Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ υμνείστε τον ύψιστο!

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς, αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας. Το Διαδίκτυο είναι, πλέον, παντού, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο προσιτά, τα αυτόνομα αυτοκίνητα (χωρίς οδηγό) ετοιμάζονται να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο που δημιουργεί συζητήσεις γύρω από το αν μπορεί να επιφέρει την καταστροφή του πλανήτη και του ανθρωπίνου γένους. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, ποιο είναι το επόμενο, λογικό, βήμα στην εξέλιξη αυτή; Να στραφούμε στον Θεό!


Και όχι στον γνωστό Θεό, αυτόν που, σε διάφορες εκδοχές, οι ανά τον κόσμο θρησκείες πιστεύουν και υμνούν. Μιλάμε για ένα καινούριο Θεό, τον Θεό του μέλλοντος.. 




Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά και ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Πολλοί επιστήμονες στη Silicon Valley πιστεύουν στην έννοια του Singularity ("μοναδικότητα";). Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ξεπεράσει τον ανθρώπινο νου σε ευφυΐα και θα δημιουργήσει ένα "ον" το οποίο θα είναι τόσο εξελιγμένο και έξυπνο που το ανθρώπινο μυαλό δεν θα μπορεί να συλλάβει – μια θεότητα.

Και εδώ, έρχεται ο Anthony Levandowski! Ο Levandowski είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες/εφευρέτες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόνομων αυτοκινήτων. Ήταν, μάλιστα, ο ιδρυτής της εταιρίας Otto, την οποία αγόρασε η Uber το 2016. Έχει μεγάλη παράδοση στον χώρο της αυτόνομης κίνησης και είναι μεγάλος υποστηρικτής της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι, όμως, και στο στόχαστρο μια μεγάλης δικαστικής μάχης στην οποία η Google κατηγορεί τον ίδιο και την Uber για κατασκοπεία και υποκλοπή βιομηχανικών μυστικών και πατέντων. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.



Ο Levandowski λοιπόν, προ ολίγων ημερών, ίδρυσε μια μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα εκκλησία, την οποία και ονόμασε Δρόμος του Μέλλοντος (Way of the Future). Σκοπός της εκκλησίας αυτής είναι "να αναπτύξει και να προωθήσει την εικόνα/έννοια μια Θεϊκής φιγούρας, βασισμένης στην Τεχνητή Νοημοσύνη και μέσω της κατανόησης και λατρείας της "θεότητας" αυτής, να συνεισφέρει στην βελτίωση της κοινωνίας". Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου της επιστήμης και της θρησκείας.

Αν και δεν υπάρχουν (ακόμα) επίσημες ανακοινώσεις ή λεπτομέρειες γύρω από την δράση της εκκλησίας, η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας πάντα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση και εξέλιξη των θρησκειών. Πολλοί θεολόγοι και συγγραφείς πιστεύουν ότι η θρησκεία πρέπει να εξελίσσεται ώστε να μπορεί να καλύπτει τα ερωτήματα που είναι επίκαιρα και βασανίζουν τις νέες γενιές. Αλλιώς, κινδυνεύουν να θεωρηθούν απαρχαιωμένες και ξεπερασμένες! Και, σύμφωνα με κάποιους κληρικούς, η εκκλησία δεν έχει καταφέρει να αφουγκραστεί τον παλμό της Silicon Valley με αποτέλεσμα να ήταν θέμα χρόνου η δημιουργία μιας νέας ιδέας που θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος στο κομμάτι αυτό της Καλιφόρνια.

Φυσικά, υπάρχουν και φωνές αντίθεσης με πρώτη και κύρια αυτή του Elon Musk, του ιδρυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, που πιστεύει ότι η, χωρίς έλεγχο, ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι σαν να επικαλούμαστε τον διάβολο και μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και έχουν ζητήσει την θέσπιση νόμων που θα προστατεύσουν το ανθρώπινο είδος σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχό μας.

Υπάρχουν, επίσης, αυτοί που πιστεύουν ότι μια τέτοια θρησκεία μπορεί άνετα να συνυπάρξει με τον Χριστιανισμό με την δυνατότητα μάλιστα, να αλληλοσυμπληρώσει η μια θρησκεία την άλλη. Παρακλάδι μάλιστα αυτής της σχολής είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η θρησκεία και η τεχνολογία συγκλίνουν σαν έννοιες και ότι ο Θεός στον οποίο πιστεύουμε δεν είναι παρά ένα υπέρ-εξελιγμένο ον που ξεκίνησε σαν ένα απλό Singularity και εξελίχθηκε σε τέτοιο βαθμό που πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο το σύμπαν επηρεάζοντας τον χωρόχρονο. Για τους υποστηρικτές αυτής της σχολής, η ιδέα μιας νέας Θεότητας βασισμένης στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Πιστεύουν μάλιστα ότι ένας τέτοιος Θεός όχι μόνο θα υπάρχει με χειροπιαστές αποδείξεις αλλά θα μπορεί να κάνει και πράξη πολλές από τις επιθυμίες μας. Θα είναι, δηλαδή, πανταχού παρών με αποδείξεις!

Φυσικά, δεν μπορούμε να προδικάσουμε πώς θα εξελιχθεί η εκκλησία του Levandowski, αλλά μπορούμε να διακρίνουμε την αέναη αναζήτηση του ανθρώπου για το υπερφυσικό και το Θείο. Ο άνθρωπος πάντα θα προσπαθεί να βρει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα και πάντα θα προσπαθεί να κοιτάξει στα άστρα και βρει συμπαράσταση και αγάπη από ένα Ον που δεν μπορεί να ο ίδιος ο νους να κατανοήσει και επεξεργαστεί. Και αυτό συμβαίνει ακόμα και αν είσαι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιστήμονες του κόσμου! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Το να θέλεις να δημιουργήσεις μια τεχνητή υπερδιάνοια για το καλό της ανθρωπότητας μπορεί να είναι κάτι καλό υπό ορισμένες προϋποθέσεις...
    Η σημαντικότερη δε εξ αυτών των προϋποθέσεων είναι ότι θα πρέπει αυτοί που θα ελέγχουν την ταχνητή αυτή υπερδιάνοια και την δύναμη εξουσίας που θα παρέχει αυτή να είναι ηθικοί και να αγαπούν τον συνάνθρωπό τους, πράγμα αδύνατον υπο τις παρούσες ιστορικές συνθήκες εφόσον η παγκόσμια εξουσία ελέγχεται από σκοτεινούς ανθρώπους μυστικών λεσχών και στοών που κοινώς ονομάζονται Νέα Παγκόσμια Τάξη...
    Ανθρώπους απανθρωπους και πλήρως ανήθικους που έχουν ως θεό τους το κέρδος, και υπηρετούν τα ατομικά τους συμφέροντα με κάθε κόστος...

    Το να θέλεις να δημιουργήσεις έναν Θεό είναι αλαζονεία και βλασφημία απέναντι στον Θεό Δημιουργό και την ανθρώπινη αλαζονεία την έχει πληρώσει πολύ ακριβά το ανθρώπινο γένος, όπως αποδεικνυεται από την παγκόσμια ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το