Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΚΛΙΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

Καληνωρίσματα. Από την αρχή αυτής της οικονομικής κρίσης διαχώριζα το μεγάλο πρόβλημα στο καθαρά οικονομικό, πρακτικό και άρα βιοποριστικό σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και στο ψυχολογικό.

Είναι αλήθεια πως αυτή η οικονομική κρίση έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη βεβαρημένη νοοτροπία του έλληνα, μετατρέποντάς τον σε έναν μίζερο, γκρινιάρη και απαισιόδοξο άνθρωπο που σε πολλές περιπτώσεις διέγραψε τα όνειρα του, σταμάτησε να ελπίζει, να σχεδιάζει, να επενδύει και σε τελική ανάλυση διέγραψε κάθε κίνητρο προσπάθειάς του σε αυτόν εδώ τον τόπο. Αν μιλήσετε με το περιβάλλον σας θα διαπιστώσετε πως άνθρωποι οι οποίοι δεν επλήγησαν από την οικονομική κρίση, έχουν πάραυτα αλλάξει τη ζωή τους, όντας περισσότερο επιφυλακτικοί στον τρόπο διασκέδασης τους ή περικόπτοντας κατά πολύ τα πάγια έξοδά τους.

Η νέα κυβέρνηση και ο τρόπος που αυτή μας παρουσιάστηκε προ ημερών, έδωσε μια νέα πνοή στη χώρα. Σε μια Ελλάδα που από καιρό απαιτούσε την παύση λειτουργίας της υφιστάμενης κυβέρνησης η οποία αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, στιγματίστηκε ανεπανόρθωτα, η αλλαγή σκυτάλης σε ένα πρόσωπο που ξεφεύγει από το διαβρωμένο πολιτικό σύστημα προκαλεί πολλαπλά οφέλη στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ακόμα κι αν έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση μικρής διάρκειας το κλίμα είναι δυνατό να αναστραφεί.

Οι διεθνείς εταίροι μας τρέφουν απεριόριστο σεβασμό στο πρόσωπο του κυρίου Παπαδήμου καθότι ο ίδιος υπήρξε εργάτης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο πρόσφατο παρελθόν. Οι πολιτικοί βλέπουν στο πρόσωπο του ένα άτομο με το οποίο μπορούν να συνεργαστούν αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας και οι αγορές αισθάνονται την ασφάλεια που ένας αμιγώς οικονομικός παράγοντας όπως ο νέος πρωθυπουργός, μπορεί να τους προσφέρει.

Κάτι τέτοιο όμως αναμένεται να συμβεί και στα ενδότερα, καθώς αν εξαιρέσουμε την κλασική αντιδραστική αντίδραση της Αριστεράς η οποία ακόμα κι αν είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία να κυβερνήσει τη imageχώρα σε αυτήν την κυβέρνηση συνεργασίας, προτίμησε να συνεχίσει να κατηγορεί του πάντες και τα πάντα, μένει ο ελληνικός λαός που δε χειραγωγείται. Μένει ο ελληνικός λαός που όμως επηρεάζεται από τα δρώμενα που αφορούν την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής του. Ο κύριος Παπαδήμος ακριβώς επειδή δεν είναι πολιτικός, ακριβώς επειδή δεν είναι συμμέτοχος στην βρώμικη και διεφθαρμένη εικόνα της πολιτικής Ελλάδας, ακριβώς επειδή μπορεί να εγγυηθεί οικονομική και πολιτική ομαλότητα, φέρει μαζί του έναν άνεμο αισιοδοξίας. Για πρώτη φορά οι έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται αυτήν την αισιοδοξία ακόμα κι αν το εισόδημα ή οι θέσεις εργασίας τους δεν επήλθαν στο επιθυμητό. Πλέον, είναι γεγονός πως ανοίγει ο δρόμος της σταθερότητας και εν συνεχεία της ανάκαμψης. Αυτό και μόνο αυτό είναι αρκετό για να δώσει το έναυσμα χτισίματος καλύτερης ψυχολογίας στον έλληνα πολίτη.

Τις επόμενες εβδομάδες θα τις παρακολουθήσουμε με κομμένη την ανάσα. Αν ο κύριος Παπαδήμος διαχειριστεί σωστά την ανάληψη της πρωθυπουργίας και μάλιστα ως… σωτήρας, τότε ανεξάρτητα από το πόσο αργά ή γρήγορα θα επέλθει η οικονομική ανάκαμψη, η ψυχολογία του έλληνα μπορεί να επανακάμπτει σύντομα. Το οφείλουμε στα παιδιά μας που σήμερα μεγαλώνουν σε κλίμα κατήφειας και μιζέριας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ :[

2 σχόλια:

  1. Αυτό που περιμένουμε όλοι τώρα είναι να ανταποκριθεί επάξια σε αυτόν τον σεβασμό και να μην απογοητεύσει τους πολίτες. Να μην μετατραπει αυτή η αισιοδοξία σε άλλα, άσχημα συναισθήματα.

    Καλά, η αριστερά πάντα νομιζε οτι αυτή είναι και κανένας άλλος δεν είναι, οπότε δεν νομίζω οτι υπήρχε άνθρωπος που να πίστευε οτι τώρα θα υπήρχε αλλαγή πλεύσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ biobaxes
    θα σημειώσω αυτό που γράφεις. Αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, η αισιοδοξία πολύ πιο εύκολα αυτή τη φορά, μπορεί να μετατραπεί σε οργή.
    Εύχομαι στο πέρασμα του καιρού να έχουμε θετικά να σχολιάζουμε :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το