Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΠΟΡΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ~ δεν είμαστε το ίδιο

 you've got to take this moment στο +yannidakis

Μια φράση που ακούς από παιδούλα έως ωριμότερη. Και δεν έχει καμιά σημασία αν πηγαίνεις νηπιαγωγείο ή αν είσαι συνταξιούχος. Η κοινωνική σου τάξη δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, το επάγγελμα, αν είσαι κομμώτρια ή αστροφυσικός: η τεράστια φράση είναι γραμμένη με φωτεινά γράμματα κι εκεί που δεν το περιμένεις πέφτει πάνω σου, σαν αμόνι σε ταινία κινουμένων σχεδίων. 

Γράφει: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!»

Σε περίπτωση που δεν είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένη για την προειδοποίηση-ταμπέλα με το «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ», πέφτει και σε καταπλακώνει. Όμως μαθαίνεις να την περιμένεις. Η επιγραφή αφορά στη θέση σου ως κορίτσι και γυναίκα στην κοινωνία σε σχέση με τους άντρες. Δεν πρόκειται να γίνει κανενός είδους φεμινιστική διάλεξη- μιλάμε για πρακτικά θέματα. Μαθαίνεις, να ζεις πρακτικά.   

Μεγαλώνεις και καταλαβαίνεις ένα σωρό διαφορετικά πράγματα... Πως οι άντρες συνάδελφοι σου θα πληρώνονται καλύτερα από σένα για την ίδια δουλειά (συμβαίνει  και στο Χόλυγουντ), πως το να είσαι γυναίκα σημαίνει θεωρητικά λιγότερη ανεξαρτησία σε πολλούς τομείς και πως η γυναικεία ζωή θα είναι γεμάτη διακρίσεις  που κανείς «προοδευτικός» δεν τολμά να συζητήσει ανοιχτά -μην τον πουν ρατσιστή και μισογύνη διότι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ζούμε σε εποχή ψευτο-ορθότητας.

Το «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ» το ακούς σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις: είναι, για παράδειγμα, συνηθέστερο το: «ΆΝΤΕ ΝΑ ΠΛΥΝΕΙΣ ΚΑΝΑ ΠΙΑΤΟ ΜΩΡΗ». Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι κατά την οδήγηση και παραδόξως όταν ακούς τέτοια υποτιμητικά για νεροχύτες και κουζίνες είσαι πιεσμένη, οδηγείς άτσαλα και εύχεσαι από μέσα σου να έπλενες τα πιάτα σου αντί να είσαι στην κίνηση της Πατησίων. Αλλά ποιος μπορεί να σε καταλάβει;

Οφείλεις να «υποφέρεις» εγκλωβισμένη  στο φύλο σου –άλλη μεγάλη συζήτηση- και η κοινωνική παράνοια είναι τόσο μεγάλη που ενίοτε θα βρεθούν και γυναίκες να σου φωνάξουν  «ΑΝΤΕ ΠΛΥΝΕ ΚΑΝΑ ΠΙΑΤΟ». Επειδή όμως αυτή η διαστροφή είναι δαιδαλώδης θα επιστρέψω στο «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ» που είναι πολύ ουσιαστικότερη διάκριση. 

Το «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ» λοιπόν όλοι κομπιάζουν να στο πουν -η μόνη φορά που το «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ» κάπως επιτρέπεται να λέγεται και να εννοείται είναι σε θέματα σχέσεων. Κυρίως σεξουαλικής συμπεριφοράς. Αν ένας άντρας είναι μεγάλος Καζανόβας, τότε είναι μάγκας και παίχτης -πολύ σπάνια αποκαλείται σαβουρογάμης, όπως λένε οι λόγιοι τυπάδες.

Αν μια γυναίκα έχει πολλούς συντρόφους και το ομολογεί, τότε μπήκε σε black list. Το «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ» τότε φτάνει σε μέγεθος τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Και 80 χρόνων να πάει και καλόγρια να γίνει, πάντα θα είναι δακτυλοδεικτούμενη μιας και η προϊστορία της «εύκολης» δεν ξεπλένεται – και στην κηδεία της μπορεί κάποιος να κάνει το σχόλιο: «Ήταν πεταχτούλα η μακαρίτισσα» - τέτοια κριτική επιτρέπεται ακόμα και τις πιο ακατάλληλες ώρες διότι ηθική μας σέρνει μια βαριά χωριατίλα.

Εξ αιτίας λοιπόν αυτού του τεράστιου «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ», οι γυναίκες προτιμούν να πουν ψέματα στους γονείς τους, στις φίλες τους, στους συντρόφους τους, στους συζύγους τους και βεβαίως στις κόρες και στους γιους τους. Θα μου πείτε: «ποιος νορμάλ άνθρωπος κάθεται, σε άκυρες περιστάσεις, να εξιστορήσει στα παιδιά του περιπέτειες της νιότης;». 

Θα απαντήσω: «Είναι συνηθισμένοι κάτι τέτοιοι μπαμπάδες». Στα καλά καθούμενα κάνουν φιγούρα στους γιους τους -μιλάμε για στιγμή άκρως αμήχανη και άβολη κυρίως για το παιδί.

Αν το κακό παραγίνει όμως και φτάσουμε στο άλλο άκρο και η μαμά παραφαίνεται Αγία, τότε ο γιος δεν μαθαίνει πολλά για τη αληθινή γυναικεία φύση – σου λέει μάλλον «όλες οι μαμάδες Αγίες είναι» και τα επακόλουθα από τέτοια πλάνη καταλήγουν να είναι σοβαρά.

Μεγαλώνουμε λοιπόν δεσμευμένες από αυτό το απαγορευτικό «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ» το οποίο βολεύει γιατί μπορείς, αν είσαι τέτοιος τύπος, να το χρησιμοποιήσεις για κάνεις :α) την αθώα, β) την απροστάτευτη, γ) να προκαλέσεις τύψεις, δ) να ζήσεις ως απόλυτη σιγανοπαπαδιά.  

Η παγκόσμια  ιστορία είναι γεμάτη από γυναίκες που υπέμεναν τις απιστίες των ανδρών τους, λες και η σύζυγος δεν ήταν άνθρωπος και δεν γνώριζε πρώτη απ όλους τα παραστρατήματα του άντρα της. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αν ο σύντροφος δεν είναι εκεί, να πας να βρεις άλλον. Αλλά αν τολμήσετε να πείτε σε άντρα πως η κερατωμένη πιθανότατα είχε και αυτή γκόμενο, θα τον πιάσει ίλιγγος με ημικρανία. Λυπηθείτε τον άκαρδες, θα τον πονέσει η καρδιά του διότι θα φέρει τον εαυτό του στη θέση του κερατά - ας κάνει αυτός ό,τι θέλει, ας έχει εκατό γκόμενες, να θυμάστε πως: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ». 

Θα με βρεις εδώG+Nastazia A
        
                             FB:  Anastasia Papadaki

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το