Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΗΡΩΕΣ;

Καληνωρίσματα. Η οικονομική κρίση και η πολιτιστική εξαθλίωση των ημερών μας έχουν πολλές συνέπειες, όπως είναι η έξαρση της εγκληματικότητας και της κοινωνικής αδικίας. Είναι γεγονός πως παρότι είναι έργο της αστυνομίας να αποτρέπει σχετικές πράξεις ή τελικά να τις τιμωρεί, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ονειρική. Η αστυνομία απαρτίζεται από απλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να είναι παντού και πάντα. Η πρόληψη του εγκλήματος είναι μάλλον ένα άπιαστο όνειρο.

Είναι αυτές οι στιγμές που ονειροπολεί κανείς, σκεφτόμενος ήρωες βγαλμένους απ’ τα γνωστά comics που πάντοτε προλαβαίνουν να σώσουν τον εκτεθειμένο, να προστατέψουν τον αδύναμο να συμβάλλουν ώστε να νικήσει το καλό. Όνειρα θα μου πείτε! Ποιός στις μέρες μας θα μπορούσε να βλέπει μέσα από τοίχους, να επιμηκύνει το χέρι του όσο θέλει, να βγάζει φωτιά απ’ τα μάτια ή να σκαρφαλώνει σε τοίχους και να πετάει; Για σκεφτείτε καλύτερα… Δεν είναι όλοι οι ήρωες των comics υπερήρωες με υπερφυσικές ικανότητες σαν τις παραπάνω. Υπάρχουν χαρακτήρες που αναφέρονται σε ανθρώπους σαν εσένα κι εμένα που απλά αφιέρωσαν τη ζωή τους στην διάπλαση του σώματος και την καλλιέργεια του πνεύματος ώστε να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους, το κοινό καλό, όπως συνηθίζω να λέω. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Batman. Ένας πλούσιος τύπος χωρίς καμία υπερφυσική δύναμη που κατάφερε να εμπνεύσει πολλούς λάτρεις του.
image
Να εμπνεύσει έγραψα; Μα, ναι. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπάρχει και δραστηριοποιείται συγχρόνως μια ομάδα ανθρώπων με γενικό τίτλο The Real Life Super Hero Project που έχουν ως σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος και την υπεράσπιση των αθώων της πόλης τους. Μάλιστα! Ντυμένοι με εκκεντρικές στολές βγαλμένες από comics και ταινίες, κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να γίνονται γνωστοί εξαιτίας της δραστηριότητάς τους. Κατάφεραν μάλιστα, να απασχολήσουν και την Αστυνομία η οποία κρατά αποστάσεις και τους συμβουλεύει να απέχουν, καθώς η πραγματική ζωή απέχει αρκετά από τα κινηματογραφικά σενάρια. Πολλοί έχασαν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο από εγκληματίες (σας θυμίζει κάτι;), άλλοι το βλέπουν ως δείγμα φιλανθρωπίας και προσφοράς στο συνάνθρωπο, μεταξύ μας όλοι έχουν την τρέλα και το ρίσκο για την ίδια τους τη ζωή. Σε κάθε περίπτωση μην το γελάτε καθόλου. Θεωρητικά μπορούν να πετύχουν το σκοπό τους όπως είχα γράψει παλαιότερα.

Πέρα από το προφανές, ο στόχος τους είναι να εμπνεύσουν περισσότερα άτομα με τις αξίες και τα ιδανικά που υπηρετούν, για να τους ακολουθήσουν. Άλλωστε σε έναν απέραντο πλανήτη, πάντοτε υπάρχει χώρος για περισσότερους ήρωες. Στο μεταξύ θα βρίσκονται κάπου εκεί έξω για να μας προστατεύουν. Μην ξεχνάτε πως “είτε πεθαίνεις σαν ήρωας, είτε ζεις τόσο ώστε να δεις τον εαυτό σου να γίνεται ο ‘κακός’” (μετάφραση από The Dark Knight, 2008) ή μέρος του συστήματος, θα συμπλήρωνα εγώ.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΗΡΩΑ ΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το