Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

προβληματισμός πέμπτης - ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 5 (ΕΞΩ)ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

από Καληνωρίσματα. Με την κρίση να βρίσκεται ακριβώς στο μέσο της δραστηριότητάς της καταστρέφοντας σα τον σκόρο κάθε υποδομή που χαρακτήριζε την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο θεσμός (να το πω;) της Ε.Ε. αποτελεί ένα στοίχημα που από την αρχή είχαν κερδίσει οι μεγάλες δυνάμεις, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η επιλογή μου δεν είναι τυχαία.

Τι μπορεί να συμβεί λοιπόν στην Ένωση; Ποια είναι τα πιθανά σενάρια; Ας ρίξουμε μια ματιά σε πιθανά και λιγότερο πιθανά σενάρια:
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλύεται και μαζί και όλοι οι θεσμοί που τη διέπουν. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, ο μεγαλύτερος χαμένος θα ήταν ασφαλώς η Γερμανία που έχει επενδύσει πολύ σε αυτόν καθώς επίσης και η κυριότερη ωφελημένη από τις διάφορες συναλλαγές. Κάθε χώρα θα επέστρεφε στο νόμισμά της και οι μικρές και χρεωμένες οικονομίες θα αντιμετώπιζαν την πραγματικότητα της υποτίμησης με δραματική αύξηση του πληθωρισμού και πολλά κοινωνικά προβλήματα. Η δε ανάπτυξη θα έπαιρνε δεκαετίες για να επανέλθει ξεχωριστά για την κάθε χώρα.
  • Η Ευρώπη συνεχίζει ως έχει ενσωματώνοντας περισσότερα κράτη στις τάξεις της (στόχος της δανέζικης προεδρίας), όπως η Κροατία, η Σερβία και άλλα υπό ένταξη. Κάθε νέο μέλος που μπαίνει στην Ε.Ε. η πίτα μικραίνει για όλα τα υπόλοιπα. Και όλοι ξέρουμε πως η πίτα δεν είναι χωρισμένη ισομερώς. Πλέον τα νέα κράτη πρέπει να πληρούν αυστηρά ενταξιακά κριτήρια και να εξασφαλίζεται πως η ένταξη τους θα προσδώσει στην Ένωση σταθερότητα, οικονομική ασφάλεια και νέα χαρακτηριστικά χρήσιμα στην πολυπολυτισμικότητα.
  • Η Ευρώπη αποφασίζει να διαγράψει τα κράτη-μέλη που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Με άλλα λόγια διαγράφουμε αμέσως την Πορτογαλία και την Ελλάδα και ετοιμαζόμαστε και για την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες πάλαι ποτέ κραταιές χώρες. Η Ε.Ε. γίνεται ουσιαστικά ένα κλειστό κύκλωμα χωρών με ισχυρά κριτήρια και καλές προοπτικές ανάπτυξης και οικονομίας και οι χώρες που βγήκαν εκτός επιστρέφουν στο δικό τους νόμισμα με τα καταστροφικά αποτελέσματα της πρώτης περίπτωσης.
  • Η Ευρώπη αποφασίζει να εντάξει στις τάξεις της την ισχυρή Ρωσία. Εντάξει, παραδέχομαι πως το σενάριο αυτό ανήκει κάπου μεταξύ στο μέλλον και στη φαντασία, όμως σκεφτείτε το… Η Ευρώπη γίνεται πανίσχυρη, το ευρώ ανακάμπτει φτάνοντας σε απίστευτα επίπεδα, η οικονομία θωρακίζεται, το ίδιο και η άμυνα ενώ ενεργειακά η Ευρώπη μπορεί πλέον να εξάγει και σε… εξωπλανήτες! Ουσιαστικά οι ΗΠΑ κατατροπώνονται και μαζί με τις Ιαπωνία, Κίνα γίνονται κομπάρσοι των διεθνών εξελίξεων.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει να αυξήσει τους δεσμούς μεταξύ των μελών της και αλλάζει πολιτική στα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ένας πρόεδρος, ένα Σύνταγμα, ένα νόμισμα, μια οικονομία, μία πολιτική. Ραγδαίες αντιδράσεις από τους πολίτες που διαμαρτύρονται για κατάληψη εθνικής κυριαρχίας, ίσως όμως μια πιο εναρμονισμένη και ενιαία εικόνα όπου οι ανίσχυροι θα ενισχυθούν και οι ισχυροί θα βοηθήσουν (αναγκαστικά) τους μικρούς στα πλαίσια της φιλοσοφίας ενός ενιαίου υπερ-κράτους.
Έτσι ή αλλιώς η Ευρώπη θα συνεχίσει να υπάρχει κάτω από οποιαδήποτε ομπρέλα συνεργασίας και πολιτικής. Όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτήν, πρεσβεύω πως δε θα βγουν χαμένοι, αρκεί να ακολουθήσουν πολιτικές βιώσιμες με σεβασμό στην κοινωνία και τους θεσμούς της ένωσης.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το