Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Καληνωρίσματα. Από το 2009 και όταν ξεκίνησε να σκάει σιγά-σιγά η φούσκα του χρέους στην Ελλάδα με τη βελόνα της οικονομικής κρίσης, πολλοί έσπευσαν να μας συγκρίνουν με την περίπτωση της Αργεντινής λίγο πιο πίσω, στο 2001. Το χρέος μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο, τα μέτρα γινόντουσαν δυσβάσταχτα και οι διαδηλωτές όλο και πιο βίαιοι ή “αγανακτισμένοι”. Η συνταγή πράγματι θύμιζε Αργεντινή.

Ευτυχώς όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Βλέπετε εδώ στην Ελλάδα υπάρχει η ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην imageΑργεντινή ήταν μόνοι τους με αποτέλεσμα μέχρι και να αλλάξουν πέντε προέδρους σε μία εβδομάδα. Εδώ λοιπόν τηρήθηκαν κάποια προσχήματα ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός αποχώρησε, ακόμα κι αν η μέχρι πρότινος αντιπολίτευση έγινε συμπολίτευση. Ουσιαστικά αυτό που έγινε ήταν να ακολουθηθεί μια διαδικασία η οποία είχε το φόντο της σωτηρίας. Η Αργεντινή δεν είχε αυτό το πέπλο σωτηρίας. Ήταν μόνη της με τα θηρία των οίκων αξιολόγησης. Η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν μπήκε στον σωστό δρόμο έστω και αργά. Το 2012 μάλιστα, θα έχει τον πρώτο της πλεονασματικό προϋπολογισμό και σιγά-σιγά με τα προγράμματα ανάπτυξης το κλίμα θα αναστραφεί.

Το ίδιο βέβαια έγινε και στην Αργεντινή. Η χώρα σήμερα παρουσιάζει έναν υψηλότατο ρυθμό ανάπτυξης αφήνοντας πίσω της τις μαύρες σελίδες της κρίσης. Με τον πληθωρισμό να είναι επίσημα 8% αλλά μάλλον να κυμαίνεται κοντά στο 25% οι αργεντινοί πολίτες προσπαθούν να βρουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Τι είχε προηγηθεί; Φτώχια, ασιτία και η απόλυτη μιζέρια. Το ξέρατε πως επειδή δεν μπορούσαν να εισάγουν από καμία χώρα λόγω της κατάρρευσης τους, πως ένας ολόκληρος λαός έμεινε χωρίς είδη πρώτης ανάγκης; Μιλάμε για φαγητό, θέρμανση (πετρέλαιο) και πολλά ακόμη που φαντάζουν αυτονόητα σε εμάς, αλλά μέχρι τότε και σε εκείνους. Τελικά το “χέρι βοηθείας” έτειναν προς την Αργεντινή οι κινέζοι βοηθώντας σημαντικά την ανάκαμψη της οικονομίας τους.

Στην Ελλάδα αποφύγαμε την τελευταία στιγμή να βιώσουμε αυτό το δραματικό σενάριο. Είναι δύσκολο. Οι έλληνες ακόμα και σήμερα και για αρκετά ακόμα χρόνια θα υποφέρουν, όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να ανήκει στις υψηλότερες ευρωπαϊκές θέσεις, εξακολουθεί να υπάρχει διπλωματικά, εξακολουθεί να μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα στα πολιτικά έδρανα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Είναι ακόμα η Ελλάδα που… ποτέ δεν πεθαίνει.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το