Τρίτη 17 Απριλίου 2012

προβληματισμός τρίτης - ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΣΑΣ

Καληνωρίσματα. Εδώ και λίγο καιρό το Υπουργείο Περιβάλλοντος πήρε μια εξαιρετική απόφαση. Απόφαση που θα έπρεπε να είναι δεδομένη και απλή, όμως έστω και αργά ίσως γίνει μια νέα πραγματικότητα στις ελληνικές πόλεις.

Πρόκειται για φυτεμένες επιφάνειες στις ταράτσες κατοικιών. Μιλάμε δηλαδή, για μικρούς κήπους που θα εκτείνονται κατά μήκος των ταρατσών των κτιρίων. Δεν ξέρω αν εντυπωσιάζεστε ή αδιαφορείτε για imageτο γεγονός, όμως καλό είναι να επισημάνουμε τα πολλαπλά οφέλη τα οποία παρουσιάστηκαν με υπουργική ανακοίνωση: “Οι φυτεμένες επιφάνειες βελτιώνουν το μικροκλίμα των αστικών περιοχών, μειώνουν τη σκόνη του νέφους, ενισχύουν και προστατεύουν τη μόνωση, αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και δημιουργούν φυσικό περιβάλλον για την αστική χλωρίδα, τους λεγόμενους πράσινους διαδρόμους”. Αντιλαμβάνεται κανείς πως ουσιαστικά μια τέτοια αλλαγή στην τσιμεντένια του οροφή θα έχει σημαντική επίδραση όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην ίδια του την πόλη, στην ίδια του τη ζωή. Ένας νέος φορέας οξυγόνου δημιουργείται χωρίς καμία θυσία. Το Υπουργείο προχωρά και στη δημιουργία ενός  Ειδικού Μητρώου Φυτεμένων Επιφανειών τα οποία πιο οργανωμένα θα μπορούν να διαχειριστούν και καλύτερα.

Τείνω να πιστεύω πως το αύριο των πολυκατοικιών βρίσκεται στις ταράτσες τους. Θυμηθείτε τα φωτοβολταϊκά. Με πόσες κυψέλες φωτοβολταϊκών μπορούμε να εξοπλίσουμε τις οροφές μας κερδίζοντας από τον άπλετο ελληνικό ήλιο αυτονομία στην κατανάλωση ενέργειας και μάλιστα με ταχύτατη απόσβεση. Ήδη στις ταράτσες μας έχουμε συνδέσει τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, το πρώτο σχέδιο που δημιουργήθηκε για να εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια. Πολλοί σχεδιάζουν πως η ανακύκλωση του αέρα μπορεί να αποτελεί και το αύριο του εξαερισμού στα διαμερίσματα και μαντέψτε, όλα τα φίλτρα αέρα θα είναι εγκατεστημένα στις ταράτσες. Η ταράτσα εξακολουθεί να είναι πολυχρηστική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως δύναται να δούμε και εγκατεστημένες πισίνες ή γήπεδα ποδοσφαίρου στην ταράτσα.

Γιατί κάποιος λοιπόν να μην προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια εκμετάλλευσης της ταράτσας του; Κι εγώ ο ίδιος αναρωτιέμαι. Στο χάος της σημερινής ζωής στις πόλεις, στην αβεβαιότητα και στο γκρίζο που μας περιβάλλει αφήνοντας μας σε μια ζωή βιομηχανοποιημένη, μια νέα δυνατότητα ξεπροβάλλει και εμείς πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε προοδευτικοί. Άλλωστε η επένδυση στο σπίτι μας, είναι επένδυση στο μέλλον μας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ… ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΣΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το