Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ~ πώς μία πανδημία έδειξε το πράσινο πρόσωπό της

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του κορονοϊού, μειώθηκαν -λέει- μεταβλητές σε ρύπους πόλεων, διοξειδίου του άνθρακα, οι αστικοί θόρυβοι, τα τροχαία ατυχήματα και πολλά ακόμα.

Δεν θέλει ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις για να συμφωνήσει κανείς με τις μετρήσεις αυτές να βρει την αιτία και την δικαιολογία, αν μου επιτρέπεται. Δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί προβληματισμό έως εδώ, αφού καλώς ή κακώς η κοινωνία χτίστηκε βασιζόμενοι σε πόρους που εξαντλούν, φθείρουν και τελικά καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πρέπει να δείχνουμε υποκριτές λέγοντας ότι λυπόμαστε όταν ουσιαστικά έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητα μας την καταπάτηση αυτή. 

Αυτό το οποίο είναι δουλειά μας είναι να βρίσκουμε τρόπους να μειώνουμε την προσβολή του περιβάλλοντος από τεχνητά αίτια και κατόπιν να τους εφαρμόζουμε. Εδώ αξίζει να προβληματιστεί κανείς, όταν τεράστιες επενδύσεις γίνονται στον κλάδο των αυτοματισμών και της ταχύτερης λειτουργικότητας, όταν η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ένα ζήτημα που κερδίζει μικρή προσοχή και ακόμα μικρότερες χρηματοδοτήσεις.

Ξέρετε, αυτό που απέδειξε η περίοδος που είχαμε κλειστεί σπίτια μας είναι πως τελικά η κανονικότητα του ανθρώπου είναι σχετική, πως κατά βάθος είμαστε ευπροσάρμοστο είδος ζωής και ως εκ τούτου θα μπορούσαμε εύκολα να παιδευτούμε πάνω σε εφαρμογές που θα έδιναν λύσεις παρά θα δημιουργούσαν αδιέξοδα. Είναι σαφές πως ο μέσος άνθρωπος έχει την βούληση και την θεωρητική επιθυμία, όμως του λείπει η εκπαίδευση. Του λείπουν τα μέσα. Και ίσως αυτό να είναι ένα αύριο ενδιαφέρον που θα δεν θα έχει βοήθεια από κανέναν lockdown για να επιτύχει μείωση σε ρύπους και τροχαία. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το