Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ εσύ, με ποιά... "μάτια" βλέπεις;

Περί... προβληματισμού "Ευαγγέλιον" στο +yannidakis
Πριν λίγες μέρες, καθώς χαζολογούσα στο διαδύκτιο κάνοντας google αναζητήσεις χωρίς λόγο και
αιτία (όπως όλοι μας άλλωστε), έπεσα σε ένα κείμενο που μιλούσε για την... "ομορφιά". Την ομορφιά, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε άνθρωπος την αντιλαμβάνεται, την προσδιορίζει και την αναζητά. Ο συγγραφέας στο τέλος, κατέληγε σε ένα συμπέρασμα το οποίο στην ουσία έλεγε το κλασικό των άγγλων: "everything is in the eye of the beholder" που, πάνω-κάτω, θα πει: "όλα είναι το πως τα βλέπουμε εμείς"
Πόσο αλήθεια μπορεί να είναι αυτο...

Ας κοιτάξουμε γύρω μας και ας το επαληθεύσουμε μέσα από παραδείγματα από την καθημερινή ζωή. "Αταίριαστα" ζευγάρια, γονείς που λατρεύουν τα παιδιά τους όπως και να είναι και κάθε λογής "παράλογες" σχέσεις οι οποίες προκύπτουν επειδή, πολύ απλά, δεν μπορεί κανείς να ορίσει το "ωραίο" ή έστω πέρα από κάποιον συγκεκριμένο βαθμό. Διότι, σε τελική ανάλυση, ποιός είναι αυτός ο οποίος μπορεί να ορίσει αν κάποιος/κάτι είναι όμορφο ή άσχημο; Τώρα θα μου πείτε: "εμείς οι ίδιοι" είμαστε αυτοί που, λανθασμένα αν θέλετε την ταπεινή γνώμη μου, έχουμε σχετίσει το όμορφο με το "τέλειο" ή το "ιδανικό" με την ευρεία έννοια των δύο λέξεων.

Μη μου πείτε ότι δεν το κάνετε και εσείς οι ίδιοι. Εγώ προσωπικά, έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να επαινεί το φαινομενικά ωραίο και, την ίδια στιγμή, "σχολιάζω" στο μυαλό κάτι που μου φαίνεται "διαφορετικό", και αμέσως μετά να με συνετίζω μαλώνοντας με για την κρίση μου αυτή. Πάρτε λίγη ώρα και αναρωτηθείτε και θα δείτε ότι έχω δίκιο. σκεφτείτε όμως και παράλληλα, το ανωτέρω παράδειγμα με την μητέρα και τα παιδιά της. Σκεφτείτε έπειτα φίλους και συγγενείς που ενδεχομένως βλεπέτε σε πολύ συχνή, αν όχι σε καθημερινή βάση. Μπορείτε να τους αντικρύσετε και να πείτε ότι είναι όμορφοι ή όχι; Είναι η δύναμη της συνήθειας αυτό που μας κάνει να ξεπερνάμε το φάσμα της ομορφιάς ή μη; Είναι κάτι άλλο; Ποιός ξέρει... Ίσως είναι, τελικά, "όλα", να είναι το πως τα βλέπουμε εμείς...


Εις το επανιδείν...   +Vaggelis Episkopou

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το