Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

καταχώρηση τσι μέρας - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

καταχώρηση τσι μέρας 
σημερινή προσθήκη στην λίστα των βραβεύσεων τσι μέρας
από aixmi.gr

Ο Γιώργος έριξε το Βενιζέλο στην αρένα με τα λιοντάρια
Η φράση του Βαγγέλη Βενιζέλου ότι άφησε την άμυνα για να βρεθεί στον πραγματικό πόλεμο τα λέει όλα. Χρίστηκε αρχιστράτηγος σε μια στιγμή που οι “εχθροί” πολιορκούν την ελληνική οικονομία από πολλά μέτωπα και παρατηρούνται βαθειά ρήγματα στο στρατό, που έχει κουραστεί βλέποντας ότι οι θυσίες του πηγαίνουν χαμένες.
Παρ΄όλ΄αυτά μη φαντάζεστε ότι ο Παπανδρέου τον διάλεξε για την ηλεκτική καρέκλα του “τσάρου” γιατί τον βλέπει ως σωτήρα, για να λέμε και τα πράγματα με τ΄ όνομα τους. Εγώ τουλάχιστον δεν το πιστεύω. Αν ήθελε πραγματικά τον Βενιζέλο στο πηδάλιο της οικονομίας θα του το έδινε, αν όχι από την αρχή, στον πρώτο ανασχηματισμό, όταν ήδη διαφαινόταν η παταγώδης αποτυχία της οικονομικής πολιτικής. Ακόμη και χθες, όμως, ο Παπανδρέου δεν το αναγνώρισε στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης,  μίλησε για «άθλο» της κυβέρνησης.
Επιλογή απόγνωσης ήταν ο Βενιζέλος για τον Παπανδρέου. Όταν την περασμένη Πέμπτη λίγο ήθελε να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, θυσίασε τον “κολλητό” του Παπακωνσταντίνου και ανακήρυξε “τσάρο” τον μεγαλύτερο εσωκομματικό του αντίπαλο. Ταυτόχρονα, όμως, θέλω να αναγνωρίσω στον πρωθυπουργό ότι έκανε και μια κίνηση ματ. Έριξε τον Βενιζέλο στην αρένα με τα λιοντάρια. Του είπε «ιδού η Ρόδος».
Η μάχη με το χρόνο θα είναι ανελέητη για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών. Το πολιτικό του εκτόπισμα είναι ταυτόχρονα συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά και αχίλλειος πτέρνα. Ολοι θα θέλουν όλα να τα κάνει ..χθές. Επενδύουν πολλά επάνω του, όταν εκ των πραγμάτων οι ελιγμοί που θα μπορούσε να κάνει είναι λίγοι.
Ο Βενιζέλος είναι πολιτικό ον. Πιάνει το σφιγμό του χαμηλοσυνταξιούχου που ζορίζεται, του μικρομεσαίου που πνίγεται στα χρέη, αλλά και του μεγαλοεπιχειρηματία που τα μάζεψε και έφυγε ή ετοιμάζεται να το κάνει. Θα το ψάξει πολύ, θα το παιδέψει να βρει μια χαραμάδα. Και με την αξιωματική αντιπολίτευση θα τα πάει καλύτερα από τον Παπανδρέου.  Και, κυρίως, δεν θα κυκλοφορεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια ως “yes man”. Με την άριστη χρήση των γαλλικών του, στην οποία έκανε ειδική μνεία και το BBC, ο κύριος καθηγητής θα ασκηθεί ιδιαιτέρως στην τέχνη της διαπραγμάτευσης με την τρόϊκα.
Αυτά, όμως, είναι τα καλά νέα. Από την άλλη υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα. Αναλαμβάνει όταν ήδη έχουν χαθεί 18 ολόκληροι μήνες και παραμένει στο τραπέζι το εκβιαστικό δίλημμα Χρεοκοπία ή Μεσοπρόθεσμο. Υπάρχει και μία σειρά πιεστικών ερωτημάτων, πέρα από το τι θα κάνει με τον κεφαλικό φόρο η με την αύξηση του ΦΠΑ κλπ. Αφορούν το “βαθύ” ΠΑΣΟΚ. Θα προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο; Θα στείλει στη φυλακή τον όποιοδήποτε σύντροφο του συμμετείχε στο πάρτι της μίζας και συνεχίζει να ατενίζει αγέρωχος την Ακρόπολη; Θα αναμετρηθεί με τα συνδικάτα που προέρχονται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και αντιστέκονται στις αποκρατικοποιήσεις; Θα τα πάρει από τους κατέχοντες; Τα μπάνια του λαού του δίνουν μια βαθειά ανάσα. Το Φθινόπωρο, όμως, θα είναι καυτό. Θα προλάβει να ανακόψει την κοινωνική έκρηξη;
Πιστεύω ότι ο  Βενιζέλος έχει πλήρη επίγνωση του μεγάλου ρίσκου που πήρε πέφτοντας στην αρένα. Ή θα τον φάνε τα λιοντάρια και θα υπογράψει το πολιτικό του τέλος ή θα τα δαμάσει και κάποια στιγμή θα δοξαστεί. Κι αν δοξαστεί, προφανώς, δεν θα του αρκεί τίποτε λιγότερο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κάποια στιγμή από πρωθυπουργεύων που είναι τώρα να γίνει πρωθυπουργός. Παίζει τη ζαριά του για όλα ή τίποτα.


  οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το