Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ

Καληνωρίσματα. Σήμερα σας θέλω πολύ σοβαρούς. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, προσπαθήστε να σκεφτείτε το επίπεδο ευτυχίας του κόσμου που ζούσε… ας πούμε κάπου στη δεκαετία του ‘50. Τι άλλαξε από τότε; Τεχνολογία, ευκολότερες επικοινωνίες, περισσότερες πληροφορίες, περισσότερα αγαθά, περισσότερες επιλογές, περισσότερη ευτυχία; Όχι. Μα γιατί;

Είναι αλήθεια πως παρότι η εξέλιξη έφερε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και ικανοποίησε πολλές ανάγκες του παρελθόντος, εντούτοις δεν είχε σαν αποτέλεσμα περισσότερο ευτυχισμένους ανθρώπους. Ένα ασφαλές συμπέρασμα είναι πως η imageεξέλιξη και η ικανοποίηση των αναγκών δεν φέρνουν την ευτυχία, αντίθετα γεννούν περισσότερες ανάγκες, δηλαδή περισσότερους ανικανοποίητους ανθρώπους! Τότε πως γίνεται κανείς ευτυχισμένος σε μια εποχή συνεχόμενων απογοητεύσεων, οικονομικών και επαγγελματικών προβλημάτων που καθρεφτίζονται στην κοινωνική μας συμπεριφορά και κατ’ επέκταση στην ευτυχία μας;

Η απάντηση κρύβεται σε απλά καθημερινά πράγματα που μπορούν να γίνουν εφικτά χωρίς χρήματα, χωρίς καταπίεση, χωρίς μεγαλεπήβολα σχέδια.
  • Μια καλή πράξη σε έναν συνάνθρωπο μας. Μη σας φανεί κλισέ. Αναφέρομαι ακόμα και σε ένα καλημέρα ή στο άνοιγμα μιας πόρτας για να περάσει πρώτος.
  • Ευχαριστείστε ανθρώπους που τους χρωστάτε. Παραμερίστε τον εγωισμό σας και σκεφτείτε πως ίσως να κάνατε κάτι μόνοι τελικά, αλλά αν κάποιος προσπάθησε έστω και στο ελάχιστο για εσάς, αξίζει μια μικρή ανταμοιβή.
  • Βρείτε τρία καλά πράγματα της ημέρας που πέρασε. Ελάτε, πιεστείτε λίγο. Ανάμεσα στις απογοητεύσεις και στις χαμένες ευκαιρίες της ημέρας, θα βρείτε σίγουρα τρία αξιοσημείωτα διαλείμματα.
  • Μην ξεκινάτε την ημέρα σας κουρασμένοι. Ναι, η χθεσινή κούραση μπορεί να σας έχει ήδη καταβάλλει, αλλά μην ξεχνάτε πως είναι μια νέα ημέρα. Ας της δώσουμε την ευκαιρία να είναι καλύτερη.
  • Εγώ ο ίδιος το λέω: πως πολλές φορές η αναζήτηση για βοήθεια σε κάτι μπορεί απλά να μας χαραμίσει τον χρόνο μας. Μπορεί και όχι όμως. Γι’ αυτό αν κάπου ζορίζεστε, ζητήστε μια μικρή βοήθεια από κάποιον που ξέρετε πως μπορεί να σας βοηθήσει. Ίσως τελικά επωφεληθείτε και οι δύο από την όλη διαδικασία.
  • Ασχολείστε με παιδιά; Μην τα κάνετε σαν τον εαυτό σας! Μην με παρεξηγήσετε. Εννοώ πως πρέπει να τους δώσετε την ευκαιρία να γίνουν πιο χαρούμενοι πιο θετικοί άνθρωποι απ’ ότι είστε εσείς. Κανείς δε θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά του σε έναν κόσμο ουτοπίας, όμως γιατί να τους μεταδίδετε τη μιζέρια και τον καθημερινό αρνητισμό σας;
  • Προσφέρετε εθελοντική εργασία. Ίσως να μην χρειάζεται να είναι σε κάποια κοινωνική οργάνωση (αν και εκεί θα είναι πιο οργανωμένη η προσφορά σας) όμως σίγουρα μπορείτε να κάνετε κάτι για το κοινό καλό. Και μην ξεχνάτε είστε κι εσείς μέρος αυτών που θα επωφεληθούν από το κοινό καλό.
Ένα υπέροχο κίνημα πολιτών που δημιουργήθηκε στην Αγγλία, ονομάζεται “Action For Happiness” και ασχολείται ακριβώς με τον τρόπο που θα δημιουργήσει ανθρώπους πιο ευτυχισμένους χωρίς ουσιαστικά να τους αλλάξει τα δεδομένα στη ζωή τους. Αν το έθετα αλλιώς, θα έλεγα πως η ευτυχία υπάρχει, είναι εκεί έξω, είναι και μέσα μας. Αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να την εκφράσουμε!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ :[

7 σχόλια:

  1. Ναι παρά τις δυσκολίες των καιρών εγώ νοιώθω Ευτυχισμένη .. .. ..
    Γεμίζω τις ημέρες μου με απλά πράγματα...(ακούγονται παράξενα)με κάνουν όμως χαρούμενη...
    Το να κρατώ συντροφιά, από τηλεφώνου, σε μια ηλικιωμένη,να κρατήσω το χέρι και να περάσω στην απέναντι πλευρά του δρόμου έναν ανάπηρο.......και όλες οι μικρές προσφορές σε συνανθρώπους μου, μου δίνουν χαρά και ευτχία.
    Ισως να είμαι μιας άλλης εποχής.........
    Μήπως και άνθρωποι άλλων εποχών δεν μας άφησαν τα ''ΧΡΥΣΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ"....;;;;;
    Η ευτυχία είναι ίση, είτε κανένας την βρίσκει μέσα σε μια ψηλή τύχη ή μέσα σε μια ταπεινή κατάσταση.
    ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ
    Την ευτυχία την απολαμβάνουν εκείνοι που έχουν χαρακτήρα και πνεύμα καλό, και σε μέτριο βαθμό τα υλικά αγαθά.
    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
    Τι θα πει ευτυχία; Να ζεις όλες τις δυστυχίες.
    “ΑΣΚΗΤΙΚΗ” ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

    ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ !! !! !! !!
    Κ Α Λ Η Μ Ε Ρ Α
    Κ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Κ1
    τέλειο!
    είσαι το παράδειγμα μας, το πρότυπο μας. Είσαι η απόλυτη εφαρμογή του κειμένου. Ευχαριστώ :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα πως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να κινούμασται θετικά. Ακόμα κι αν στην αρχή δεν το καταλάβουμε, γρήγορα θα συνειδητοποιήσουμε πως το καλό γυρίζει πάντα πίσω και αυτό που επιστρέφει είναι ποιοτικότερο από αυτό που δίνουμε.
    Θυμάμαι που είχα διαβάσει τον Παπαδιαμάντη που έλεγε κάπου στα 1900 πως όταν ήταν παιδί υπήρχε ο σεβασμός, οι άθρωποι ήταν πιο αγνοί και γνήσιοι, η ζωή ήταν πιο απλή, ενώ τώρα που γέρασε βλέπει να μην υπάρχει ούτε το σέβας ούτε ο αγνοί εκείνοι άνθρωποι. Ότι ακριβώς λένε ανα τους αιώνες όλοι οι ηλικιωμένοι δηλαδή.
    Εντέλει αλλάζει ο τρόπος που καταλαβαίνουμε τα πράγματα. Αυτό μας παίρνει την χαρά και αυτό μας την δίνει.
    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ Αχιλλέας
    έτσι είναι και καλό είναι να βρούμε την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ψυχολογία μας, στα γεγονότα και πάνω απ' όλα στους συνανθρώπους μας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eίμαι άνθρωπος με λάθη και αδυναμίες.......
    Απλά προσπαθώ....
    Διαπίστωσα με τα χρόνια,πριν το θετικό ή αρνητικό συναίσθημα μας(αγάπη ή θυμό)προηγείται μια ανάλογη σκέψη....Εμείς θα οδηγήσουμε στο θετικό τη σκέψη μας και θα επιτύχουμε τα καλλίτερα αποτελέσματα για μας και τους συνανθρώπους μας.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    Κ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχία είναι που αναπνέουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. :[ Ιωάννα
    εμένα δε με καλύπτει αυτό, αλλά αν σε καλύπτει εσένα, τότε ναι, το έχεις πιάσει το νόημα του κειμένου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το