Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

καταχώρηση τσι μέρας - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΡΙΤΗΣ

καταχώρηση τσι μέρας
σημερινή προσθήκη στην λίστα των βραβεύσεων τσι μέρας
από ΑΛΛΟΥ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ...

κάτω τα χέρια απ'τα blog τους!
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν μπλόγκερ από το να γίνεται ένας πραγματικός 'χαμός' από γεγονότα και εξελίξεις και παράλληλα να είναι πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πατήσει αυτήν την καταραμένη επιλογή "Νέα Ανάρτηση". 
Όχι επειδή δεν έχει σύνδεση με το ίντερνετ. 
Ούτε επειδή έχει ξεχάσει κάπου το λάπτοπ του. 
Ούτε επειδή το rooter δεν δουλεύει ή επειδή το σήμα του wifi δεν είναι αρκετά δυνατό. 
Ούτε καν επειδή δεν έχει τον χρόνο να κάτσει και να γράψει αυτά που πιστεύει ότι πρέπει να ειπωθούν στην ώρα τους...
Δεν εξηγείται αλλιώς : τούς μάτιαξα αυτούς τους Τούρκους μπλόγκερ, όταν είχα γράψει πριν μερικούς μήνες για εκείνο το πραγματικά πρωτοποριακό καφέ -ονόματι Bloggers' Base- που είχε μόλις ανοίξει στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. (για τους αρχάριους: τη σχετική ανάρτηση θα τη βρείτε εδώ)
Δεν πρόλαβε ο κόκκορας της τουρκικής ηλεκτρονικής λογοκρισίας να λαλήσει τρις και...ορίστε τι εμφανιζόταν στην οθόνη του λάπτοπ μου, όταν βρέθηκα πριν λίγες μέρες στην γειτονική Τουρκική "Δημοκρατία" και προσπαθούσα να δω το δικό μου μπλογκ και να γράψω για τα όσα απίστευτα συμβαίνουν μόλις 285 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κρήτης από την Παρασκευή που μάς πέρασε και μέχρι σήμερα :
 *κλικάρετε στην εικόνα για μεγέθυνση*
"Η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο έχει απαγορευθεί 
δυνάμει δικαστικής αποφάσεως"
Και για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν μπλόγκερ να "απαγορευθεί" το μπλογκ του από οποιαδήποτε κρατική μηχανή. Δυστυχώς όμως, αυτή η απαγόρευση "δυνάμει δικαστικής αποφάσεως" ισχύει στη γείτονα εδώ και περίπου δύο εβδομάδες για όλα τα μπλογκ που ανεβαίνουν από την πλατφόρμα του Blogger - με το domain "blogspot.com". 
Ο επίσημος λόγος ; Απλούστατα απλοϊκός..
Ένα από τα δεκάδες χιλιάδες τουρκικά ιστολόγια 'blogspot' προέβη στο ατόπημα να αναμεταδίδει ποδοσφαιρικούς αγώνες, των οποίων τα αποκλειστικά δικαιώματα στην Τουρκία είχε αγοράσει ο τηλεοπτικός ψηφιακός πάροχος "Digiturk" (η ανάλογη τουρκική Nova). 
Η Digiturk λοιπόν, ισχυρίσθηκε ότι έχανε διαφημίσεις λόγω κάποιου ασήμαντου μπλογκ από τα δεκάδες χιλιάδες άλλα που συναποτελούν την εγχώρια μπλογκόσφαιρα (!) και η τουρκική δικαιοσύνη, πράττοντας κατά την γνωστή πρακτική της συνολικής φίμωσης του διαδικτύου, αποφάσισε ότι όοοοοολα τα μπλογκ της πλατφόρμας του Blogger θα έπρεπε να "απαγορευθούν" μέχρι νεωτέρας..!
Η διαδικτυακή απαγόρευση έχει καταντήσει μία από τις πλέον συνηθισμένες κρατικές πρακτικές στην Τουρκία. Δεν πάει πολύς καιρός που η γνωστή πλατφόρμα YouTube απαγορεύθηκε ξανά και ξανά -είτε λόγω κάποιου τρίλεπτου βίντεο που πρόσβαλε τις υποτιθέμενες σεξουαλικές προτιμήσεις του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, είτε αργότερα λόγω κάποιου βίντεο που υποτίθεται πως ο μετέπειτα παραιτηθείς  Deniz Baykal , πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αντιπολευόμενου κεμαλικού κόμματος CHP , είχε μαγνητοσκοπηθεί σε εξαιρετικά προσωπικές του στιγμές μαζί με κάποια γυναίκα βουλευτού του κόμματός του σε δωμάτιο ξενοδοχείου..- 
Η απαγόρευση ιστοτόπων στην Τουρκία δεν εντυπωσιάζει πλέον κανέναν, όταν καλείται να "προστατεύσει" την κοινή γνώμη από την προσβολή ιερών και οσίων ηθών της κατά κράτος συντηρητικής τουρκικής κοινωνίας και της κρατούσας ιδεολογίας εν γένει. 
Όταν όμως ο μαζικός αποκλεισμός ανεξάρτητων φωνών στο διαδίκτυο πραγματοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, αναμφίβολα έχει τον χαρακτήρα προληπτικής λογοκρισίας.
Και οι μπλόγκερ της Τουρκίας πώς αντιδρούν;
Ο καναπές να'ναι καλά!...
Η κρατική λογοκρισία και η δικαστική φίμωση της μεγάλης πλειοψηφίας των ιστολογίων της χώρας χάριν της...απρόσκοπτης μεταδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων (!!!), έδωσαν την ευκαιρία στους μπλόγκερ να ανεβάσουν κάποια σελίδα διαμαρτυρίας στο facebook και δόθηκε μεγάλη έμπνευση στην εγχώρια γραφιστική δημιουργικότητα υπό το ηχηρά πιασάρικο σύνθημα "Bloguma Dokunma" (μτφ. "Μην Αγγίζεις το Μπλογκ Μου" - "Κάτω τα Χέρια απ'το Μπλογκ Μου") . 
Πέραν αυτού όμως... ουδέν.
Και η απαγόρευση απ'ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί, έως ότου ...κλείσουν οι κάλπες, επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά τόσο το ουσιαστικά αντιδημοκρατικό προφίλ του κυβερνώντος light-ισλαμιστικού ΑΚΡ, όσο και την έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης της τουρκικής κοινής γνώμης, που στην ουσία ανέχεται αυτήν την κατάσταση -επαναπαυόμενη στην οικονομική της ευδαιμονία μετά την σχετικά πρόσφατη έξοδό της από το τούνελ του ΔΝΤ.. 
Άλλωστε, τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης περί των ποσοστών αισιοδοξίας του μέσου τούρκου πολίτη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την πιστοποίηση αυτής της παθητικής έως και στωικής ανεκτικότητας της κοινής γνώμης της χώρας, ως προς τον δικαστικό περιορισμό της ελευθερίας της δικής της γνώμης.
δεν περισσεύουν γιαούρτια για γιαούρτωμα στην Τουρκία
τα-Mάμ, καρντάσια; 
Για τους αναγνώστες του μπλογκ που βρίσκονται στην Τουρκία :
Η παρούσα ανάρτηση αναδημοσιεύεται στο αθηναϊκό ειδησεογραφικό πόρταλ www.theinsider.gr, το οποίο δεν έχει (ακόμα) απαγορευθεί στη Γείτονα..


οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το