Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ~ η ελλάδα οργανώνει την Μεσόγειο

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Αυτήν την εβδομάδα το σημαντικότερο ζήτημα που μας απασχόλησε (δεν βαρεθήκατε τα περί πανδημίας;) ήταν η συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια επιτέλους συνέβη. Δυο πολιτικοί αρχηγοί έκατσαν σε ένα τραπέζι και χώρισαν χωρικά ύδατα με τρόπο που εξυπηρετεί και συμφέρει και τους δύο. Είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Βασικά... όχι, δεν είναι. Ποτέ δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα στην Μεσόγειο, τουλάχιστον όχι όσο η τουρκία βρίσκεται ακριβώς εκεί! Οπότε ήταν βέβαιο πως τα πράγματα θα γίνουν πολύπλοκα μετά την ανακοίνωση. Οι τούρκοι δεν μπορούν να δεχτούν πως υπάρχει πολιτική και διπλωματία. Αυτό ήταν ανέκαθεν πρόβλημα τους από καταβολής του -ας πούμε- έθνους τους.

Η Ελλάδα όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και θα αναφέρω το παράδειγμα της Ιταλίας. Την οριογραμμή ανάμεσα σε Ιταλία και Ελλάδα που επίσης άργησε, αλλά έγινε και τότε υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις από Αλβανία και -μαντέψτε- από τουρκία! Και αφού η Ελλάδα νοικοκύρεψε την από Δυσμάς εκκρεμότητα της, έφτασε στο σήμερα και στην συμφωνία αυτής της εβδομάδας που βέβαια πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δυο χωρών για να τεθεί προς ισχύ και να γνωστοποιηθεί.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω και τις συμφωνίες των τελευταίων ετών της Ελλάδας με το Ισραήλ. Ενέργεια, αγωγοί και άλλα ζητήματα που "καίνε" Ελλάδα και Ευρώπη δείχνουν να παίρνουν τον δρόμο της επίλυσης και αυτό δείχνει πως η αδύναμη και προβληματική Ελλάδα, κινείται μεθοδικά στην σκακιέρα της πολιτικής, χωρίς προκλήσεις και επιδείξεις δύναμης, σε αντίθεση με τους γείτονες μας εκείθεν. 

Υπάρχει και η άλλη άποψη. Ότι η Ελλάδα ξύνει πληγές και ως εκ τούτου οι κινήσεις αυτές δυναμιτίζουν το κλίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες ενέργειες της τουρκίας που έτσι κι αλλιώς πρώτα δρα και μετά σκέφτεται. Ίσως. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η επιλογή δεν είναι και η σωστή όμως. Και ξέρετε και κάτι άλλο; Η εκ νέου υποβάθμιση της τουρκικής λύρας μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δείχνει πως ο τσαμπουκάς δεν μετράει στην πολιτική...

Ένα μπράβο λοιπόν στην Ελλάδα της οργάνωσης της Μεσογείου κόντρα σε λυσσασμένα θηρία που γαβγίζουν αλλά δύσκολα θα δαγκώσουν. Μια οργανωμένη Μεσόγειος, ένα οργανωμένο Αιγαίο, μια οργανωμένη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, είναι το κλειδί για παγκόσμια ειρήνη και πρόοδο. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το