Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Καληνωρίσματα. Ξεκινώντας μια συζήτηση για την πολιτική Αριστερά πρέπει να οριοθετήσουμε κάποια δεδομένα πράγματα όπως το ότι δεν μπορεί κάποιο Αριστερό κόμμα να ονειρεύεται κυβερνητική εξουσία, όχι τουλάχιστον με αυτοδυναμία. Οποιοσδήποτε έχει άλλη άποψη, χρειάζεται μερικά μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας.

Αυτήν την περίοδο όμως, η Αριστερά έχει ένα εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα που καλείται να εκμεταλλευτεί και δεν είναι άλλο από το χάος που επικρατεί στην Ελλάδα με τις τελευταίες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ας αφήσουμε παράμερα για το αν τα νέα μέτρα, η τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το δημοψήφισμα είναι η σωστή λύση για τη χώρα μας. Ας δούμε τι συμβαίνει με το Πα.Σο.Κ. το κόμμα που πανηγυρικά ανακατέλαβε την εξουσία από την αποτυχημένη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Καραμανλή. Ο αρχηγός του κόμματος βλέπει το κόμμα του και τον εαυτό του να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις και φυσικά για πρώτη φορά ίσως δεν είναι εύκολο να αναστρέψει το κλίμα προεκλογικά, συσπειρώνοντας τους άλλοτε ψηφοφόρους του. Κάποιοι δεν έχουν ιστορικό μνημονικό και θα τρέξουν να ψηφίσουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία, κάποιοι άλλοι αναζητούν άλλες διεξόδους που ίσως προσφέρουν τα Αριστερά κόμματα.

Κόμματα που βασικά εκφράζονται από τον Συνασπισμό και το imageΚουμουνιστικό κόμμα Ελλάδος και που στην μέχρι τώρα πορεία τους δεν κατάφεραν ποτέ να συνεννοηθούν όντας βολεμένοι απλά και μόνο με την είσοδο τους στη Βουλή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Άλλωστε ποτέ κανείς δεν κατηγόρησε έναν Αριστερό για τις ιδέες του. Επειδή είναι πάντοτε εκτός πραγματικότητας, κανείς δε νοιάζεται για το πόσο ακραίες δηλώσεις και απόψεις θα έχει. Σαν αυτό που λέμε “ο γιατρός είπε να τους λέμε ‘ναι’”. Σήμερα όμως είναι αλλιώς. Σήμερα ξαναλέω πως υπάρχει μια ιστορική συγκυρία που επιτρέπει να αναπτυχθούν, να ενδυναμωθούν τα Αριστερά κόμματα και ίσως για πρώτη φορά να προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο, μεταπολιτευτικά. Αυτό ακριβώς αντιλήφθηκε και ο πρόεδρος Τσίπρας που κάλεσε σε συνεννόηση τους κουμουνιστές οι οποίοι απάντησαν εμπαίζοντας την πρόταση αυτή. Προσωπικά αυτό καταδεικνύει δύο πράγματα:
  • Σε πρόσφατη ψηφοφορία που διενεργήθηκε στο yannidakis οι αναγνώστες έδωσαν 15% στα Αριστερά κόμματα, αφήνοντας τρίτο το Πα.Σο.Κ. με 12% και αναδεικνύοντας πρώτη τη Νέα Δημοκρατία με 42%. Αυτό το τελευταίο δεν θέλω να το (ξανά) σχολιάσω, όμως αυτό το 15% είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα του λαού που διαμηνύει πως έχει ανάγκη από δυνατή και ενωμένη Αριστερά για να αντιδράσει στα κακώς κείμενα. Κι όμως αυτή τη δεύτερη θέση την αγνοεί η κυρία Παπαρήγα και προτιμάει να πορευτεί μόνη της σε μια διαδρομή που δεν έχει καμία προοπτική.
  • Το δεύτερο συμπέρασμα είναι απλό. Τα Αριστερά κόμματα δεν αξίζουν κάτι παραπάνω από αυτό το μερίδιο που κάθε φορά λαμβάνουν. Δεν είναι άξιοι να συνεννοηθούν μεταξύ τους, πόσο μάλλον να εξουσιάσουν το Κοινοβούλιο και πολύ περισσότερο ολόκληρη τη χώρα! Δεν έχουν την πολιτική ικανότητα της εξουσίας, παρά μόνο της αντίδρασης και της κακώς νοούμενης αντιπολίτευσης που είτε εκφράζεται με κάθετα αντιδραστικές απαντήσεις στα δρώμενα είτε υποκινώντας νεαρές ομάδες που συχνά πυκνά λεηλατούν την χώρα.

Το αποτέλεσμα; Αποκαρδιωτικό. Η ευκαιρία για την Αριστερά χάθηκε. Ο κόσμος θέλει να αντιδράσει στο χάος της ελληνικής πολιτικής σκηνής μα δεν μπορεί να το κάνει μέσα από την Αριστερά. Ο λόγος είναι ότι ποτέ δεν θα πετύχει κάτι παραπάνω από το να χάσει μεροκάματά του από τις πολλές απεργίες. Ποτέ δε θα εκφραστεί με ένα βιώσιμο πλάνο ή με μια συμφέρουσα αλλά και ρεαλιστική πολιτική λύση. Αν μου επιτρέπετε, θα έλεγα πως στην Αριστερά είναι ρομαντικοί. Ονειρεύονται να εξουσιάζουν (;) μόνοι τους, να δουλεύει ο εργάτης τριάντα ώρες την εβδομάδα και να αμείβεται υπέρογκα. Άλλα όπως θα ξέρετε, ο ρομαντισμός δεν φτιάχνει πραγματικότητες…

ΠΡΟΣΘΕΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ :[

2 σχόλια:

  1. Πολύ εύστοχο το τελευταίο σχόλιό σου.
    δεν θα αναφερθώ περισσότερο στα παραπάνω. Θα πω μόνο οτι με όλα αυτά που ακούμε να διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες, αρχίζω κι αναρωτιέμαι: να αρχίσω την πρέζα, να βάλω την θηλιά στο λαιμό... ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ biobaxes
    να μην κάνεις τπτ από όλα αυτά.
    με την Αριστερά σε πλήρη αχριστία και αμέτοχοι όπως πάντα από τα δρώμενα, μένει να ελπίζουμε πως θα υπάρξει η κατάλληλη συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση για να προχωρήσουν οι εξελίξεις :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το