Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ (ξε)χωρίζοντας απ' το trend της ψυχής μας

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Ας κάνουμε σήμερα μία ανατροπή. Ας κοιτάξουμε λίγο πίσω απ' όλα όσα φαίνονται, πίσω απ' όλα όσα μπορεί κανείς να αναγνωρίσει βλέποντάς μας. Δεν είναι εύκολο, αλλά καμιά φορά δεν είναι και δύσκολο, ε;

Όμως πρώτα ας είμαστε ειλικρινείς. Πρώτος απ' όλους εγώ, που δηλώνω ευθαρσώς πως πολύ πριν ασχοληθώ με κάποιον, δίνω μεγάλη σημασία στην εμφάνισή του. Το περιποιημένο ντύσιμο, χτένισμα, η μυρωδιά, οι κινήσεις, ο "αέρας" που έχει στις κινήσεις του(της). Αν αυτό με καθιστά κενό σαν άνθρωπο, τότε δεν θα διαφωνήσω. Αν με χαρακτηρίσεις έτσι όμως, σιγουρέψου ότι είναι αλήθεια πως δεν συμβαίνει και σε σένα. Άλλωστε το κείμενο αυτό, έχει δρόμο ακόμα και μου επιφυλάσσει περισσότερους χαρακτηρισμούς...

Συνεχίζοντας πρέπει να σου πω πως όταν γνωρίζεις κάποιον υπάρχει ένας άτυπος κώδικας γνωριμιών. Το ξέρεις γιατί έστω και υποσυνείδητα, τον εφαρμόζεις προωθώντας τις καλύτερες πτυχές του εαυτού σου, ωραιοποιώντας τις μέτριες και αποκρύπτοντας επιμελώς τις άσχημες. Δεν πειράζει που το κάνεις, γιατί είναι βέβαιο πως το ίδιο κάνει και η απέναντι μεριά, άρα το "λευκό ψέμα" της γνωριμίας είναι το εισιτήριο για να χτίσεις μια σχέση!

Τι θα λέγατε όμως αν δοκιμάζαμε μια γνωριμία βασισμένη σε αλήθειες; Να δοκιμάσουμε δηλαδή την ανατροπή που λέγαμε. Για να το τολμήσεις αυτό πρέπει εξ αρχής να γνωρίζεις εξ αρχής πως δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Γιατί αν το επιχειρήσεις πηγαίνοντας να γνωρίσεις τους γονείς της κοπέλας σου, τότε μάλλον που είσαι χαμένος απ' το χαλάκι της εξώπορτας! Όταν όμως είσαι στο μηδέν, τότε το πολύ-πολύ να μείνεις εκεί!

Ξεκινάς μια γνωριμία με χαμόγελο γιατί κάπως πρέπει να πείσεις τον άλλο να σου μιλήσει. Ξεκινάς με μία αφορμή γιατί κάπως πρέπει να δείξεις ότι οι συνθήκες ήταν τέτοιες για να μιλήσεις στον άλλο. Τέτοια παραδείγματα ποικίλλουν και το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία, τέχνη και τόλμη. Μόνο τώρα που γράφω έχω άπειρα παραδείγματα, γι' αυτό αν θες ιδέες, απλά στείλε μου ένα μήνυμα!

Κι αφού καταφέρεις και έχεις συνομιλητή τότε αποφασίζεις να γίνεις και ειλικρινής. Αντί να αναφέρεις πόσο φοβερός είσαι στην δουλειά σου και τι ακριβό αμάξι που έχεις ή πόσα πολλά ταξίδια έχεις κάνει (που ok, μπορεί να είναι αλήθεια αν κρίνω από τον εαυτό μου), αποφασίζεις να ξεκινήσεις λίγο πιο θεωρητικά και φιλοσοφικά και να τολμήσεις να πεις ότι αρέσκεσαι στο ψέμα ακόμα κι αν με αυτό δεν βλάπτεις ποτέ κανέναν, τουναντίον προστατεύεις τον κόσμο γύρω σου. Αν περιμένεις πως με τον δρόμο που διάλεξες έκανες την διαφορά και κέρδισες το κορίτσι, τότε μάντεψε: δεν είναι έτσι! Είναι πολύ πιθανό να εισπράξεις έναν χαρακτηρισμό του στυλ "είσαι απατεώνας" τώρα το πως θα το πει ο απέναντι σου έχει μεγάλη σημασία για την συνέχεια της συζήτησης. Ας πούμε όμως πως δεν έφαγες "τσαντιά" στο κεφάλι και η λέξη απατεώνας εκφράστηκε τόσο γλυκά όσο στ' αλήθεια ήλπιζες πως θα ακούσεις απ' την συνομιλήτριά σου.

Και τώρα είσαι στο σταυροδρόμι που αν θες μιλάς για τα αστέρια και τα λουλούδια ή... απλά συνεχίζεις με μία συζήτηση που εσύ διάλεξες αλλά ξέρεις πως δεν σε συμφέρει. Δεν έχει σημασία τι θα πεις και τι θα ακούσεις, αλλά αν ακούσεις στο τέλος πως είσαι (και) "υποκριτής" ξέρεις καλά πως η ανατροπή σου προχωράει κανονικά! Στο τέλος της ημέρας το πολύ-πολύ να μην κερδίσεις ένα one night stand ή ούτε καν ένα τηλέφωνο, αλλά φεύγεις με ένα χαμόγελο ευτυχίας. "Τι ωραίο να είσαι ξεδιάντροπα ειλικρινής"!

Και ξέρεις έχει ενδιαφέρον να είσαι ειλικρινής, αλλά δεν είναι καθόλου της μόδας. Ποτέ δεν ήταν. Μπορεί λίγο-πολύ τα ρούχα μας να ακολουθούν μία δεδομένη τάση, όμως αν το ψάξετε, θα δείτε πως το ίδιο συμβαίνει και στην ψυχή μας, στην συμπεριφορά μας, στην φιλοσοφία μας. Αν και αυτό χρήζει περαιτέρω ανάλυσης και συζήτησης, εγώ δεν έχω καμία τέτοια όρεξη. Είναι τόσο ενδιαφέρον να σκέφτεσαι έξω από την "εικόνα" όμως την ίδια ώρα είναι τόσο μα τόσο απόμερα σ' εκείνο το μονοπάτι... 

Γιατί προσέξτε, είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας και είμαι σίγουρος πως ο καθένας βλέπει ξεκάθαρα την μοναδικότητα του εαυτού του, όμως γελιέστε αν νομίσετε πως αυτό σας κάνει πρωτότυπους. Είστε-είμαστε όλοι θύματα της μόδας της συμπεριφοράς. Λίγο-πολύ φτιαχνόμαστε όλοι από τα ίδια γεγονότα και χαλιόμαστε με παρόμοιους τρόπους.

Ναι, ναι ξέρω πως όλοι θα ορκιστείτε ξανά για την μοναδικότητα της δικής σας αντίληψης, όμως εγώ ξέρω. Και αν μπείτε στα μονοπάτια της αυτογνωσίας, θα ξέρετε κι εσείς. Ας είναι. Καμιά φορά αρκεί ένα υπέροχο χαμόγελο για να σκεφτείς πως άξιζε τον κόπο. Το χαμόγελο χάνεται μετά και φεύγει προς την Λάρισα, το Ρέθυμνο, την Βιέννη, τα Γιάννινα ή την Σκόπελο. Τι σημασία έχει; +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το