Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ BATMAN ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ ο διαχρονικός προσωπικός μου ήρωας

ο ελληνικός διαδικτυακός χώρος της "επιστήμης" του Batman

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ

Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΜΟΥ ΗΡΩΑΣ
Μιας και βρισκόμαστε ακόμα σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς ή που χθες είχα την ονομαστική εορτή μου, σκέφτηκα να παρακάμψω την προγραμματισμένη μου θεματολογία για τον ήρωα και να γράψω λίγο για την δική μας προσωπική σχέση. Έχουν προηγηθεί μερικές αφορμές ανθρώπων που έμαθαν πρόσφατα για την ειδική αυτή σχέση και που δεν κατάφερα να τους πείσω για τις βάσεις της.

Όμως, είναι τόσο γερές... Βλέπετε, με τον χαρακτήρα γνωριστήκαμε το 1988, όταν εκείνος ήταν ήδη 49 ετών, ενώ εγώ ένα μικρό παιδί που τότε έκανε το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ. Δεν ξέρω τι με συνεπήρε τότε γιατί σήμερα δεν θα με κέρδιζε με τίποτα ένας χαρακτήρας σαν αυτόν:
Έτσι ή αλλιώς όμως με κέρδισε. Ξαφνικά ήμουν ένα παιδάκι που χοροπηδούσε στις "χορογραφίες" των σκηνών μάχης και αναπαρήγαγε τις ατάκες που άκουγε με τα φτωχά τότε αγγλικά του. Και το 1988 έγινε 1989. Και τα αστεία χρώματα και οι γελοίες σκηνές άλλαξαν:
Και κάπου εκεί, όλα άλλαξαν. Μπορεί ηλικιακά να μην είχα το υπόβαθρο να καταλάβω ότι θα κατάφερνα μερικά χρόνια μετά, όμως το πάθος και η αφοσίωση είχαν πλέον καθιερωθεί μέσα μου. Τότε, ο Batman ήταν ο ήρωας που όλα τα παιδάκια έβλεπαν και με ένα "ουάου" στο στόμα παρακολουθούσαν τα κατορθώματά του, παίζοντας με τις φιγούρες/παιχνίδια τους. Μπορεί ο ήρωας να με βοήθησε να ξεπεράσω πολύ νωρίς τον φόβο (που κάθε παιδί έχει) για το σκοτάδι, μπορεί να με βοήθησε να δεχτώ πολύ πιο εύκολα τις ιδιαιτερότητες των γονιών μου (ως ένας χαρακτήρας με δολοφονημένους γονείς κάπου στην τότε ηλικία μου), όμως ήταν ακόμα ανερμήνευτος για εμένα. Ήταν απλά, αυτό που χρειαζόμουν τότε και ήταν αρκετό.

Το παιδί έγινε νέος έφηβος και ομολογώ ότι πέρασα μια δύσκολη εφηβεία. Δεν το έσκασα για να ασκηθώ και να αναπτύξω σώμα και πνεύμα όπως ο Bruce στην αντίστοιχη ηλικία, όμως πέρασα αμέτρητες ώρες μοναξιάς όταν χώριζα απ' τους φίλους μου. Ώρες περισυλλογής, σκέψεων, σχεδίων, σκέψεων, καθορισμού στόχων. Εκεί, άρχισα για πρώτη φορά να διαβάζω λίγο για τον ήρωα, να ανακαλύπτω πως αυτή η απομόνωση ήταν και δικό του χαρακτηριστικό, δική του ανάγκη, ένας δικός του τρόπος να προστατευτεί άλλοτε ο ίδιος κι άλλοτε οι δικοί του άνθρωποι.

Πέρασαν, καμπόσα χρόνια από τότε. Ήταν πριν καν ξεκινήσω να φοράω μαύρα. Και ήταν μια τυχαία και ασήμαντη μέρα που κάποιος με αποκάλεσε "μυστηριώδη". Ήταν η στιγμή που πάτησα το κουμπί της παύσης, γύρισα την κασέτα απ' την πλευρά των δικών μου παράλληλων σκέψεων και ένιωσα ξανά εκείνη την ταύτιση, με έναν ανεξήγητο τρόπο όμως αυτή τη φορά. Και τότε ο Batman κι εγώ, περάσαμε σε ένα επόμενο στάδιο σχέσης. Εγώ, που δεν άνοιγα βιβλίο, άρχισα να μελετάω την ψυχολογία του ήρωα. Το υπόβαθρο που του έδωσαν οι δημιουργοί του. Οι επιδράσεις απ' τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Φρόιντ, τον Αϊνστάιν κ.α. τα πρόσωπα που έως εκείνη τη στιγμή μου ακουγόντουσαν βαρετά μέχρι θανάτου, ξαφνικά γινόντουσαν πιο πρακτικά από ποτέ. Η σχέση μας έγινε βαθύτερη.

Γιατί ο Batman δεν είναι εξωγήινος ή μεταλλαγμένος. Δεν είναι άνθρωπος που ταξίδεψε στον χρόνο ή που έπεσε θύμα κάποιου υπερφυσικού ατυχήματος. Είναι ένα κράμα σπουδαίων ανθρώπων της παγκόσμιας Ιστορίας που κωδικοποιήθηκε πίσω από το σκοτάδι που κατά βάθος όλοι ζηλεύουμε, όλοι θα θέλαμε να έχουμε σαν διέξοδο ακόμα κι αν η ζωή μας κινδύνευε από αυτό... Είναι αυτό και μαζί του, κουβαλά όλα τα δικά μας ελαττώματα και αδυναμίες, ακριβώς επειδή είναι ένας άνθρωπος σαν εμάς.

Πολλοί με φωνάζουν "Batman" χαριτολογώντας, όμως αυτό είναι εντελώς λάθος. Όπως ως παιδάκι, δεν επέλεξα ποτέ να ντυθώ Batman στις απόκριες ενώ πολλά άλλα παιδιά το έκαναν γύρω μου, έτσι ως ενήλικας αρνούμαι να συγκριθώ μαζί του. Εκείνος επέλεξε ένα μοναχικό μονοπάτι αυτοθυσίας και παράλληλης παρανομίας. Εγώ το αντίθετο...

Φέτος, η ζωή μου αναμένεται να περάσει σε μία επόμενη φάση. Η φάση στην οποία αναμένεται να ταυτιστώ μαζί του σε κάτι διαφορετικό: τα όρια. Πολλοί μιλάνε για τα όρια τους, λίγοι όμως τα γνωρίζουν πραγματικά. Στην πραγματικότητα τα όρια του καθενός είναι πολύ πιο μεγάλα ή -αν θέλετε- ανθεκτικά από αυτά που νομίζει, ενώ δεν εξαρτώνται μόνο από τον ίδιο, αλλά και από το περιβάλλον του. Ποιος όμως είναι ικανός στ' αλήθεια να τα ξεπεράσει; "Know your limits, master Wayne" είπε κάποτε ο Alfred για να λάβει την πιο ρεαλιστική απάντηση: "Well, can't afford to know 'em". Όταν είσαι αποφασισμένος να πετύχεις και όταν ξέρεις ότι ξεκινάς κάτι δύσκολο, αδύνατο ή έστω πρωτόγνωρο για τα δεδομένα σου, το τελευταίο που πρέπει να ελέγξεις είναι τα όρια σου. Πριν πολλά χρόνια στο Knightfall ο ίδιος ανέφερε πως: "All men have limits. They learn what they are and learn not to exceed them. I ignore mine".

Φέτος η χρονιά θα είναι ιδιαίτερη για μένα. Θα κληθώ να αντιμετωπίσω το απρόβλεπτο, το απρόοπτο, το άγνωστο και θα χρειαστώ κάθε πιθανή βοήθεια. Σε ότι αφορά τον Σκοτεινό Ιππότη ξέρω πως κάπως ανεξήγητα θα μου δείχνει τον δρόμο, πολύ απλά γιατί: "I see without seeing. to me darkness is as clear as daylight". +Yanni Spiridakis 

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Κυκλοφόρησαν τα λογότυπα των ηρώων
Αξίζει να αναφέρουμε πως όπως όλα δείχνουν ο Lex Luthor θα ξεκινήσει την ταινία όντας κλεισμένος στο Arkham Άσυλο.

Πολύ ενδιαφέρουσα φήμη αν όντως ο David Ayer επιστρέψει για να σκηνοθετήσει την Robbie σε μία από τις πιο αισθησιακές εκδοχές της DC με πρωταγωνίστριες την Harley Quinn, Catwoman, Poison Ivy.

Νέο trailer για μία παραγωγή που τείνει να γίνει επική έχει νέο trailer με κυκλοφορία τον επόμενο μήνα!


ΑΛΛΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα με ψήφισμα που υπέγραψαν 45000 πολίτες του κόσμου, η Wonder Woman, εκπροσωπεί μία γυναίκα με παραφυσικές ικανότητες και μεγάλο στήθος! Το ότι η πρόσφατη "ενθρόνιση" της ως πρέσβειρα υπέρ των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών, ήταν αποτέλεσμα του δυνατού της χαρακτήρα, ήταν ψιλά γράμματα για κάποιους. Κρίμα...

Η Margot Robbie κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία Best Actress in an Action Movie.
Margot Robbie (“Suicide Squad”) – Winner
Gal Gadot (“Batman v Superman: Dawn of Justice”)
Scarlett Johansson (“Captain America: Civil War”)
Tilda Swinton (“Doctor Strange”)

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ (COMICS)

Batman comics
Όλα τα βιβλία ή σειρές που αφορούν τον Σκοτεινό Ιππότη

DC Universe: Rebirth
Το τελευταίο λανσάρισμα των ιστοριών που αφορούν το DC Universe

New Graphic Novels and Collections
Συλλεκτικά βιβλία και συλλογές για να ακολουθήσετε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το