Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ μάθε να αφήνεις το "πίσω"... πίσω

Περί... προβληματισμού "Ευαγγέλιον" στο +yannidakis
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να μάθει κάποιος, και συνήθως το μαθαίνει εν τέλει με τον δύσκολο τρόπο, είναι να προσπερνάει, να ξεχνάει και να πηγαίνει... παρακάτω. Ο μεγαλύτερος εχθρός για την διαδικασία αυτή; Το παρελθόν μας που μας "στοιχειώνει" καθ' όλη την διάρκεια της ζωής μας και σαν δεύτερη σκιά μας ακολουθεί σε κάθε νέο βήμα που προσπαθούμε να κάνουμε, προστάζοντας μας κάθε στιγμή να κάνουμε πίσω, να διστάσουμε, να το ξανασκεφτούμε. Το ίδιο παρελθόν, είναι εκείνο που άλλοτε μας σιγοψιθυρίζει και άλλοτε πάλι φωνάζει, υπενθυμίζοντας μας τα λάθη του παρελθόντος.

Χεράκι-χεράκι με αυτό τον αντίπαλο που πρέπει να καταφέρουμε να κερδίσουμε, πηγαίνουν πάντοτε οι ανασφάλειες μας και οι φόβοι μας. Στο αριστερό του χέρι, έχουμε τις πρώτες οι οποίες είναι εκείνες που γεννούν την αμφιβολία, τον δισταγμό, αλλά και τις δεύτερες σκέψεις. Στο δεξί, έχουμε τους δεύτερους και όντας εξίσου ισχυρότατα "stop" δημιουργούν με την σειρά τους καθηλωτικούς ενδοιασμούς, ψυχολογικά φράγματα και συναισθηματικά λουκέτα τα οποία αφοπλίζουν και μας δεσμεύουν από κάθε ενδόμυχη ελευθερία. Αποτέλεσμα; Κάθε προσπάθεια που προορίζεται για την κατάκτηση νέων στόχων σταματάει και εμποδίζεται από τα δεσμά που μας κρατάνε πίσω και κολλημένους στο παρελθόν.

Λύση ρωτάτε αν υπάρχει; Σαφέστατα και υπάρχει. Εύκολη αναρωτιέστε αν είναι; Εδώ μάλλον θα απογοητευτείτε. Θα μπορούσα να πω ότι έχει να κάνει με το ψυχικό σθένος του καθενός, καθώς και με την εσωτερική θέληση και δύναμη που τον διακρίνει. Δεν θα το κάνω διότι πολύ απλά θα ακουστεί κλισέ και σίγουρα θα το έχετε ξανακούσει. Το επόμενο που θα αναφέρω όμως είναι το εξής, και εφαρμόζει και στην περίπτωση που η προηγούμενη φράση... στέκει: αυτό που αδιαμφισβήτητα απαιτείται για την προσπέλαση των δαιμόνων του παρελθόντος, που ενδεχομένως σκιαγραφούν την κάθε μας κίνηση και καραδοκούν για την ευκαιρία που θα τους παρουσιαστεί και θα βγουν ξανά στο προσκήνιο, είναι η εμπειρία. Καλώς ή κακώς, μόνο έχοντας περάσει κάποιες καταστάσεις και γεγονότα μπορούμε να γίνουμε ικανοί να ανταπεξέλθουμε σε παρόμοιες μεταγενέστερες. Πως όμως τα αφήνουμε όλα πίσω;
Και εκεί ακριβώς είναι και το... μυστικό της επιτυχίας. Το θέμα δεν είναι να αποφύγεις τις προαναφερθείσες καταστάσεις και όλα τα προβλήματα που τις συνοδεύουν. το ζητούμενο είναι να καταφέρεις να τις διαχειριστείς και να αποκομίσεις τα σωστά πράγματα από αυτές. Οι "δαίμονες" αργά η γρήγορα θα εκδιωχθούν. Με τους "άγγελους" είναι το ερώτημα (και ο σημερινός) προβληματισμός) τι γίνεται.

Εις το επανιδείν... +Vaggelis Episkopou

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το