγεί σε κάποια ψευδαισθησιακή όαση στην έρημο. Αρχικά, ας μιλήσουμε εν τάχει για την "επιτυχία", αλλά και το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή η λέξη. Επιτυχία θα μπορούσε να είναι από την απόκτηση της δουλειάς των ονείρων μας, το να κερδίσουμε το τζόκερ, να αποκτήσουμε ένα παιδί, μέχρι και να μην μας πιάσει κίνηση στον δρόμο μεταξύ 7-9 το πρωί. (Εντάξει το τελευταίο ίσως και να μην το θεωρήσετε και... επιτυχία, όμως σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει...). "Αποτυχία", αντίστοιχα, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια λάθος επένδυση, ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο, κάτι που ενώ φέραμε εις πέρας όχι μόνο δεν είχε τα προβλεπόμενα αποτελέσματα αλλά "μας κόστισε" κιόλας, ή κάτι όπως το να μην πετύχει ο μουσακάς που δοκιμάσαμε να φτιάξουμε για πρώτη φορά. (Ακόμα ένα λίγο "περίεργο" παράδειγμα, όμως νομίζω ότι καταλαβαίνεται που το πάω).
Ας υποθέσουμε τώρα ότι μία ή περισσότερες περιπτώσεις συνδέονται με εσάς και είναι περιστατικά που έχετε βιώσει -και μεταξύ μας, πολύ λογικό φαίνεται- είτε από πλευράς επιτυχίας, είτε από πλευράς αποτυχίας. Για εσάς που βρίσκεστε σε αυτήν της επιτυχίας: αναλογιστείτε λίγο το τι μεσολάβησε μέχρι να φτάσετε σε αυτήν και πόσο δύσβατος ή μη ήταν ο δρόμος προς τα εκεί. Για εσάς, πάλι, που βρίσκεστε στην αντίπερα όχθη: αναλογιστείτε λίγο το πόσο όμορφα αισθανθήκατε όταν, έπειτα, ήρθε η "επιτυχία".

- "Δεν ήρθε ποτέ η επιτυχία..." μου λέτε;

- "Γιατί; Την αναζητήσατε ή τα παρατήσατε; Αν ναι, λυπάμαι όμως δεν φταίει η παραπάνω φράση που δεν βγάζει νόημα για εσάς"


Καλή τύχη στον σημερινό προβληματισμό και προορισμού του μυαλού σας.

Εις το επανιδείν...  +Vaggelis Episkopou

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το