Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

προβληματισμός τετάρτης - ΔΑΝΕΖΙΚΗ ΕΥΡΩΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Καληνωρίσματα. Προ ημερών έγραφα για την αποτυχημένη εξαμηνιαία προεδρία της Πολωνίας που σημαδεύτηκε από μια ιστορικά μαύρη σελίδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Από σήμερα όμως, γυρίσαμε σελίδα στην νέα προεδρία που αναλαμβάνει η Δανία έως τον Ιούνιο.

Η κρίση στην ευρωζώνη είναι προφανής, το ίδιο και οι αρμοδιότητες των δανών για αυτό το εξάμηνο, που είναι φυσικά η προσπάθεια επίλυσης της, κυρίως μέσω του συντονισμού των οργάνων της Ένωσης. Το έτος έληξε με την Αγγλία να κρατάει σημαντικές αποστάσεις από τον γαλλογερμανικό άξονα που μπορεί να βρίσκεται σε θέση ισχύος, αλλά τουλάχιστον ασχολείται με το θέμα. Οι αντιδράσεις της Αγγλίας διχάζουν την Ευρώπη ανάμεσα σε αυτά που πλήττονται από την κρίση και έχουν την επιθυμία να συνεργαστούν για την επίλυσή της (Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία κλπ.) και αυτές που σφυρίζουν αδιάφορα και προβλέπουν ζημίες εάν εμπλακούν (Αγγλία, Βέλγιο, Σκανδιναβικές χώρες κ.α.). Η Δανία πρέπει να αποδείξει πως λειτουργεί για όλη την Ευρώπη και να σκύψει πάνω απ’ το θέμα καθώς εν καιρώ αυτό θα συμφέρει όλους κι όμως οι προθέσεις της προς το παρόν δεν καταδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Βέβαια, στην ατζέντα της Δανίας βρίσκονται κρίσιμα ευρωπαϊκά imageθέματα. Ήδη οι δανοί έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να προσεγγίσουν αφενός άλλα ευρωπαϊκά κράτη εκτός Ένωσης και αφετέρου χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Τυνησία κ.α. με κύριο θέμα τις εμπορικές συναλλαγές. Το ενδιαφέρον για τα εντός και τα εκτός φέρνει ανησυχία και για τα “επί τα αυτά” καθώς οι δανοί επιθυμούν να θωρακίσουν τα σύνορα της Ευρώπης κυρίως απ’ τον νότο (βλέπε Ελλάδα).

Πέρα από την εξωτερική πολιτική όμως, οι δανοί επιθυμούν να επενδύσουν. Οραματίζονται επενδύσεις στις πράσινες τεχνολογίες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλιστα ο στόχος είναι μέσα από τις επενδύσεις που θα γίνουν σε όλη την Ευρώπη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας καταπολεμώντας έτσι την ανεργία που αυξάνεται ραγδαία σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης.

Συνοψίζοντας, οι δανοί δεν “κόβουν τον λαιμό” τους για την κρίση, αλλά ενδιαφέρονται να φέρουν ξένα κεφάλαια από το εξωτερικό και να επενδύσουν στο περιβάλλον μειώνοντας την ανεργία. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά από αυτά, αν όμως αποδείξουν πως το προσπαθούν, τότε θα τους το αναγνωρίσω σε έξι μήνες από τώρα.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΝΕΖΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το