Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

προβληματισμός κυριακής – ΤΟ YANNIDAKIS ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Καληνωρίσματα. Ακόμα κι αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο ίδιος εξέφρασα αφενός τις επιφυλάξεις μου για τον πόλεμο της Δύσης ενάντια στις δυνάμεις του Καντάφι. Ακόμα κι αν στήριξα την απόφαση δράσης του ΟΗΕ με επίθεση έναντι των κατοχικών δυνάμεων στη Λιβύη, σήμερα, μία μέρα μετά την έναρξη των επιθέσεων, έρχομαι να ομολογήσω πως ένας πόλεμος, παραμένει πόλεμος. Σκοτώνει ανθρώπους.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αναφέρομαι αρχικά στο κράτος της Λιβύης που εδώ και χρόνια διοικείται από τον Καντάφι και τον στρατό του μετά την ανεξαρτησία της το 1951. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την χώρα αυτή καθώς η πετρελαιοπηγές που διαχειρίζεται μπορούν να καθορίσουν τις τιμές του “μαύρου χρυσού” παγκοσμίως. Παράλληλα ο Καντάφι, διατηρούσε ένα ιδιαίτερα κοινωνικό προφίλ με την Δύση με συμφωνίες επιχειρηματικές, επενδυτικές κ.α.

Εδώ και λίγο καιρό όμως, ο καταπιεσμένος από το πολίτευμα, λαός της Λιβύης, ακολούθησε το παράδειγμα ή αλλιώς ντόμινο των άλλων αφρικανικών κρατών και διαδήλωσε ενάντια στο κράτος για να ανατρέψει το καθεστώς και να διακηρύξει νέες εκλογές. Η αντίδραση του Καντάφι ήταν έντονη καθώς προχώρησε σε επίθεση των αντιεξουσιαστικών δυνάμεων και από τότε μέχρι και σήμερα μαζί με τον στρατό του, προελαύνει από πόλη σε πόλη πολεμώντας κυριολεκτικά τους εξεγερμένους και τους αθώους και άμαχους κηρύσσοντας ουσιαστικά εμφύλιο πόλεμο ή τελικά σκοτώνοντας τους ίδιους τους συμπολίτες του.

Εμπρός σε αυτήν την κρίση, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ μετά από διαβουλεύσεις πήραν την απόφαση να εμπλακούν, πλήττοντας τις δυνάμεις του Καντάφι και βοηθώντας τον άμαχο πληθυσμό. Την ημέρα της ανακοίνωσης της λήψης δράσεων από το ΝΑΤΟ, ο Καντάφι ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός και ανακωχή με τον λαό του, γεγονός που γέμισε με ελπίδα την κοινή γνώμη. Λίγες ώρες όμως αργότερα, διέρρευσαν πλάνα και πληροφορίες της συνέχισης των επιθέσεων του στρατού.

Η απόφαση του ΝΑΤΟ λοιπόν τίθεται σε εφαρμογή και ξεκινά να εφαρμόζεται από την Γαλλία που ξεκίνησε να επιχειρεί με μαχητικά αεροσκάφη που έπληξαν στόχους στην Λιβύη και με την έλευση αεροπλανοφόρου στην Μεσόγειο. Όπως όλα δείχνουν τις δράσεις της Γαλλίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες με συνεχείς επιθέσεις.

Το yannidakis αν και συμφωνεί με την επέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον στρατό που επέλεξε να αφανίσει έναν λαό, θα αναμεταδίδει κάθε μέρα στις 18:00 τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις με ειδική κατηγορία στην καθημερινή ενότητα “μαντάτα στην κοντολογιά” με έγκυρη ενημέρωση, συνοπτική παρουσίαση και σεβασμό στις αρχές της ειρήνης και της προστασία του λαού της Λιβύης. Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστος πόλεμος όμως αυτή τη φορά –είπαμε- ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο άμαχος λαός της Λιβύης, πρέπει να προστατευτεί :[

2 σχόλια:

  1. Με λύπη μου καλοσωρίζω την νέα αυτή ενότητα.
    Θα ήταν καλύτερα αν τα πράγματα ήταν έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες ενότητες σε κανένα μπλοκ...
    Να σε συγχαρώ που πάντα προσπαθείς να είσαι μέσα στις εξελίξεις και να μας ενημερώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Bio-μπαξές
    γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από εμένα από χθες, να βρω τις κατάλληλες πηγές και ειδησεογραφία, ώστε το yannidakis να αποτελεί καθημερινά το σημείο της έγκυρης και προσεγμένης ενημέρωσης με σεβασμό στην αθλιότητα του πολέμου.
    Ευχαριστώ για την στήριξη σου και όσων αναγνωστών τιμήσουν με την ανάγνωση τους την υπο-ενότητα αυτή :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το