Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ πως έχασε η ελλάδα αγνοώντας το πακέτο γιούνκερ

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Όταν συμφωνήθηκε το τρίτο Μνημόνιο εκείνο το δραματικό εξάμηνο για την Ελλάδα, περιμέναμε όλοι να ενεργοποιηθεί το περίφημο πακέτο Γιούνκερ, το οποίο θα έφερνε ένα μέρος των χρημάτων του Μνημονίου, πίσω στην Ελλάδα με την μορφή αναπτυξιακών έργων. Αν θυμάστε, τότε ο Τσίπρας και η λοιπή παρέα, πανηγύριζε ότι μαζί με τα μέτρα προσμένουμε και σε αναπτυξιακά έργα...

Σήμερα, τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο αυτό είναι ελάχιστα. Ήδη 29% της χρηματοδότησης αυτής έχει χαθεί πηγαίνοντας σε άλλες χώρες, ενώ από τα έργα που επωφελήθηκαν αυτού του πακέτου χρηματοδότησης απουσιάζουν τελικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη για χρηματοδότηση. Μοναδικοί που επωφελήθηκαν είναι κάτι αεροδρόμια, καθώς επίσης και πολύ μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που είχαν τον τρόπο να συγκεντρώσουν πιο εύκολα τις κατάλληλες προϋποθέσεις σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κάποια από τα έργα όμως που εγώ θέλω να τονίσω, ότι έμειναν εκτός πακέτου Γιούνκερ, παρουσιάζουν ένα χαρακτηριστικό που ειλικρινά με κάνει να ντρέπομαι. Αφενός πρόκειται για πολλά έργα που αφορούν την Κρήτη, με κυριότερο τον περίφημο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους αυτοκινητόδρομους στον Δυτικό κόσμο, με εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο πάνω του και αμέτρητα σημεία επικινδυνότητας σε όλο το μήκος Κρήτης. Πρόκειται για ένα έργο-ορισμό της προχειρότητας καθώς όποιος έχει την τόλμη να τον διασχίσει (όπως χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο δηλαδή) θα διαπιστώσει τα μπαλώματα και τα πρόχειρα έργα που τον απαρτίζουν συνθέτοντας ένα σκηνικό τρόμου.

Κάποια άλλα έργα που έμειναν έξω, αφορούν το λιμάνι της Ρόδου, το αντίστοιχο στην Σούδα, την Σιδηροδρομική Εγνατία και άλλα έργα πνοής που έχουν ουσιαστική ανάγκη να γίνουν στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν αλλάζει, αφού όλα αυτά τα έργα έμειναν έξω επειδή ένας απλός όρος που θέτει η Επιτροπή, είναι στα έργα να συμμετέχουν και ιδιωτικοί πόροι. Για όλα τα παραπάνω λοιπόν έργα, το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε να βρει ιδιώτες να επενδύσουν σε αυτά! Και δεν μιλάμε για περίπτερα... Μιλάμε για βασικά έργα ανάπτυξης σε περιοχές υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως η Κρήτη, η Ρόδος κλπ.

Το βασικό συμπέρασμα του σημερινού προβληματισμού είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση εκτός από ελεεινή διαχείριση και ανάξια πολιτική, δεν έχει γνώσεις ούτε καν στην προώθηση του βασικού της ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος: των τουριστικών περιοχών. Ακόμα και λεφτά που είχαν εκριθεί για εμάς, θα βλέπουμε να χάνονται μαζί με τις ψυχές στους δρόμους του ΒΟΑΚ που δεν χρειάζεται να τρέξεις με 250χλμ για να κλείσεις συμβόλαιο με τον χάρο, αρκεί μια λανθασμένη εκτίμηση απότομης στροφής πάνω στον γκρεμό χωρίς προστατευτικό... +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το