Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

καταχώρηση τσι μέρας - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

καταχώρηση τσι μέρας
σημερινή προσθήκη στην λίστα των βραβεύσεων τσι μέρας
από eimai mama
Η θεωρία της θεωρίας! (& ένα μεγάλο ευχαριστώ!)

Το internet είναι γεμάτο πληροφορίες. Στην ουσία δεν υπάρχει θέμα για το οποίο δεν θα βρεις έστω και μια δημοσίευση. To Google να ‘ναι καλά (και οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης, αλλά εγώ είμαι googleholic).
Υπάρχει όμως πάντα ένα θεματάκι: οι πληροφορίες είναι… μισές ή γράφονται χωρίς εγγυήσεις, πιστοποιήσεις, αποδείξεις. Ας πούμε θέλεις να μάθεις για τα θετικά και τα αρνητικά των εμβολίων. Ρίχνεις διάφορους πιθανούς συνδυασμούς λέξεων στον Γκούκλη και διαβάζεις 3 συνεχόμενες ώρες απόψεις, θεωρίες, έρευνες που η μία αντικρούει την άλλη, δηλώσεις καθημερινών ανθρώπων χωρίς τεκμηρίωση (και χωρίς όνομα) και στο τέλος καταλήγεις πιο μπερδεμένος από πριν.
Το ίδιο ισχύει και εκτός internet: ρωτάω π.χ. τις φίλες μου που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους αν όλο αυτό θα έχει κάποια συνέπεια στα ίδια ή στον υπόλοιπο ανεμβολίαστο πληθυσμό και δεν μου απαντούν. Ξέρουν μόνο τη μία μεριά της θεωρίας, αυτή που τους έπεισε και διάλεξαν να υπερασπιστούν. Την άλλη την προσεγγίζουν μόνο με τα αρνητικά της. Το ίδιο ισχύει και για τις φίλες που υποστηρίζουν τον εμβολιασμό: ξέρουν μόνο τα θετικά και αγνοούν ή υποτιμούν τα αρνητικά.
Επίτηδες έπιασα το θέμα των εμβολίων, γιατί μου ζητούν πολλές μαμάδες να γράψω τη γνώμη μου. Δεν το κάνω. Δεν το κάνω, γιατί δεν είμαι 100% σίγουρη για αυτά που πιστεύω και ξέρω ότι αν γράψω μια ασυναρτησία και επηρεάσω έστω και έναν άνθρωπο και μετά αυτός πάθει κάτι κακό, δεν θα ξέρω πού να κρυφτώ. Και ας αισθάνομαι ότι η δική μου προσέγγιση προς το συγκεκριμένο θέμα είναι η ηπιότερη και λογικότερη των άλλων. Το ίδιο αισθάνονται και οι άλλες μαμάδες για τη δική τους άποψη, έτσι δεν είναι;
Τα ίδια ισχύουν για τα πάντα: για το αν πρέπει να αγκαλιάζεις το παιδί σου συχνά ή όχι, αν πρέπει να το θηλάσεις πέραν του χρόνου ή όχι, αν πρέπει να το κοιμίζεις στο κρεβάτι σου ή όχι, αν πρέπει να του μάθεις αγγλικά στο νηπιαγωγείο ή όχι, αν πρέπει να του εξηγήσεις από τη νηπιακή ηλικία τι είναι το σεξ ή όχι, αν πρέπει να βλέπει τους γονείς του γυμνούς ή όχι, αν πρέπει να το τιμωρείς ή όχι κοκ.
Και δεν είναι μόνο τα θέματα των παιδιών: είναι και θέματα γονιμότητας, αντισύλληψης, μαγειρικής, θρησκείας, κηπουρικής, φλερτ, σχέσεων κοκ.
Έχω βρεθεί να ψευτο-μαλώνω με μαμαδο-φίλες μου γιατί η κάθε μια μας είχε διαβάσει κάτι διαφορετικό και διαφωνούσε με την άποψη της άλλης. Μέχρι που συνειδητοποίησα ότι όλο αυτό είναι απλά… ανούσιο.
Έχω μπει δεκάδες φορές στον πειρασμό να σας γράψω κάποια ολιβιο-φιλοσοφία ή ολιβιο-θεωρία που θεωρώ ότι είναι σωστή, αλλά όλο κάτι με κρατάει πίσω. Το πώς κάποιος διαλέγει να μεγαλώσει το παιδί του, είναι καθαρά δικό του θέμα. Για να γράψω κάτι και να το παρουσιάσω ως σωστό ή ως κανόνα για επιτυχία, πρέπει να είμαι 100% σίγουρη ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιον που θα το διαβάσει. Ας πούμε, ακόμα και όταν γράφω για ένα φρούτο που δοκιμάσαμε, οφείλω να συμπληρώσω ότι πριν το δοκιμάσετε, πρέπει να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας.
Για αυτό και δεν πρόκειται να σας πω ποτέ τη γνώμη μου π.χ. για τα εμβόλια. Ούτε θα μιλήσω ποτέ για φάρμακα και αντιβιώσεις (εκτός αν είναι κομμάτι μιας ιστορίας από τη ζωή μας με το παιδί μας, όπως «Πήραμε αντιβίωση» ή «Αποφασίσαμε να μην πάρουμε αντιβίωση«).
Μπορεί να σας παραπέμψω σε κάποιο ενδιαφέρον άρθρο και να προβληματιστούμε μαζί ή να ζητήσω από κάποιον «ειδικό» να μας πει την άποψή του. Αλλά ολιβιο-θεωρία χωρίς τεκμηρίωση δεν θα σας γράψω. Τουλάχιστον όχι για να σας πείσω να την ακολουθήσετε. Σε «απλά» θέματα θα συνεχίσω να γράφω πάντα τη γνώμη μου, χωρίς όμως να προσπαθώ να την επιβάλω.
Η μόνη εξαίρεση: η αδυναμία μου προς τη δύναμη της αγκαλιάς. Έτσι… Χωρίς ιδιαίτερη τεκμηρίωση.
Τα γράφω απόψε όλα αυτά, γιατί σήμερα το blog μου ξεπέρασε τα 3.000.000 επισκέψεις. Για να σας ευχαριστήσω που το επισκέπτεστε και που το διαβάζετε και για να σας υποσχεθώ ότι θα είμαι πάντα αληθινή, θα γράφω πάντα αυτά που πιστεύω, αλλά θα προσπαθώ πάντα να έχω μια καλή «απόδειξη» πίσω από κάθε τι που γράφω.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Καλό βράδυ!
οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το