Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ~ οι πόλεις του μέλλοντος

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Αυτό τον μήνα εστιάζουμε την προσοχή μας στις πόλεις μας και κοιτάζοντας τις πόλεις του σήμερα, προσπαθούμε να αναλύσουμε πώς αυτές θα μοιάζουν στο κοντινό αλλά και μακρινό μέλλον.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οι πόλεις ιδρύονταν, μεγάλωναν και εξελίσσονταν κυρίως από τύχη. Ο άνθρωπος ήθελε, απλά, ένα μέρος να μείνει και να διασκεδάσει το οποίο ήταν κοντά στην εργασία του. Έτσι, έχτιζε πόλεις τις οποίες και συντηρούσε όσο υπήρχε εργασία στην γύρω περιοχή. Άλλες φορές, η πόλη ιδρύονταν σε στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες. Μπορεί η λέξη «τύχη» να ακούγεται υπερβολική, αλλά, σίγουρα δεν ξοδεύονταν και πολύ σκέψη γύρω από το θέμα αυτό.Από τον 20ο αιώνα και μετά όμως, άρχισε να υπάρχει σκοπός και πλάνο. Και αυτό, άρχισε να γίνεται εμφανές στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις – ειδικά αυτές που χτίστηκαν τα «τελευταία χρόνια» (Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, κλπ.).Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι κυβερνήσεις και τοπικές αυτοδιοικήσεις άρχισαν να σκέφτονται πώς μπορούν να εκσυγχρονίσουν τις πόλεις τους, πώς μπορούν να βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων, πώς μπορούν να υποδεχτούν ακόμα περισσότερο κόσμο και πώς μπορούν να εγγυηθούν μακροημέρευση στο μέλλον. Και πού στράφηκαν για αυτό; Μα, φυσικά, στην τεχνολογία, την καινοτομία, την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, κλπ.

Για να δούμε πώς μερικές από τις πιο γνωστές πόλεις του πλανήτη βαδίζουν προς τον 22ο αιώνα.

Los Angeles: Η πόλη των αστέρων και του Hollywood αντικαθιστά 4500 μίλια οδικού φωτισμού με καινούριες μονάδες που χρησιμοποιούν «έξυπνους» λαμπτήρες LED. Οι λαμπτήρες αυτοί δεν είναι μόνο πιο οικονομικοί, αλλά, μπορούν να επικοινωνούν και μεταξύ τους, αλλά και με τα κεντρικά γραφεία του δήμου. Έτσι, οι αρμόδιοι μπορούν να γνωρίζουν ποιες λάμπες είναι αναμμένες, ποιες είναι σβησμένες και ποιες είναι καμένες. Επίσης, οι λάμπες μπορούν να προσαρμόζουν την φωτεινότητα ανάλογα με το περιβάλλον και τις συνθήκες. Για παράδειγμα, αν πλησιάζει περιπολικό, μπορούν να αρχίσουν να αναβοσβήνουν στα χρώματα της αστυνομίας για να προειδοποιήσουν τα αυτοκίνητα.Σιγκαπούρη: Η χώρα/πόλη της Σιγκαπούρης ζει και αναπνέει τεχνολογία. Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα μεγάλο κονδύλι το οποίο θα επενδυθεί στο να κάνει την πόλη «έξυπνη». Το πιο απλό παράδειγμα είναι το δίκτυο αστικών λεωφορείων. Κάθε στάση είναι εξοπλισμένη με ασύρματο δίκτυο, τηλεματική και πίνακες πληροφοριών οι όποιοι δείχνουν ποιο είναι το επόμενο λεωφορείο, πότε έρχεται, πόσο γεμάτο είναι, πόσες άδειες θέσεις έχει, κλπ. Οι στάσεις είναι συνδεδεμένες και μεταξύ τους, αλλά και με τα λεωφορεία και έτσι κάθε αλλαγή στις συνθήκες κίνησης, κλπ. αντικατοπτρίζεται στους πίνακες ανακοινώσεων.Songdo: Η πιο «έξυπνη» πόλη της Ν. Κορέας. Πάνω από 35 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί ώστε κάθε κομμάτι της πόλης αυτής να είναι «έξυπνο» και συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο. Οι κυλιόμενες σκάλες δουλεύουν μόνο αν αντιληφθούν παρουσία και όλα τα γραφεία και σχολεία είναι συνδεδεμένα. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κάθε σπίτι έχει μια μονάδα τήλε-συνδιάσκεψης η οποία χρησιμοποιείται για την παράδοση μαθημάτων, την επικοινωνία με τις κρατικές υπηρεσίες αλλά και την παροχή ιατρό-φαρμακευτικής περίθαλψης.

Masdar: Η πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θεωρείται ως μια από τις πιο «πράσινες» πόλεις στον κόσμο. Ηλιακές φάρμες έχουν εγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης και ανεμογεννήτριες βρίσκονται στην περίμετρο της πόλης. Τα πάντα στην πόλη καταγράφονται και αναλύονται, από το νερό που καταναλώνεται μέχρι και τα απορρίμματα που συλλέγονται σε καθημερινή βάση. Στην πόλη, μάλιστα, απαγορεύονται τα αυτοκίνητα και ο κόσμος μετακινείται είτε πεζός είτε κάνοντας χρήση των ηλεκτρικών, αυτόνομων αυτοκινήτων!Βαρκελώνη: Η εκπρόσωπος της Ευρώπης, έχει αναπτύξει ένα από τα πιο εξελιγμένα δίκτυα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων για όλες τις πτυχές της πόλης. Η/Υ και αλγόριθμοι αναλύουν την κυκλοφορία, τον φωτισμό, την ρύπανση, την αποκομιδή απορριμμάτων, κλπ. Στόχος είναι να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία της πόλης και της κρατικής μηχανής ώστε η Βαρκελώνη να γίνει μια ακόμα πιο φιλική και φιλόξενη πόλη, όχι μόνο για τους κατοίκους της, αλλά και για τον τεράστιο αριθμό τουριστών που υποδέχεται κάθε χρόνο.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και πολλές πόλεις σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική εκσυγχρονίζονται και αναπτύσσονται. Ο άνθρωπος πάντοτε έλκονταν από στις πόλεις και την αστική ζωή και, ειδικά από τα μισά του 20ου αιώνα και μετά, η μετανάστευση προς τις πόλεις αυξήθηκε σε εκθετικό βαθμό. Αν δεν εκμεταλλευτούμε την δύναμη της τεχνολογίας και της επιστήμης, πολύ σύντομα οι πόλεις μας θα φτάσουν ένα σημαντικό επίπεδο κορεσμού, θα γίνουν αφιλόξενες και θα διώξουν τους κατοίκους τους.


Ευτυχώς, η τεχνολογία και η καινοτομία έρχονται (για άλλη μια φορά) να δώσουν την λύση!

+Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:


  1. When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you are able to remove me from that service? Many thanks! facebook log in facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το