Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ~ αναλύοντας sms

 you've got to take this moment στο +yannidakis




Χτυπάει μήνυμα και κάνεις σάλτο να τσεκάρεις τι έστειλε πάλι. Δυο λέξεις μαραμένες  και 'χεις αναστατωθεί σαν 15χρονο κοριτσόπουλο.

Στο στομάχι σου παρτάρουν πεταλούδες λες και έχεις να βγεις πρώτο ραντεβού, συγχρόνως έχεις και άγχος λίγο δυσάρεστο- σαν ήρθε η σειρά σου σε δημόσια υπηρεσία...

Επειδή δεν μπορείς να καταλήξεις κάπου -πώς να αντιμετωπίσεις τέτοιο μεγάλο γεγονός χωρίς βοήθεια-, παίρνεις φίλους και συγγενείς, φωνάζεις γείτονες να δώσουν τα φώτα τους στην ανάλυση του σπουδαίου sms που έσκασε μύτη στην οθόνη του «έξυπνου» κινητού σου.

Το κινητό συγκρατείται σφιχτά μέσα στα απαλά κοριτσίστικα δαχτυλάκια σου και οι υπόλοιποι περιμένουν σοβαροί, να ακούσουν το βαρύγδουπο δεδαλώδες.  Παιδιά, μου έγραψε: «Τι κάνεις;», φωνάζεις σαν να πήρε προαγωγή με υψηλές αποδοχές στο μισθό. Οι αντιδράσεις είναι οι ίδιες.

Κάποιος θα πεταχτεί να πει: «Σε γουστάρει»... Και να σε έβριζε στο sms, πάλι το ίδιο θα έλεγε ο υπεραισιόδοξος-  τέτοιοι τύποι πέφτουν διαρκώς έξω και έχουν ρίξει πολλές σχέσεις στα βράχια. Αν δεν τον πιστέψεις, θα προσπαθήσει να σε πείσει με ένα  «σίγουρα σε γουστάρει, πάω στοίχημα, αν δεν σε γουστάρει δεν θα έστελνε ολόκληρο: «Τι κάνεις;».

Κάποιος άλλος, με πιο επιθετική διάθεση, θα σε συμβουλεύει με  απόλυτη σιγουριά, σαν να έχει μπροστά του αλάνθαστο οδηγό ανάλυσης sms: «Στείλε κι εσύ κάτι πιο καλό, στείλε κατ' ευθείαν: «Πότε θα βγούμε για ποτάκι, παίδαρε;». Ο επιθετικός στην ανάλυση μηνύματος, ενδεχομένως έχει σχέση και είναι βολεμένος σε βαθμό που από την ασφάλειά του, όλα του φαίνονται απλά και αυτονόητα (όπως και είναι) και ζει μεγάλο σασπένς μέσω της δικής σου κατάστασης. Θέλει να υπάρξει συνέχεια στο σήριαλ - έχει δίκιο...

Υπάρχουν και άλλοι τύποι αναλυτών sms: Ο αποκαρδιωτικός σου λέει: «Άστο είναι βλάκας, βρες άλλον», χωρίς να σκεφτεί πως για να κάθεσαι να ασχολείσαι τόσο με ένα «τι κάνεις;» μάλλον δεν έχεις βρει και μάλλον ο τυπάς σε ενδιαφέρει.

Ο «βαριεστημένος» θα γειώσει εσένα και τα μηνυματάκια άνευ «σημασίας και συνέχειας»... Είναι ίσως ο πιο ισορροπημένος. Εδώ που τα λέμε, τι να αναλύσει στο «τι κάνεις;»

Όλα αυτά τα ανούσια, ψιχουλάκια επικοινωνίας –γνωστά και ως breadcrumbs- δεν είναι τίποτα παραπάνω από ψήγματα επαφής. Ας τα ξεψαχνίζουμε όλοι μόνοι ή  με την βοήθεια ολόκληρης ομάδας υποστήριξης.

Μη βιαστείτε να πείτε πως ένα «τι κάνειςς», μπορεί τελικά να σημαίνει κάτι, δεν θα διαφωνήσω... όμως ένα «τι κάνεις», αν έχει σημασία, δεν κυκλοφορεί ποτέ μόνο του και δεν αφήνει -σε καμία περίπτωση- υπονοούμενα γάμου...

Χωρίς την ευκολία των  sms και του breadcrumbing, θα  έπρεπε αναγκαστικά να πάρεις κανονικό τηλέφωνο, να συναντήσεις κανονικά κάποιον ή να στείλεις κανονικό γράμμα που δεν αποτελείται από  ψίχουλα αλλά από τουλάχιστον μια κανονική ολόκληρη σελίδα.

Τα sms- ψίχουλα δεν είναι κακοπροαίρετα, αλλά πολύ πολύ εγωιστικά. Όταν δεν υπάρχουν σημαντικά νοήματα, τα πετάμε γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε ένα είδος επαφής, χωρίς τις «αβάσταχτες» υποχρεώσεις των σχέσεων  και χωρίς πολλά σουξου-μουξου.

Τα ψίχουλα δεν μας στοιχίζουν και μας δίνουν μίνι αυτοπεποίθηση, μας εξυψώνουν το «εγώ» μας. 

Ψίχουλα υπάρχουν σε όλες τις σχέσεις: Φιλικές, ερωτικές, ιδιαίτερα στις πρώην ερωτικές, στις επαγγελματικές και βεβαίως στις οικογενειακές.

Ξυπνάς με μοναξιά ή γενική μεταμέλεια και στέλνεις σε έναν παλιόφιλο ένα κωμικό : «Τι νέα;».

Νιώθεις άσχημα που δεν είδες την μαμά σου και της στέλνεις μια φωτογραφία του σκύλου σου στην παραλία - έτσι  νιώθεις σαν να πήγες επίσκεψη σπίτι της με πάστες, χωρίς τα υπόλοιπα... Δηλαδή ερωτήσεις προσωπικές που σε κάνουν να νιώθεις τελείως αμήχανα!

Ο κίνδυνος με τα ψιχουλάκια είναι πως γινόμαστε δυσανεκτικοί στις επισκέψεις και στο «από κοντά». Δεν προχωράμε . 

Τα ψίχουλα υποστηρίζουν κάποια εκκρεμότητα, είναι επαφή αλλά όχι ουσιαστική επικοινωνία και κανείς μαζί μας δεν θα είναι καλός και επιεικής μαζί μας επειδή μπήκαμε  στον κόπο να πατήσουμε send δεκάδες φορές. H γκόμενα θα βρει άλλον -οι σχέσεις εξαντλούνται από τα πολλά ξερά και ανώφελα «τι κάνεις;». Ο παλιόφιλος αν είσαι μονίμως busy, θα βρει παρέα που να του είναι πιο διαθέσιμη και χρήσιμη.

Με διαφορετική οπτική, όταν  στέλνουμε ψίχουλα, αισθανόμαστε ότι ενδιαφερόμαστε για τους άλλους, δε διανοούμαστε  πως τα δικά μας ψίχουλα προστίθενται σε άλλα πολύ παρόμοια ψίχουλα διαφόρων άλλων.

Ο κίνδυνος, αν λάβεις υπερβολική δόση ψίχουλου -ειδικά αν είσαι ευαίσθητος- είναι  από την ψυχολογική υπερκόπωση του τίποτα να καταντήσεις αναίσθητος και αποφεκτικός μισάνθρωπος.

Φτάνεις στο αντίθετο άκρο. Να μην στέλνεις ούτε τυπικό «χρόνια πολλά» στην ξεδέρφη σου, ούτε ένα ανθρώπινο «τι χαμπάρια;».

Χαμηλώνεις την ένταση, βουλώνεις το κινητό σου με τσιμέντο αν βρεις, μη γίνει κανένα λάθος και πάλι χτυπήσει χωρίς λόγο και ταραχτείς για να απαντήσεις σε κάποιον που δεν ήθελε στα αλήθεια να πείτε κάτι ουσιαστικό.

Σε παρεξηγούν οι οικείοι, γιατί ενώ δε στέλνουν ψιχουλάκια αλλά ολόκληρες φραντζόλες τους παίρνεις κι αυτούς η μπάλα της αδιαφορίας.

Μπλοκάρεις επαφές, πατάς το (μαγικό;;;) block this caller, (τι εφεύρεση ευλογία-), με  άρρωστη ικανοποίηση γιατί νομίζεις πως ξεφορτώνεσαι το μαρτύριο της  εκκρεμότητας,.

Είμαστε κοντά στο να φτάσουμε στο άλλο άκρο, να γίνουν spa και κατασκηνώσεις περιθωριακών της αποφυγής ανούσιας επικοινωνίας, να πηγαίνουμε να κρυβόμαστε σε φεστιβάλ απομόνωσης σε τροπικά χωριουδάκια και να μπλοκάρουμε ολόκληρο τον τηλεφωνικό κατάλογο μη τυχόν και μας ενοχλήσουν...

Αν κάποιος σας έχει ζαλίζει και δεν έχετε το ψυχικό σθένος  να απαντήσετε έστω τυπικά γιατί αποκτήσατε και εσείς πλέον κουσούρι, στείλτε του το link χωρίς πολλές κουβέντες.




Θα με βρεις εδώ: G+Nastazia A
           
                             FB:  Anastasia Papadaki

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το