Τρίτη 17 Απριλίου 2012

εκ-παιδεύovτας το αύριο ~ όταν έρχονται τα δύσκολα

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Χριστός Ανέστη!!!

Τα καλομαθαίνουμε και στην συνέχεια υποφέρουν και υποφέρουμε. Οι γονείς μας μεγάλωσαν με ελάχιστα πράγματα, με ελάχιστη βοήθεια από τους δικούς τους γονείς. Εκείνοι όντας στερημένοι μας μεγάλωσαν όπως πολλές φορές σίγουρα έχετε ακούσει να σας λένε στα πούπουλα. Και όμως είμαστε η γενιά των  ναρκωτικών, των αλκκολικών και των εξαρτήσεων. Σκεφτόμουν ότι όλα τα παραπάνω είναι άμεσα συνδεδεμένα με το πόσο ευαίσθητοι χαρακτήρες γεννηθήκαμε αλλά και πόσο ευάλωτους χαρακτήρες αναθρέψαμε. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι από τώρα που είναι μικρή η κόρη μου πρέπει σταδιακά να τη μάθω να επιβιώνει στα δύσκολα.

Δε ξέρω αν και κατα πόσο είναι δύσκολο ή εύκολο να τους μάθουμε ότι η ζωή εκεί έξω είναι δύσκολη και ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε από έναν φίλο που μας πρόδωσε ή από έναν κακό βαθμό που πήραμε σε κάποιο μάθημα.  

Πολλές φορές κάνουμε πράγματα που εκείνα μπορούν να κάνουν και έτσι δεν τα μαθαίνουμε να είναι υπεύθυνα απέναντι στις υποχρεώσεις τους αλλά και κατ' επέκταση απέναντι στη ζωή. Δεν τα αφηνουμε να κάνουν μικρά λάθη όταν είναι σε μικρή ηλικία και μεγαλώνοντας όταν φεύγουν από κοντά μας κάνουν μεγάλα λάθη και δεν είμαστε εκεί να τα διορθώσουμε. Δεν τα αφήνουμε να βρουν λύσεις αλλά τις δίνουμε εμείς έτοιμες. Και αρχίζουμε λύνοντας τους την άσκηση στα μαθηματικά στη δευτέρα δημοτικού και συνεχίζουμε έτσι και στα πιο δύσκολα προβλήματά τους. Είμαστε οι πλάτες τους στο δικό τους σώμα. Είναι εξαρτημένα από εμάς και όταν εμείς φεύγουμε από κοντά τους προσπαθούν να βρούν ως στήριγμά τους κάτι ή κάποιον θέλοντας πάντα κάποιον να τα βοηθάει στα δύσκολα και αναλόγως την ευαισθησία τους μπορεί να πέσουν και σε εξαρτήσεις.

Περιμένω ιδέες που έχετε ήδη εφαρμόσει στα δικά σας παιδάκια και να μας δώσετε και εμάς ερεθίσματα για τα δικά μας. Χρόνια Πολλά!!!

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

  1. tha elega pos to nomisma afto exei 2 opsis. apo ti mia de theleis na xaseis thn ebistosini toy paidiou kai apo tin alli prepei na to damaseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ακριβώς και όπως πάντα λεπτές ισορροπίες. μακάρι να μπορούμε να "διαβάζουμε" σωστά το παιδί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το