Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ κάνει και η επιστήμη θαύματα!

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Το σημερινό θέμα με έχει αφήσει άφωνη (κάτι που σπάνια συμβαίνει!).

Επιστήμονες με επικεφαλής τον Γκρεγκουάρ Κουρτίν του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (EFPL) της Λωζάνης, ανέπτυξαν μια νέα νευροπροσθετική τεχνολογία που αποκαθιστά την κινητικότητα σε παράλληλα πειραματόζωα! 

Από τι αποτελείται.
Η τεχνολογία αποτελείται από 5 μέρη: 1.ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα 100 ηλεκτροδίων, 2.ένα εμφύτευμα στην σπονδυλική στήλη 16 ηλεκτροδίων, 3.μία συσκευή εγκεφαλικής καταγραφής και ασύρματης μετάδοσης σημάτων, 4.μία εμφυτεύσιμη γεννήτρια ηλεκτρικών ερεθισμών, 5.έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Πως λειτουργεί.
Πρόκειται για μία εμφυτεύσιμη ασύρματη διεπαφή εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης, η οποία παρακάμπτει το τραύμα που προκάλεσε την παράλυση. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα, που αποκωδικοποιεί τα σήματα του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, η συσκευή στέλνει ασύρματες εντολές στο δεύτερο εμφύτευμα με ηλεκτρόδια στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, σε σημείο χαμηλότερα από το τραύμα, ενεργοποιώντας έτσι τους μυς των ποδιών. Το πείραμα εφαρμόστηκε σε 2 παράλυτες μαιμούδες και λειτούργησε και στις 2 επιτυχώς. Μάλιστα, και τα 2 ζώα απέκτησαν πλήρη κινητικότητα μέσα σε διάστημα τριών μηνών.


Το συγκεκριμένο πείραμα είναι πρωτοποριακό και τα αποτελέσματα του εκπληκτικά! Αν οι παράλυτες μαιμούδες κατάφεραν να αποκτήσουν την χαμένη τους κινητικότητα, υπάρχει άραγε ελπίδα για τους παράλυτους ανθρώπους; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που μας περνάει αμέσως από το μυαλό, ξεχνώντας ενδοχομένως τα κόστη που θα υπάρξουν, αν η συγκεκριμένη τεχνική δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Θα είναι μία τεχνική για όλες τις τσέπες, ή θα αποτελεί μόνο προνόμιο των πλουσίων; Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως κάθετι επαναστατικό, ακόμα κι αν είναι προφανές πως εξυπηρετεί τον άνθρωπο, περνάει πάντα από το φίλτρο των δύσπιστων και των οπισθοδρομικών. Βέβαια, το να δημιουργηθούν αντιδράσεις από μια τέτοια αφορμή, για μένα είναι απάνθρωπο, αν σκεφτεί κανείς πόσοι άνθρωποι είναι πιθανό να καταφέρουν ξανασταθούν στα πόδια τους. Μπορεί, τελικά, να χρειαστούν χρόνια μέχρι την στιγμή που η τεχνική θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους, επισημαίνουν οι ειδικοί. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σχεδιάζονται ήδη στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το