Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ τεχνολογία και τράμπ – αγάπη ή μίσος;

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Πριν λίγες ώρες, ο Ντόναλτ Τράμπ ορκίστηκε ως ο 45ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ που προκαλεί από μόνη της η φράση αυτή, πρέπει να αποδεχτούμε ότι για τα επόμενα 4 χρόνια η κυβέρνηση θα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και θα ηγείται αυτής ο Τράμπ. Τι σημαίνει αυτή η προεδρία όμως για την τεχνολογία και την επιστήμη;


Νομίζω δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η Προεδρία των Η.Π.Α. είναι η πιο σημαντική δουλειά στον πλανήτη και δεν χρειάζεται να τονίσουμε την επιρροή που ασκεί η πολιτική των Η.Π.Α. σε όλον τον κόσμο (καλώς ή κακώς). Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε απόφαση παρθεί στο Καπιτώλιο, θα επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλο τον πλανήτη.

Και ενώ γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές την στάση του 45ου Προέδρου γύρω από πολλά θέματα, εντούτοις, γνωρίζουμε πολύ λίγα όσο αφορά το τι σκέφτεται να κάνει με την τεχνολογία. Πραγματικά, αν εξαιρέσουμε το πόσο λατρεύει το Twitter, νομίζω είμαστε εντελώς στο σκοτάδι γύρω από τα άλλα θέματα!

Μπορούμε, όμως, να κάνουμε κάποιες εικασίες βασιζόμενοι στο τι έχει πει ως τώρα σε συνεντεύξεις και ομιλίες του. Για να δούμε κάποια από τα πιο βασικά θέματα:

Κρυπτογράφηση και προσωπικό απόρρητο:
Ο Τραμπ έχει τονίσει πάρα πολλές φορές ότι θέλει να επενδύσει στον στρατό, να περάσει στην επίθεση και να αυξήσει τις δυνάμεις των μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α. Έχει, επίσης τονίσει, ότι θέλει να επαναφέρει την νομοθεσία που επιτρέπει στην NSA την συλλογή δεδομένων των Αμερικανών πολιτών. Ο ίδιος, μάλιστα, ζήτησε να μποϋκοτάρουν την Αμερικανική Apple όταν αυτή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες και να παραδώσει τα κλειδιά κρυπτογράφησης ώστε να μπορούν οι πράκτορες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις συσκευές της Apple. Δεν έχει γίνει αναφορά σε συγκεκριμένη πολιτική στάση ή επικείμενες νομοθεσίες, αλλά, τα πρώτα δεδομένα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά.

Κυβερνοπόλεμος:
Και εδώ, τα πράγματα δεν φαντάζουν και πολύ θετικά. Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. ξεκαθάρισε πολλές φορές την στάση του, όταν ρωτήθηκε για θέματα πολέμου και τόνισε ότι είναι πλέον καιρός η Αμερική να σταματήσει να αμύνεται και να περάσει στην επίθεση. Έχει δηλώσει ότι θέλει να επαναπροσδιορίσει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες των υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο Άμυνας και να δημιουργήσει ομάδες οι οποίες θα επιτίθονται σε άλλες χώρες και θα χακάρουν κυβερνήσεις.

Net Neutrality:
Η νομοθεσία αυτή χαρακτηρίζει όλα τα δεδομένα που μετακινούνται στο Διαδίκτυο ως ίσα και απαγορεύει στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να χρεώνουν αυξημένες τιμές για να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένα δεδομένα. Ο Τράμπ δεν έχει καθαρή γνώμη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα (ουσιαστικά, δεν γνωρίζει καν τι είναι όλο αυτό το νομοσχέδιο και τι σκοπό εξυπηρετεί), αλλά, κρίνοντας από το γεγονός ότι είναι κάτι που υπερψηφίστηκε υπό την Προεδρία Ομπάμα, δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση αν το καταργήσει. Μην ξεχνάμε ότι είναι επιχειρηματίας ο ίδιος και αυτό αντιτίθεται στις αρχές του περί κερδοφορίας, κλπ.

Ενέργεια:
Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος στον τομέα της ενέργειας. Καινοτομίες όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οικιακές μπαταρίες, κλπ. είναι πλέον πραγματικότητα χάρη στις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν εν αφθονία από τον Ομπάμα. Η Κυβέρνηση Ομπάμα ήταν μάλιστα η πρώτη Κυβέρνηση που δημιούργησε θέση για Υπεύθυνο Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Ο Τραμπ από την άλλη, υποσχέθηκε ότι θα ελευθερώσει όλα τα αποθέματα των Η.Π.Α. σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κάρβουνο. Όλα αυτά σε μια απόπειρα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δείξει ότι η Αμερική μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς να αγοράζει ενέργεια από άλλες χώρες. Όλη αυτή η δραστηριότητα αναμένεται να καλυφθεί οικονομικά από την κατάργηση όλων των επιδοτήσεων προς τις εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μετανάστευση:
Το θέμα αυτό δεν αγγίζει μόνο την τεχνολογία αλλά είναι σημαντικό να το αναλύσουμε γιατί πολλές εταιρίες της Silicon Valley στηρίζονται σε «ξένο ταλέντο» το οποίο μεταναστεύει στην Αμερική όπου η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το εργατικό δυναμικό. Η Κυβέρνηση Τράμπ, όμως, σε μια απόπειρα να δείξει ότι «οι ξένοι έρχονται και κλέβουν τις δουλειές από τους τίμιους και εργατικούς Αμερικανούς», αναμένεται είτε να καταργήσει την χορήγηση της Βιζας αυτής, είτε να την κάνει εξαιρετικά ακριβή και πολύπλοκη.

Είναι απορίας άξιο πώς μπορείς να διατυμπανίζεις ότι θέλεις να προάγεις τις Αμερικανικές εταιρίες και ταυτόχρονα να ζητάς μποϋκοτάζ έναντι της Apple και να κόβεις την επιχορήγηση προς την Tesla; Πώς μπορείς να εγγυηθείς ότι θα κάνεις την «Αμερική τρανή, ξανά» (Make America great again), όταν κόβεις την πρόσβαση των εταιριών σε εξειδικευμένο και ταλαντούχο προσωπικό;

Αβεβαιότητα, εκνευρισμός και απορία είναι τα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την Silicon Valley από την ημέρα των εκλογών και μετά. Το μέλλον της τεχνολογίας δείχνει να κινδυνεύει και μέχρι να λάβουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την στάση του Τράμπ και της Κυβέρνησής του δεν θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την πιθανή ζημιά. +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το