ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ~ ο σύγχρονος (γελοίος) άντρας κι εγώ

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΓΕΛΟΙΟΣ) ΑΝΤΡΑΣ ΚΙ ΕΓΩ
Οκτώβριος 2014
Ήθελα πολύ να γράψω αυτό το αφιέρωμα. Και νομίζω πως ήρθε η ώρα. Στο παρελθόν έχω αναφερθεί στους τύπους αντρών που σήμερα τους ονομάζουν metro-sexual και retro-sexual, όμως σήμερα θέλω να αφήσω κατά μέρους τους όρους και τις αναλύσεις που εν πολλοίς δημιούργησαν οι γυναίκες για εμάς και ας μιλήσουμε εμείς (οι άντρες) για εμάς. Τον άντρα του σήμερα!
image
Τι να μιλήσουμε δηλαδή; Να καταδείξουμε το σημερινό χάλι μας. Και μπορούμε να ξεκινήσουμε με το ντύσιμο. Βλέπω νεαρούς να κυκλοφορούν στον δρόμο φορώντας σαγιονάρες με δερμάτινες επιφάνειες και διάφορα σχέδια. Βλέπω καρό βερμούδες και μπλουζάκια με βαθύ ντεκολτέ ώστε –τι;- να φαίνεται η τρίχα στο στέρνο που πολλές φορές είναι και ξυρισμένη; Βλέπω αλυσίδες στον λαιμό και βραχιολάκια, κορδονάκια στον καρπό του χεριού όπως επίσης και θεόρατα ρολόγια τα οποία χρησιμεύουν στον παππού μου που δεν βλέπει καλά… Τα γυαλιά ηλίου είναι τεράστια και φτάνουν από το μέτωπο ως το μάγουλο. Πηγαίνοντας σε ένα μπαρ ή ακόμα (χειρότερα) σε μία βάφτιση, βλέπω άντρες με t-shirt και jeans.

Αλλά μιας και έγραψα για τα γυαλιά ας μείνω στο κεφάλι. Τι γίνεται εκεί πάνω στα μαλλιά; Το χτένισμα ήταν ανέκαθεν ένα χαρακτηριστικό της εποχής. Οι εποχές των hippies ή των ροκάδων του ογδόντα είχαν πολλές υπερβολές πάνω τους, όμως ήταν μία άποψη, ένας τρόπος να τους ξεχωρίζεις. Οι νέοι σήμερα φτιάχνουν φράντζες, χαίτες, καταναλώνουν λίτρα από ζελέ και φυσικά προσέχουν ιδιαίτερα τα πειράγματα με τους φίλους. Δηλώνω ακόμα σοκαρισμένος όταν η κομμώτρια της γειτονιάς μου είπε πως υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για μαθητές όπου κάθε Σάββατο με πέντε ευρώ μπορεί ο πιτσιρικάς (άρρεν) να φτιάξει τα μαλλιά του για την βραδινή του έξοδο!

Κι ύστερα η περιποίηση. Θυμάμαι τον εαυτό μου κάποτε (..έως και σήμερα) να μην φεύγει ποτέ χωρίς δύο ψεκάσματα κολόνιας, όμως σήμερα πολλοί νέοι καταναλώνουν το ένα πέμπτο του μπουκαλιού. Αυτό το πρωί, γιατί το βράδυ έχουν φροντίσει να προμηθευτούν με την ολοκληρωμένη περιποίηση για μετά το ξύρισμα, για μετά το μπάνιο, για μετά την έκθεση σε ήλιο και κάτι τέτοια που δεν τα ξέρω καν.

Πριν συνεχίσω θα ήθελα να κάνω μία συγκριτική σούμα με τον εαυτό μου. Όχι επειδή εγώ είμαι τέλειος απλά επειδή πιστεύω πως αντιπροσωπεύω μία μέση περίπτωση άντρα μετά τα τριάντα. Ομολογώ λοιπόν πως πάντα φροντίζω τα μαλλιά μου ώστε να μην είμαι επιμελώς ξεμαλλιασμένος(!!!) και πάντοτε φροντίζω ώστε να μυρίζω όμορφα. Όχι για σένα. Για μένα! Επίσης, προσέχω το καθημερινό μου ντύσιμο ώστε να έχει αποδεκτούς συνδυασμούς χρωμάτων και σχετικές επιλογές με την ημέρα που θα περάσω. Λυπάμαι… αλλά εγώ φοράω πάντα κουστούμι με γραβάτα στις διάφορες σημαντικές εκδηλώσεις. Όμως και γενικότερα δεν βγαίνω με μπλουζάκια που αποτελούν κινητές διαφημίσεις ομάδων, εταιρειών και χαζών συνθημάτων (εξαιρείται η μέρα γηπέδου). Αρκεί ένα διακριτικό λογότυπο της εταιρείας (τι να κάνουμε; δεν ψωνίζουμε από την λαϊκή). Για τα jeans έχω την ιστορική εντύπωση ότι τα φορούσαν οι σκλάβοι εργάτες παλαιών δεκαετιών και δεν βρίσκω κάτι ελκτικό σε αυτό το βίαιο ύφασμα, οπότε περιορίζομαι στα υφασμάτινα παντελόνια μου, ενώ τα παπούτσια μου είναι πάντα κλειστά αφού κανείς δεν φταίει να κοιτάζει τα δάχτυλα των ποδιών ενός… άντρα. Εκτός από το after shave, το μοναδικό μου καλλυντικό είναι το αποσμητικό μου. Όλοι ιδρώνουμε, αλλά δεν υπάρχει χειρότερη δυσοσμία από αυτήν που… πηγάζει από την μασχάλη. Αξεσουάρ; Φοράω τον σταυρό μου που δεν λογίζεται ως κόσμημα. Το ρολόι μου που δεν βγαίνει ποτέ (ποτέ όμως) από το χέρι μου και τίποτα άλλο!

Ας συνεχίσουμε να μιλάμε για τον σύγχρονο άντρα εξετάζοντάς τον από την εσωτερική σκοπιά αυτή τη φορά. Τι λέει, τι αισθάνεται, ποιος είναι ο σημερινός άντρας από μέσα;

Θα ξεχωρίσω και πάλι τους συνομηλίκους μου που ανήκουν στα οποιαδήποτε –άντα στην ηλικία κι αυτό διότι αν ανήκουν σε ότι θα θίξω παρακάτω όχι απλά δυσφημίζουν το αντρικό φύλλο, αλλά αμαυρώνουν μία ολόκληρη γενιά που φέρει τα τελευταία χαρακτηριστικά αρρενωπότητας και παραδοσιακού ανδρισμού.

Βλέπετε πολλοί άντρες σήμερα έχουν πιο χαμηλά σε προτεραιότητα το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι imageανεπίτρεπτο. Όταν ρωτάω κάποιον τι ομάδα είναι και μου απαντάει πως “δεν πολυασχολούμαι” είναι ανεπίτρεπτο! Παλαιότερα θα τον χαρακτήριζα ομοφυλόφιλο. Όπως άλλωστε συνηθίζω να λέω, ο άντρας που δεν βλέπει ποδόσφαιρο έχει μειωμένες αντρικές ορμόνες!  Και μην ακούσω για χαμηλή ποιότητα ποδοσφαίρου. Ο σωστός άντρας πηγαίνει στο γήπεδο ή παρακολουθεί στην τηλεόραση ακόμα και το Αστέρας Μαγούλας-Ποσειδώνας Μηχανιώνα. Και να διευκρινίσω κάτι που συζητιέται πολύ τελευταία: Οι γυναίκες δεν βλέπουν μπάλα μαζί μας. Πάρτε δεύτερη τηλεόραση! Αν θέλουν να κοιτούν τον κώλο του Christiano Ronaldo, ας μπουν στο google. Στην ζωντανή μετάδοση του αγώνα, οι κάμερες εστιάζουν στην μπάλα και μην ακούσω ότι σου αρέσει το ποδόσφαιρο, γιατί μετά δεν θα μου αρέσεις εσύ. Και προσέξτε κάτι. Δεν μίλησα για αθλητισμό. Προσωπικά παρακολουθώ πολλά αθλήματα, αλλά αν πρώτο δεν είναι το ποδόσφαιρο, τίποτα άλλο δεν σώνει την φήμη ενός άντρα…

Και μετά το ποδόσφαιρο… Τι άλλο; Γυναίκες! Μην με ρωτήσετε τι έρχεται πρώτο (σε σύγκριση με το ποδόσφαιρο). Ίσως να μην ικανοποιηθείτε με την απάντηση. Τι είναι η γυναίκα για τον άντρα; Μάλλον ο λόγος που και για να, ζει.
  • Η πρώτη μας γυναίκα; Η μάνα μας. Έτσι ή αλλιώς έχουμε πολύ στενούς δεσμούς, αλλά αν δεν καταφέρουμε μετά την εφηβεία να τους διαχωρίσουμε και να τους περιορίσουμε στις σωστές δόσεις, πάλι λάθος είμαστε.
  • Η δεύτερη μας γυναίκα; Η γκόμενα που γουστάραμε αλλά δεν μας έκατσε. Αν οι σημερινοί άντρες λένε πως δεν τους κόστισε αυτή η χυλόπιτα, τότε δεν είναι (σωστοί) άντρες. Γιατί όποιος δεν βλέπει την ήττα του, δεν μαθαίνει από αυτήν.
  • Και ύστερα οι γυναίκες γενικά. Υπάρχει το εξής πρόβλημα με τις γυναίκες: Έχουν αλλάξει κι αυτές. Είναι πιο ανεξάρτητες, πιο εριστικές, πιο ατίθασες. Και πάλι όμως, δεν φταίνε εκείνες. Εμείς φταίμε, διότι το επίπεδο του φλερτ μας έχει αλλοιωθεί. Όμως μισό λεπτό. Πρέπει να παραδεχτούμε πως το φλερτ της δεκαετίας του ‘80 δεν ήταν καλύτερο. Ήταν χειρότερο. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες. Όσοι ξέρουν, ξέρουν. Σήμερα ο άντρας είναι απλά πιο άτσαλος, πιο άγαρμπος και πιο… επιδειξίας. Νομίζει πως είναι πολύ… φοβερός και εντυπωσιακός (βλέπε χθεσινό άρθρο) και δεν ξέρει να χάνει, οπότε όταν η κοπέλα δεν ενδιαφερθεί, αυτός θα επιμείνει στην ίδια (κακό) ή θα πάει στην διπλανή (χειρότερο) οπότε θα χάσει δυο και δεκαδυό φορές! Πολλοί άντρες σήμερα, δεν ξέρουν πως οι γυναίκες θέλουν έναν ενδιαφέρον τύπο για να τους προσεγγίσει. Δεν είναι πως δεν θα ενδιαφερθούν για την εμφάνιση. Αν όμως δεν είσαι έκτρωμα, δεν βρωμάς και δεν λάμπεις σαν πυγολαμπίδα, έχεις ήδη περάσει την βασική δοκιμασία. Μετά όμως; Πως αποδεικνύεις πως έχεις και κάτι άλλο μέσα σου; Δεν αρκεί να ξέρεις κιθάρα, να είσαι καλός στην ενδιαφέρουσα δουλειά σου και να γνωρίζεις εντυπωσιακά πράγματα (που στη συνέχεια θα σε βοηθήσουν για να ρίξεις την κοπέλα), πρέπει να μπορέσεις να ξέρεις πως θα τα πλασάρεις. Αν τα πετάξεις ξαφνικά είσαι ψώνιο! Και ναι, δέχομαι πως η αδρεναλίνη ανεβαίνει όταν την πέφτουμε στις γυναίκες, όμως αν δεν μπορείς να το ελέγξεις και να είσαι ο καλός εαυτός σου, έχεις χάσει! Αν ξεκινήσεις κλασικά, με κέρασμα ποτού ή “έχεις ωραία μάτια” είσαι τόσο κοινότυπος που μάλλον και πάλι έχασες. Κάθε προσπάθεια πρέπει να είναι διαφορετική, να έχει άλλες ατάκες, άλλη επιχειρηματολογία και να πείθει την κοπέλα πως είναι μοναδική και όχι πως είναι η τρίτη σου προσπάθεια σήμερα! Γενικά τι θέλουν οι γυναίκες; Να τις κάνεις να νοιώθουν ξεχωριστές.
  • Και πάλι η μία γυναίκα. Ίσως είναι η σύζυγός ή η κοπέλα του σοβαρού δεσμού σου. Δεν θα έπρεπε να έχει διαφορά… Λοιπόν; Αν σε μια έξοδο σας, ενδιαφέρεσαι περισσότερο για το πόσο αψεγάδιαστη είναι η εμφάνιση σου, αντί να ανοίξεις την πόρτα ώστε να περάσει εκείνη πρώτη, αν χρειάζεσαι τον κατάλογο περισσότερη ώρα από εκείνη για να παραγγείλεις, αν κερδίζεις λίγα δευτερόλεπτα προσπαθώντας να σκεφτείς που σε βολεύει να κάτσεις αντί να βοηθήσεις την κοπέλα να κάτσει στην θέση που εκείνη επέλεξε, τότε έχεις πρόβλημα. Αν την χωρίσεις με την πρόφαση πως θέλεις λίγο χρόνο ή λίγο χώρο, τότε πάλι έχεις πρόβλημα. Ξύπνα ρε! Είσαι άντρας! Όταν πρέπει να πάρετε αποφάσεις, άσε να τις παίρνει εκείνη, όταν όμως έρχεται η ώρα να σχεδιάσετε μια δραστηριότητα ή να αποφασίσετε για κάτι σοβαρό, πρέπει να έχεις το πάνω χέρι. Τέλος! Ξέρω μια φίλη μου που χώρισε με το (συμπαθέστατο) αγόρι της επειδή της έκανε όλα τα χατίρια και την άφηνε να αποφασίζει για όλα. Με πιάνεις; Κάντε έρωτα συνέχεια. Μετά από “Χ” χρόνια με το ίδιο πρόσωπο θα βαρεθείς ή δεν θα έχεις πολύ όρεξη. Και εκείνη το ίδιο, όμως αν κάνεις την καρδιά σου (και όχι μόνο) πέτρα και ξεκινήσεις την διαδικασία, σου υπόσχομαι πως κανένας από τους δυο σας δεν θα το μετανιώσει. Μισό λεπτό: Ξέρεις να την ικανοποιείς μέχρι το τέλος έτσι; Ο άντρας που κάνει έρωτα σα να έχει μια πλαστική κούκλα μπροστά του, απλά δεν είναι σωστός.
  • Και γενικά η γυναίκα. Αυτή που περνά από τον δρόμο και την γδύνεις με τα μάτια σου. Ξαφνικά ακούγεται ένα “σσσσσς” ή ένα “έλα να σου δείξω μωρό μου” και κάτι τέτοια. Αν βγήκαν από το δικό σου το στόμα, είσαι πολύ μαλάκας! Αντικειμενικά είναι δύσκολο να “την πέσεις” σε μία περαστική χωρίς να γελοιοποιηθείς, αλλά αν θες να το δοκιμάσεις βρες κάτι πρόχειρο να της πεις ακόμα και αν οι επιλογές είναι λίγες, όπως “την ώρα” (κι ας φοράς ρολόι) ή “πρόσεξε, γιατί εδώ έριξαν βρώμικα νερά” και αν είναι για καλό, θα το δεις από την αντίδραση της, αλλιώς κάτσε πίσω και… συνέχισε να κοιτάς.

Γενικά, πρέπει να καταλάβουν οι άντρες σήμερα, πως άντρες και γυναίκες δεν είναι ισότιμοι. Πως να το κάνουμε; Δεν είναι κάποιος ανώτερος από τον άλλο, όμως οι άντρες πρέπει να φερόμαστε πάντα στις γυναίκες σαν λουλούδια και όχι σαν android gadget. Άλλοτε αυστηρά και άλλοτε τρυφερά.

Μετά την ωδή στην γυναίκα, τι μένει στον άντρα; Θα έλεγα η δουλειά αλλά με τόση ανεργία, ας μιλήσουμε για την ασχολία για να είμαστε μέσα. “Με τι ασχολείσαι”; Δεν ήμουν ποτέ της άποψης πως ο σωστός άντρας πρέπει να είναι ντε και καλά, υδραυλικός, οικοδόμος ή αγρότης. Αυτά είναι ανοησίες. Όταν όμως βλέπω διακοσμητές, ενδυματολόγους ή τύπους που ασχολούνται με ψυχοθεραπείες, διαλογισμούς και τέτοια, κάτι με πιάνει. Θα μπορούσα να γράψω και για την τέχνη, όμως δεν έχω τον χρόνο να διαχωρίσω τους πραγματικά εξαιρετικούς καλλιτέχνες από αυτούς που ασχολούνται με μορφές τέχνης επειδή τα συναισθήματα και οι ευαισθησίες τους ξεχειλίζουν… Το γράφω όσο ειρωνικά ακούγεται! Είσαι άντρας και πρέπει να είσαι δημιουργικός. Να εργάζεσαι σκληρά και να είσαι ανήσυχος. Όταν τελειώνεις την δουλειά σου, μην μπαίνεις στο facebook, ψάξε να βρεις περισσότερα πράγματα ή σκέψου καινούρια για να προτείνεις στον εργοδότη σου.

Συμπερασματικά θα ήθελα να επισημάνω πως η διάρθρωση της σημερινής κοινωνίας μας εκθέτει. Όμως κάποια πράγματα δεν πρέπει να αλλάξουν ποτέ. Προσβάλλομαι όταν ακούω ή διαβάζω: “Που πήγαν οι άντρες”; Και κάτι που πρέπει να το πω: Οι άντρες δεν κλαίνε. Τέλος. Αν θες να κλάψεις, κλείσου στην τουαλέτα και σπάραξε. Μην κοιταχτείς στον καθρέφτη όμως γιατί δεν θα δεις την φάτσα ενός άντρα. Επίσης μην κουτσομπολεύεις. Σήμερα οι άντρες βρίσκονται σε αντροπαρέες για να σχολιάσουν οτιδήποτε κινείται. Μα αυτό το κάνουν οι γυναίκες οι οποίες μας πήρανε χαμπάρι και μας κατηγορούν για κουτσομπολιό. Έχουν δίκιο. Ο σωστός άντρας σχολιάζει μόνο τις φάσεις του χθεσινού αγώνα και το nip slip της Μαρίας από χθες το βράδυ. Τίποτα άλλο!

Και κλείνω και πάλι με τον εαυτό μου. Έχω φάει αμέτρητες χυλόπιτες και είμαι περήφανος, γιατί όταν οι συμμαθητές μου δοκίμαζαν το τσιγάρο στο διάλειμμα, εγώ την έπεφτα σε κορίτσια! Η πρώτη μου ανήθικη πράξη(…) ήταν σ’ ένα καράβι με μία κοπέλα που ποτέ δεν ξαναείδα, (κυριολεκτικά) ακριβώς μετά από μια χυλόπιτα! Λατρεύω να κοιτάζω τις γυναίκες. Και το κάνω με τρόπο που να τις κολακεύει. Έχω πολλές ανασφάλειες, αλλά δεν πρόκειται να τις μάθεις ή να τις καταλάβεις ποτέ εκτός αν σου φυτρώνουν γένια! Δεν τρελαίνομαι για την δουλειά μου, αλλά ξέρεις κάτι; Μου λένε πως την κάνω καλύτερα απ’ τον οποιοδήποτε (ρώτα τους πελάτες μου). Δεν κλαίω ποτέ. Ποτέ όμως. Προσπαθώ να κρατάω ένα μυστήριο με τον εαυτό μου, όμως θα σε κάνω να νοιώσεις πιο άνετα από οποιονδήποτε. Χιούμορ, απλότητα και φυσικότητα. Α, και κάτι ακόμα: Αν θες κάτι, ρώτα με.

Εσύ ποιος άντρας είσαι;
…Κι εσύ ποιον άντρα προτιμάς;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το