Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ γιατί κάθε χρόνο τα μπλόκα των αγροτών στήνονται σε λάθος σημείο;

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Φέτος αποφάσισα να το κάνω ανάποδα. Να μην περιμένω οι αγρότες να τεμαχίσουν την χώρα για να... προβληματιστώ. Σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας και κυρίως μαζί τους, τον προβληματισμό μου λίγο πριν αρχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις τους.

Αλλά πρώτα μια μικρή εισαγωγή στο ελληνικό ηλίθιο κατεστημένο των κινητοποιήσεων. Οι καθηγητές ξεκινούν απεργίες στην εξεταστική κάπου το καλοκαίρι. Οι αγρότες πάντα μετά τα Χριστούγεννα, οι αερομεταφορείς πάντα σε off season περίοδο (πάλι καλά), οι δημόσιοι την άνοιξη (που τυχαία πέφτει σε μέρα που κολλάνε και μερικά τριήμερα), οι μαθητές τις καταλήψεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα για να παρατείνουν τις διακοπές τους και πάει λέγοντας. Συμπληρώστε κι εσείς τη λίστα αν ξεχνάω κάτι. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι ένα ανόητο κατεστημένο που έφεραν τα συνδικάτα τα οποία με τη σειρά τους έχουν μεγάλη ευθύνη για αυτό το συνονθύλευμα που σήμερα ονομάζουμε Ελληνικό κράτος.

Οι αγρότες έχουν τους λόγους τους να κινητοποιηθούν να αντιδράσουν και να φωνάξουν. Πολλοί από αυτούς βλέπουν για πρώτη φορά τα περιθώρια παρανομίας πολυετής τους να μειώνονται. Άλλοι βλέπουν πραγματικά τους λίγους πόρους να εκμηδενίζονται από την υπερφορολόγηση και όλα όσα τα υπόλοιπα. Στο τέλος της ημέρας, οι αγρότες παρότι έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά σαν επάγγελμα -και θα σημειώσω εδώ, δύσκολο, επίπονο επάγγελμα, το οποίο έχει προσφέρει πάρα πολλά στην χώρα και την οικονομία της- δεν παύουν να ανήκουν σε ένα σύνολο που δοκιμάζεται με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο. Ένα σύνολο στο οποίο ανήκουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι λογιστές κλπ.

Ένα εύλογο ερώτημα από μένα είναι, γιατί να μην κινητοποιηθούν/με όλοι μαζί; Να φροντίσουμε να παραλύσει στ' αλήθεια όλη η χώρα μέχρι να πετύχουμε τι; Διάλογο; Απόσυρση νόμων; Ευνοϊκές διατάξεις; Δεν ξέρω.

Η ουσία είναι πως η εποχή του "μπαλκονιού" και της "φουσκο-λογίας" έχει περάσει για τα καλά. Δεν απεργείς για το "ζήτω". Θες συγκεκριμένα αιτήματα και συγκεκριμένες δράσεις ή αντιδράσεις που θα τα υπηρετήσουν.

Όταν λοιπόν ο αγρότης αποφασίζει να διακόψει το εθνικό δίκτυο της χώρας στην Θεσσαλία, την Μακεδονία, την Πελοπόννησο ή την Κρήτη, τι πιστεύει ότι θα τα καταφέρει; Πως αυτό θα πιέσει όλους αυτούς εναντίον των οποίων απεργεί; Επιστρατεύοντας την απλή λογική, το μόνο που καταφέρνει είναι να εκνευρίζει χιλιάδες πολίτες που με τα ΙΧ τους θέλουν να πάνε στην δουλειά ή τις οικογένειές τους, εκατοντάδες ακόμα που ταξιδεύουν με μέσα συγκοινωνίας για τους ίδιους λόγους και δεκάδες φορτηγά και νταλίκες που μεταφέρουν ευαίσθητα (ή μη) εμπορεύματα. Ποιος δηλαδή δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα; Μα... φυσικά ο ήδη αποδεκατισμένος ιδιωτικός τομέας.

Θα ήταν τόσο μα τόσο πιο δραστικό αν μπορούσαν να αποκλείσουν όλα τα κρατικά εισπρακτικά σημεία, όπως εφορίες κλπ. Εκεί θα πονούσε. Θα πονούσε πολύ. Οπότε γιατί δεν το κάνουν; Κι αν κάθε χρόνο δεν έχουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις τους, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν δοκιμάζουν έναν εναλλακτικό τρόπο; +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το