Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΣΠΙΘΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ ένα νέο ξεκίνημα

σε μία κοινωνία κατήφειας & παρακμής, βρίσκουμε τα εφόδια να αισιοδοξούμε

Καλησπέρα στους φίλους του +yannidakis! 
«Αυτό που αποκαλούμε ξεκίνημα είναι συχνά το τέλος. Και το τέλος είναι μια αρχή. Το τέλος είναι το σημείο από όπου ξεκινάμε.»

Υπάρχουν άπειρα αποφθέγματα για τη νέα αρχή. Την πολυπόθητη νέα αρχή. Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα πολύ για το σημερινό θέμα, βρίσκοντας τον εαυτό μου σε μία διαρκή σύγχυση και αμφιταλάντευση. Έτσι, προκειμένου να βάλω σε μία τάξη τις σκέψεις μου, ξεκίνησα να γράφω το κείμενο θέτοντας ερωτήματα στον εαυτό μου:

Γιατί επιδιώκουμε ένα νέο ξεκίνημα το οποίο συνοδεύεται από μια αλλαγή; Αλλά και αντιστρόφως, γιατί δεν το επιδιώκουμε; Γιατί έχουμε την τάση να μένουμε προσκολλημένοι σε μια- δε θέλω να φανώ προκατειλημμένη μιλώντας για συνήθεια ή καθημερινότητα ή ρουτίνα- (έστω) αλληλουχία καταστάσεων που δεν μας καλύπτει πλέον; Γιατί τόσο άγχος και φόβος για το υποτιθέμενο άγνωστο; Πόσο «θεωρητικά» έτοιμοι είμαστε για αυτό; Και συμβαίνει μόνο όταν είμαστε έτοιμοι ή όταν οι καταστάσεις δημιουργούν τις , ξανά θεωρητικά, "κατάλληλες συνθήκες"; Τι υποδηλώνει στα αλήθεια μια νέα αρχή; Και τέλος, όταν υφίσταται αυτό το νέο ξεκίνημα, τι φέρνει μαζί του;
Καταρχήν, όταν αναφερόμαστε σε ένα νέο ξεκίνημα τι εννοούμε και τι σηματοδοτεί αυτό; 
Νέα ξεκινήματα στη ζωή μας συμβαίνουν συνεχώς από την αρχή της γέννησής μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Πολλές φορές είναι επώδυνα, όπως το τέλος μιας σχέσης, ένα απροσδόκητο γεγονός, μία ασθένεια, ακόμα και ένας θάνατος, κάτι που μας δυσκόλεψε ή μπορεί να μας πλήγωσε βαθιά. Τότε, το νέο ξεκίνημα παίρνει τη μορφή της λύτρωσης. Μια νέα αρχή γεμάτη θέλω, όνειρα, ελπίδα. Υπάρχουν όμως  και άλλα, φυσικά ερχόμενα ξεκινήματα, όπως μια νέα δουλειά, μια νέα φάση ζωής, η νέα σχολική χρονιά.

Η δική μου αφορμή για το άρθρο λοιπόν, ήταν ο νέος χρόνος, η εκκίνηση του οποίου μόλις σήμανε. Περίοδος κατά την οποία, λόγω του ευρύτερου κλίματος, καθιερώνεται, συνηθίζεται, επιβάλλεται ή, εν τέλει, υπενθυμίζεται  σε εμάς η ανάγκη μιας νέας αρχής, με μεγαλύτερη πίστη για μία ζωή καλύτερη μακριά από τον πόνο που προηγήθηκε στολισμένη με προσδοκίες για μία φρέσκια εκδοχή του εαυτού μας και της μετέπειτα ζωής μας.

Σε τι όμως μας καλεί πραγματικά αυτό το νέο ξεκίνημα; 
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι προσωπική υπόθεση. Και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε αυτό, τόσο πιο γρήγορα το εν λόγω ξεκίνημα θα πάρει σάρκα και οστά. Το όλο θέμα λοιπόν, περιστρέφεται γύρω από τον άξονα που λέγεται «εγώ» και μεταφράζεται σε «είναι». Όλα τα εξωτερικά γεγονότα δεν αποτελούν παρά αφορμές, αφυπνίσεις, καλέσματα (ξαφνικά, απότομα, πιεστικά ή αυθόρμητα, ήπια, καλόβουλα) για να καταλάβουμε, πως θέλοντας ή μη, η ώρα για να αναμετρηθούμε με τη ζωή και τον ίδιο μας τον εαυτό έχει έρθει. Η νέα αρχή φέρνει μαζί της το σχεδιασμό ενός αναδιοργανωμένου πλάνου, νέους στόχους που πρέπει να τεθούν ή επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων, την αναθεώρηση επιλογών, την ανασυγκρότηση δυνάμεων, την ανανέωση της ενέργειας που μας περιβάλλει και την οποία εκπέμπουμε.

Ένα νέο ξεκίνημα δεν πρέπει να συγχέεται με την αλλαγή προσώπων, καταστάσεων, χώρων, δεδομένων, εξωτερικών συνθηκών. Αυτές αποτελούν ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και ωθήσεις, ώστε να περάσουμε στην αληθινή νέα αρχή που οραματιζόμαστε. Το νέο ξεκίνημα αφορά και απαιτεί την βαθειά, συνειδητή, ουσιαστική και εσωτερική αλλαγή. Τη βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό μας, με τις ανάγκες μας, τις καταπιεσμένες επιθυμίες μας, τον θυμό μας, τις ανασφάλειές μας, τα όνειρά μας.

Ένα νέο ξεκίνημα δεν απομυθοποιεί το παρελθόν. Αντιθέτως, βασίζεται σε αυτό και μαθαίνει, επαναδιαπραγματεύεται μαζί του και συνομιλεί με αυτό. δεν το αφήνει σε κάποια απομακρυσμένη γωνία, ούτε ποτέ το ξεχνά.
Όσο και αν ψάχνουμε την αλλαγή σε πρόσωπα ή καταστάσεις, δε θα τη βρούμε, αν πρώτα δεν αναθεωρήσουμε δικές μας συμπεριφορές, αν δεν ανασυγκροτηθούμε και αν δεν κάνουμε ένα βήμα για να έρθουμε λίγο πιο κοντά στην αυτογνωσία μας. 
Η αλλαγή δεν είναι μακριά. Η αλλαγή είναι μέσα μας.
Η ευχή μου για τη νέα χρονιά; Να φέρει στον καθένα από εσάς ένα εσωτερικό, ουσιαστικό και ανανεωτικό νέο ξεκίνημα!!!  +Elina Ioannou 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το